Succes TCP/IP zorgt nu voor problemen | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Succes TCP/IP zorgt nu voor problemen

30-12-2009 09:51 | Door Maarten Venhoven | Lees meer artikelen over: TCP/IP | Er zijn 12 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Maarten Venhoven

Het is met mobility net alsof we een trein proberen huis-aan-huis bladen te laten bezorgen. Ooit heeft iemand het TCP/IP-protocol bedacht om computers in netwerken met elkaar te laten communiceren. Echter de sterke punten en daarmee het succes van TCP/IP uit het verleden leidt tot mobility beperkingen in de toekomst.

TCP/IP is begonnen met vaste treinstations, maar gaandeweg verplaatsten deze stopplaatsen zich flexibel langs het spoor. Wanneer de verplaatsing zich ook nog eens naar andere draadloze netwerken uitbreidt stijgt de data overhead uiteindelijk explosief. En terwijl mobility hunkert naar reductie van het dataverkeer wordt de overhead alleen maar groter, zelfs aangewakkerd door de steeds hogere security eisen van draadloze netwerken.

Daarnaast gooien de echte ‘fast movers', de zogenaamde in-line-of-business mobility gebruikers, zoals servicemonteurs, er nog een extra schepje bovenop. Zij die het land doorkruisen ondersteund door een single-dedicated applicatie op een dichtgespijkerde Windows Mobile Terminal of tablet pc krijgen steeds vaker een open mobility platform (pda/tablet pc) uitgereikt waarop multipurpose applicaties naast elkaar gebruikt kunnen worden. Deze inmiddels ervaren mobility gebruikers behalen op deze manier grote efficiency voordelen voor hun werkgevers ondersteund door ict-beheerders die met nieuwe tools de mobility platform flexibilisering mogelijk maken. Met als gevolg een sterk toenemende druk op de verbindingssnelheid van de beschikbare publieke netwerken.  Nachtmerries krijgt menig ict-beheerder van het machteloos moeten toekijken hoe vervolgens door telecomproviders de verbindingskwaliteit in nevel wordt gehuld. 

Wachten totdat landelijk dekkende breedbandnetwerken beschikbaar komen is geen optie, want deze loopt flink uit de pas met de toenemende bandbreedte consumptie. De oplossing moet dus vooral gezocht worden in een dienstregeling voor TCP/IP over publieke netwerken die de mobility-connectivity nachtmerrie van de ict-beheerder wegneemt. Een dienstregeling waarmee het mogelijk wordt iedere kantoorapplicatie eenvoudig voor pda of tablet pc geschikt te maken. Zodat ook de applicatie ontwikkelaar zonder technische belemmeringen zijn applicatie kan bouwen.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.65
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32