BYOD vraagt om andere applicaties | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

BYOD vraagt om andere applicaties

09-11-2012 13:01 | Door Reza Sarshar | Lees meer artikelen over: VDI, Tablets, BYOD | Er zijn 16 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Reza Sarshar
Reza Sarshar

Projectleider/ Adviseur

Expert van Computable voor de topics: Virtualisatie, Infrastructuur en Management

Meer

Met de komst van mobile devices worden veel organisaties geconfronteerd met het verschijnsel ‘bring your own device’(byod). Verschillende leveranciers gooien verder olie op het vuur door het koppelen van voordelen aan dit verschijnsel, zoals verhoging van efficiëntie of productiviteit. Hoe kunnen de ict-managers/cio`s beoordelen of dit hulpmiddel de benoemde voordelen in hun organisatie kan realiseren?

Het gebruiken van een mobile device kan veel efficiëntie met zich meebrengen. Een duidelijk voorbeeld zijn de artsen in ziekenhuizen die gebruik maken van tablets om snel en flexibel toegang te krijgen tot (medische)gegevens van hun patiënten(epd). Dit voorbeeld wordt vaak gebruikt om het nut van de inzet van mobile apparaten (lees tablets) kracht te geven. Het is waar maar dit is iets heel anders dan het byod-concept!

Andere applicaties!

Mobiele landschap

Bij het opstellen van dit artikel is byod gekoppeld aan mobile devices zoals tablets en smartphones. De inhoud van dit artikel geldt niet voor de laptop als mobile device.

Bij het opstellen van dit artikel is byod gekoppeld aan mobile devices zoals tablets en smartphones. De inhoud van dit artikel geldt niet voor de laptop als mobile device.

Als we concepten zoals byod, vdi (virtual desktop infrastructure) en rds (remote desktop services) naast elkaar leggen dan zien we een groot verschil tussen byod met ander concepten. De mobile applicaties die voor dit concept nodig zijn, zijn anders dan (bestaande)desktop applicaties! Dit verschil komt doordat de interface en presentatie van applicaties in een mobile concept(byod) anders zijn dan wat we in vdi of rds (traditioneel) kennen.

Om functionaliteiten van een applicatie in het mobile concept aan te bieden moeten we verschillende lagen en objecten binnen de architectuur toevoegen. Deze lagen zijn binnen Mobility Enterprise Application Platform (MEAP) gedefinieerd, MEAP kent verschillende mogelijkheden en modellen. Afhankelijk van een aantal zaken kan een organisatie bepalen welke architectuur of model bij haar behoefte past.

Beveiliging ten koste van vrijheid

Een zeer belangrijk onderdeel van dit concept is de beveiliging. Dit aspect kent ook verschillende lagen en componenten. Er zijn veel Mobile Device Management (MDM)- en antivirus-producten  waarmee je beveiliging binnen dit concept kunt realiseren. Productkeuze is afhankelijk van een grondig onderzoek, het gekozen model uit MEAP en nog meer andere zaken.

In een recent verleden wilde Coca Cola een grote overname in China doen. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan omdat deze operatie een paar dagen voor de definitieve uitvoering al in de openbaarheid kwam. Ze kwamen later er achter dat deze informatie uit de computer van de hoogste baas van Coca Cola was ontvreemd! Zoiets kan een App ook met je informatie op en via je mobile device doen. 

De realisatie van de beveiliging en beheer in dit concept kan soms zover gaan dat de beheerafdeling controle eist over de ‘device’ van de gebruiker (lees zijn/haar dure iPad). In dit kader zou de beheerafdeling policies op de betreffende device willen opleggen (zoals het deactiveren van camera, usb, microfoon et cetera) waardoor deze niet meer functioneert zoals de eigenaar dat voor ogen heeft en wenst. Als het nodig is zou de beheerafdeling dan het apparaat op afstand volledig kunnen ‘schonen’! Zitten je privé foto’s op deze device, dan heb je pech. Alles is weg! Uiteraard zullen dit soort zaken eerst in een service level agreement (sla) met de gebruikersorganisatie moeten worden afgestemd voordat byod de weg naar werkvloer mag bewandelen.

Klein aandeel van byod in hnw-concept

Het verwerken van informatie op afstand kunnen we in drie lagen onderverdelen:

1-      Kort: Lezen en antwoorden van de mails op een smartphone (byod)

2-      Beknopt: Lezen en beantwoorden van mails, documenten en beknopte informatie verschaffen/verkrijgen uit bedrijfsapplicaties (Apps) op tablets (byod)

3-      Uitgebreid: toegang tot volledige bedrijfsapplicaties en data op bijvoorbeeld uw laptop (vdi/rds)

Wanneer we werkpercentages aan deze vormen toekennen dan zien we dat er 10 tot 15 procent werk via de eerste optie (kort) verricht kan worden, tot 30 procent via de tweede optie (beknopt) en 100 procent via de derde vorm. Verschillende leveranciers beweren dat byod verhoging van productiviteit met zich meebrengt. Dit is een aandachtpunt in je business case om te kijken in hoeverre de (hoge)investering in een byod-concept opweegt tegen het rendement dat dit concept in jouw organisatie kan genereren.

Conclusie

Om een antwoord op de vragen rond byod of hnw (het nieuwe werken) te krijgen moet je eerst een enterprise mobility strategie binnen je organisatie creëren. Je doet er verstandig aan om eerst de plek van het byod-concept binnen de bedrijfsstrategie te onderzoeken, randvoorwaarden, benodigde investering en risico`s zichtbaar te maken en te kijken of deze opwegen tegen de verwachtte resultaten. Kijk dus kritisch naar de zogenaamde voordelen van byod!

Byod zal de ict-omgeving verder uitbreiden met een aantal nieuwe lagen en technologieën. Deze componenten vereisen kennis en ervaring van beheerders om beheerd en verder ontwikkeld te kunnen worden. Het is essentieel om in je business case de impact en de verwachtte belasting van dit concept zichtbaar te maken en naast de beschikbare capaciteit van de beheerafdeling te leggen. Het zou een grote desinvestering worden als het concept na implementatie niet door de ict-afdeling geadopteerd kan worden.

De deur open zetten om eigen apparaten toe te laten, kan altijd. Maar denk eerst goed na, want een eenmaal geopende deur krijg je niet meer dicht.

Met dank aan Niek Heezemans (enterprise mobility consultant) voor zijn review.

 

 

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1402 6.81
Klik voor meer info 2 1049 6.78
Klik voor meer info 3 1866 6.77
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 2651 6.52
Klik voor meer info 7 1127 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1280 6.34
Klik voor meer info 10 925 6.19