Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Latency: de milliseconden tellen

Equinix - Latency

Latency is de tijd die het kost om een datapakket te versturen naar bestemming en weer terug. Wie ooit telefoneert met Australië via een satelliet weet hoe hinderlijk het is als die vertraging groot is. Je moet vaak wachten tot de ander jou heeft gehoord en heeft geantwoord. Telefonie is dus een kritische applicatie als het gaat om latency. Het is van belang deze zo laag mogelijk te houden. En dan hebben we het over milliseconden die tellen.

In IP-netwerken is latency bepalend voor applicaties als Voice over IP en online gaming. Je kunt nog zo'n sterk tactische speler zijn, als je door de vertraging te lang in de vuurlinie blijft staan, leg je het loodje.

Maar ook bij videostreaming (IPtv), webwinkels en bankverkeer is low latency bepalend voor succes. Algoritmisch bankieren gebeurt automatisch over IP-netwerken tussen bank, klant en beurs. Een vertraging kan betekenen dat een transactie faalt. Bij deze vorm van bankieren zijn overigens nanoseconden doorslaggevend. Het gaat zelfs zo ver dat banken bij een hosting partij eisen dat alle partijen beschikken over even lange kabels binnen het datacenter om concurrentievoordeel uit te sluiten. Zo rekende een Nederlandse groep die via Amsterdam handelde op de Duitse beurs uit dat ze zeven ton per maand meer winst konden draaien als ze hun serverapparatuur in Frankfurt zouden neerzetten. De business case voor low latency is vaak een no brainer.

Als een webpagina traag laadt, haken online shoppers af. Het spreekt voor zich dat online surveilleren of monitoren hoe winkelend publiek zich in een winkel gedraagt, eveneens tijdkritisch is.
We denken vaak alleen aan telefonie en online gaming, maar low latency is voor tal van applicaties van belang. En het aantal tijdkritische toepassingen neemt alleen maar toe.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video: Equinix Investor Analyst Day 2012
Twitter