Ontwikkelen veilige software is complex

14-01-2013 16:04 | Door Wilbert van den Bliek | Lees meer artikelen over: SQL, DigiD, Ruby (on Rails) | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink
Computable Expert
Wilbert van den Bliek
Wilbert van den Bliek

Algemeen Directeur SQS BeNeLux

Expert van Computable voor het topic Development

Meer

Het ontwikkelen van veilige software is een complexe aangelegenheid. Dit geldt voor applicaties zoals DigiD, maar ook voor frameworks waar deze op gebaseerd zijn. In dit geval Ruby on Rails. Dit lek treft iedereen die de specifieke Ruby on Rails componenten gebruikt waar het lek in gevonden is.

In de afgelopen jaren zijn verschillende security holes gevonden in Ruby on Rails. Het huidige lek is de volgende in deze reeks. Het betreft hier het kunnen gebruiken van dynamische functies om de database te bevragen waarbij ook sql-commando’s kunnen worden meegegeven. Hiermee kunnen ongeautoriseerde gebruikers willekeurige gegevens uit de database opvragen. Het betreft een traditioneel geval van sql-injectie, iets wat geregeld voorkomt.

Vanuit het toenemende gebruik en de volwassenheid van de software mag enerzijds verwacht worden dat er steeds minder security holes gevonden worden in Ruby on Rails. Anderzijds leidt toegenomen gebruik ook tot een groter aantal functionele uitbreidingen en wijzigingsverzoeken. Het beheersen van alle (security) issues wordt daardoor verder bemoeilijkt. Je kan er als ontwikkelaar dus niet vanuit gaan dat frameworks foutenvrij zijn. Informatie over het ‘verwachte gebruik’ van frameworkfunctionaliteit moeten zeker argwaan wekken. Je moet je afvragen wat dan ‘onverwacht gebruik’ betekent. Ontwikkelaars en architecten die dergelijk frameworks gebruiken, dienen zorg te dragen voor het gedegen ontwerpen, coderen en reviewen van welke features in welk framework dan ook. Dit is een van de belangrijkste pijlers voor veilige software.

Wilbert van den Bliek
Managing director
SQS Nederland

65 vacatures
Pielen in PHP, of on Rails in Ruby?

ForecastXL (via Quoratio BV) , Groningen

Senior SAP BW Specialist - Tilburg

Achmea , Tilburg

Java Developer

Allshare B.V. , Hoofddorp

Talend Developer

Allshare B.V. , Hoofddorp

Software Designer die trots is op wat hij al kan met Java of C#

Technolution , Gouda

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1559 6.2
Klik voor meer info2 1293 6.0
Klik voor meer info3 1265 6.2
Klik voor meer info4 1065 6.2
Klik voor meer info5 975 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 517 6.1
Klik voor meer info9 394 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2