Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Business case ICT-systeem politie rammelt

11-11-2010 15:30 | Door John Roos | Lees meer artikelen over: C2000 | Lees meer over het bedrijf: Politie | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
John Roos
John Roos

Project/Programma en Transitie Manager

Expert van Computable voor de topics: Management, BPM en Maatschappij

Meer

Ondanks vele ict-rapporten, vele risicoanalyses en expertpublicaties in bijvoorbeeld Computable gaat de politiek zich weer bemoeien met zaken waar ze geen verstand van heeft of moet overlaten aan echte specialisten (Cees de Jager misschien?) Naast het fel omstreden digitale communicatienetwerk C2000 voor de zwaailichtensector wordt nu het operationele systeem van de politie besproken en openbaar afgeserveerd. De negatieve (politieke) uitspraken in deze liegen er niet om. Voor sponsoring en rechtvaardiging hebben we al een potentiële opdrachtgever voor een nieuw Politie programma.

De verwachting is dat het oude programma wordt gestopt en afgeboekt en dat voor een nieuw systeem wordt gekozen. Maatwerk is geen optie door slechte configuratie en de vele ontwikkelaars die zonder standaardcodering aan de systemen hebben gewerkt zonder kans op traceerbaarheid. Kennis is macht toch? Bovendien kostt exploitatie extra veel bij releasewijzigingen of opwaardering van de systemen. Standarisatie bestaat niet, dus al het onderhoud is dan ook maatwerk en duur. En dat in tijden van bezuinigingen! Helaas is het te triest voor woorden dat we weer in de 'niet realistische valkuil' stappen en voorspelbaar straks een mislukt project/programma gaan starten met een herhaling aan zetten.

Wereldwijd wordt nu 6,2 biljoen dollar, oftewel de helft van de Amerikaanse begroting, verspeeld aan mislukte projecten. In Nederland ligt dat al tussen de acht en twaalf miljard euro. Google in Nederland op 'mislukte overheidsprojecten' en tel het verspilde geld eens op. Ik denk dat we op dit gebiedzeker 15 tot 45 procent kunnen besparen door de overheidsprojecten en -programma's eens aan te pakken op effectiviteit, realisme en dergelijke politeike bemoeienissen eens te kanaliseren. Waar is de ict-minister? Met het te besparen geld kan de politiek misschien de impopulaire maatregelen verzachten en het een en ander alsnog positief begroten.

Momenteel zal het nieuwe kabinet (met gedoogsteun) statistisch gezien een rendement halen van 20 procent op haar plannen. Het overige kan beschouwd worden als mislukt. Dit betekent in de taal van de gewone burger dat de overheid 80 eurocent weggooid op elke geïnvesteerde Euro om te veranderen! Dat is verspeeld belastinggeld. Dus achttien miljard euro besparen is een utopie. Dit is historisch en statistisch een feit en dus een risico dat we als burger nog lang de (banken) crisis gaan terugbetalen.

Voor het beleid van Nelie Kroes is bovenstaande wel prima. We kunnen hiermee als ICT NL veel werk verwachten in 2011 en de jaren er na. De eerste Europese aanbestedingen voor overheidsprojecten kunnen gestart worden. Ict-leveranciers kunnen weer ict'ers aannemen. Er komt werk op ons af door het bouwen van een nieuw landelijk Politiesysteem en communicatiemiddel. Verder kan Defensie stoppen met het terughalen van het legermateriaal. Op het moment dat het materaal in de nederlandse loodsen ligt hebben we al besloten om een nieuwe militaire missie te doen in Afghanistan. De missie heet dan geen vrede maar bescherming van de Politietrainers. Dan moet het materiaal schoon en gerepareerd weer terug.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.83
Klik voor meer info 2 1016 6.76
Klik voor meer info 3 1792 6.75
Klik voor meer info 4 2533 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.64
Klik voor meer info 6 871 6.52
Klik voor meer info 7 538 6.46
Klik voor meer info 8 1275 6.26
Klik voor meer info 9 1058 6.26
Klik voor meer info 10 532 6.23