Hogeschool E3 ICT helpt werklozen aan baan | Praktijkcases | Computable
Praktijkcase aanmelden

Hogeschool E3 ICT helpt werklozen aan baan

20-10-2010 08:08 | Door Kim de Vries | Lees meer artikelen over: Certificering, I-Tracks | Lees meer over het bedrijf: UWV | Er zijn 30 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

In de strijd om de beste business case van 2009 zond Hogeschool E3 ICT het project 'Ictback@work' in. Het project en bijbehorende business case gaan in op een nieuw opleidingstraject dat werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder de bijbehorende certificeringen weer aan een baan moet helpen.

Hogeschool E3 ICT is onder andere een opleidingscentrum voor informatica-onderwijs op mbo- en hbo-niveau. Ook biedt het I-Tracks en leveranciersgebonden opleidingen aan. Uitgangspunt van het opleidingsinstituut is dat opleiden in alle opzichten flexibel moet zijn, aangepast aan de wensen van de studenten.

Om werkzoekende ict'ers weer aan het werk te krijgen heeft Hogeschool E3 ICT in samenwerking met het UWV, J&J en HRM-organisatie Intersym een opleiding geconstrueerd voor werkzoekenden met ict-ervaring, maar zonder actuele certificeringen. Het traject biedt de deelnemers een baangarantie.

Vraag bedrijfsleven

Hiervoor is eerst de vraag van het bedrijfsleven geïnventariseerd. Daarop is een maatwerkopleiding gebaseerd. Het project is vernieuwend omdat er sprake is van vraaggerichtheid, zowel in de certificering, onder andere door het aanbieden van leveranciersgebonden certificaten zoals MCTP, als in diplomering tot bachelor ICT.

'De bij het opleidings- en re-integratietraject betrokken partijen zien de meerwaarde voor werkzoekenden om na het halen van leveranciersgebonden certificeringen door te stromen naar het hbo-onderwijs. Door de werkzoekenden op te leiden op hbo-niveau en hun kennis weer bij te spijkeren kunnen zij weer makkelijker aan het werk komen. Het feit dat er een baangarantie is, stelt de kandidaat in staat om de afsluitende scriptie binnen een bedrijf uit te voeren', vertelt Rob Snel, directeur van Hogeschool E3 ICT.

De voorbereiding is daarbij volgens Snel cruciaal. 'Deelnemers ondergaan een screening, worden getest en gezamenlijk wordt besloten over toelating. Ook het onderwijsaanbod moet uitgebalanceerd zijn en gericht op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bovendien worden de deelnemers begeleid door ervaren, deskundige docenten.'

Tempoverhoging

De kennis van de deelnemers aan het traject worden regelmatig getoetst toetsing door middel van examens. Ook worden er evaluatiegesprekkengevoerd en worden de deelnemers goed begeleid. Volgens Snel is er sprake van een win-win-situatie omdat het traject tegemoet komt aan zowel werkzoekenden als werkgevers en het UWV. 'Het is vooral de samenwerking met respect voor eenieders kwaliteiten die ervoor zorgt dat het project tot nu toe volgens plan verloopt', zegt hij.

'Het feit dat de huidige groep zijn examens met zeer hoge scores behaalt en de planning nog steeds wordt gehaald, betekent dat het beroepenveld graag deze kandidaten in dienst wil nemen. De dynamiek van de arbeidsmarkt maakt een tempoverhoging echter wel wenselijk.'

Er is volgens Snel bovendien grote belangstelling voor het project. 'Vanuit het UWV komen nieuwe aanmeldingen binnen en ook het ministerie van Economische Zaken wordt op de hoogte gehouden over de uitkomsten van het traject.'

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1400 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1863 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2639 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1122 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31