Campusnetwerk bezorgt IT'ers hoofdpijn | Homepage | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Campusnetwerk bezorgt IT'ers hoofdpijn

25-09-2012 13:57 | Door Steven Loewy | Er zijn 9 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Steven Loewy Brocade

Het campusnetwerk is voor veel organisaties de toegangspoort en het belangrijkste communicatie- en informatiekanaal. De toenemende vraag naar veeleisende toepassingen zoals video en data vraagt het uiterste van de campusnetwerken. Dit bezorgt it’ers serieuze hoofdpijnen.

Voeg daar nog eens de toename van unified communications (uc), virtuele desktopinfrastructuren (vdi) en een vastberaden overgang naar gehoste cloud-based diensten aan toe en het campusnetwerk krijgt het echt zwaar. Slechte ontvangst bij telefoongesprekken of videoconferenties, verlies van connectiviteit, gaten in netwerkbeveiliging en onvoldoende bandbreedte beïnvloeden de productiviteit. Dit betekent dat het voor bedrijven lastiger wordt om te concurreren in een tijd waarin efficiëntie en optimale inzet van it-middelen essentieel zijn om een negatief economisch klimaat een halt toe te roepen.

Een gebrek aan innovatie en investeringen in de campustechnologieën door leveranciers heeft er vanuit historisch perspectief voor gezorgd dat organisaties niet veel keuze hadden in de aanpak van het dreigende knelpunt. Velen hebben al zwaar geïnvesteerd in applicaties, hardware-upgrades en hosted diensten. Echter, werkt het verschuiven van het probleem naar een clouddienst niet als de kern van het probleem zich in de campus bevindt. Bovendien zou elke organisatie die overweegt om te investeren in of over te gaan naar clouddiensten ervoor moeten zorgen dat hun eigen campusnetwerken zulke veranderingen kunnen ondersteunen. Alleen dan haal je waarde uit de afgesloten contracten.

Al geruime tijd staan de financiële realiteit en zakelijke behoeften lijnrecht tegenover elkaar als het om de campus gaat. De it-afdeling bevindt zich voortdurend in een spagaat. Dit is een van de redenen waarom er onvoldoende wordt vernieuwd in de campus, alle zakelijke groei ten spijt. De huidige campusomgevingen zijn complex om te beheren of zijn zo elementair dat zij niet in staat zijn om het volume en de verschillende type data die vandaag de dag zijn ingeburgerd te dragen.

Er is een nieuwe aanpak nodig, een die de intrinsieke waarde van de campus voor de business erkent en een die past binnen de financiële realiteit van it-investeringen. Met nieuwe innovaties en een nieuwe benadering van het campusontwerp, zou dit meer dan mogelijk moeten zijn. Bedrijven kunnen hun campusnetwerken over laten gaan naar intelligente technologieën die eenvoudig in gebruik zijn, een hoge beschikbaarheid hebben en zo veerkrachtig zijn dat ze met de zakelijke behoeften meegroeien.

Ik noem dit ook wel ‘Effortless Networking’, het handhaven of behalen van concurrentievoordeel en het leveren van toename in efficiëntie en productiviteit waar alle organisaties naar op zoek zijn.

Het uitsluitend toevoegen van switches aan een omgeving doet de kosten en complexiteit alleen maar toenemen. Daartegenover staat ook nog eens een minimale toename in waarde en effectiviteit. Het is de moeite waard om eens verder te kijken dan een dergelijke strategie en de benadering van de campus opnieuw onder de loep te nemen. Alleen door te investeren in innovatieve oplossingen die direct verbeteringen leveren, die eenvoudig te beheren zijn waardoor nieuwe applicaties en updates snel en eenvoudig kunnen worden ingezet, die investeringen beschermt en die een lange levensduur hebben (dus meer dan het toevoegen van een enkele switch), betekent dat bedrijven echt in staat zijn om de commerciële waarde van hun campusnetwerken te benutten.

De toename in video, vdi en uc, en vergeet ook de cloud en mobiliteit niet, zal verder toenemen met bijbehorende toename in de hoeveelheid aan data. Bedrijven moeten nu handelen om onvermijdelijke problemen in de meeste campusinfrastructuren aan te pakken. Degenen die de campusinfrastructuur aanpakken zullen daadwerkelijk zakelijke waarde halen uit hun hernieuwde inzicht en gedane investeringen. Degenen die dit niet doen zullen voortdurend heen en weer geslingerd worden tussen financiën en zakelijke behoeften. Als kosten niet zouden meewegen bij een beslissing tot innovatie zouden it en zakelijke behoeften niet langer botsen.