Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nieuwe maatstaaf voor energie-efficiëntie

Equinix - energie-efficiëntie

Redundantie is belangrijk in de datacenterindustrie. Klanten vertrouwen hun bedrijfskritische IT-apparatuur niet zomaar toe aan een datacenter. Maar redundante systemen kosten ook veel energie. The New York Times schreef recentelijk over de hoeveelheid energie die datacenters gebruiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer aandacht is voor energie-efficiëntie.

Met slimme technische oplossingen worden datacenters duurzamer. AM3 Science Park Amsterdam is daar een goed voorbeeld van. Het nieuwste datacenter van Equinix is direct ook het meest duurzame ter wereld. AM3 beschikt over een innovatief koelsysteem en hergebruikt overtollige warmte.

Koelen

In veel datacenters draaien de koelsystemen altijd op volle capaciteit. In AM3 is de koeling afhankelijk van de belasting in de zaal. Als er weinig belasting is, is er nu eenmaal minder koeling nodig. Naarmate een bedrijf groeit en meer apparatuur nodig heeft, gaat de koeling evenredig omhoog. Het koelen gaat via de hybride koeltorens in combinatie met een Aquafier Thermal Energy Storage (ATES) systeem. Dit energie-opslag systeem gebruikt maar 1kW elektriciteit voor 100 KW aan koeling. Ter vergelijking: bij traditionele datacenters met chillers is dit wel 10 keer meer. In de winter wordt de overcapaciteit aan koude energie opgeslagen in de koudwaterbronnen, waarna het in de zomer omhoog wordt gepompt om te koelen.

Verwarmen

Net zoals de koude energie opgeslagen wordt, gebeurt dat ook met de warmte. De warmte die een datacenter per definitie produceert gaat zo niet meer verloren, maar kan worden hergebruikt door anderen. De overtollige warmte van AM3 wordt geleverd aan het naastgelegen faculteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

PUE-waarde

Power Usage Effectiveness (PUE) is een bekende maatstaaf voor hoe efficiënt een  datacenter gebruik maakt van energie. Het geeft aan hoeveel stroom daadwerkelijk wordt gebruikt door de IT-apparatuur in tegenstelling tot koeling en andere overhead. Hoe lager de PUE-waarde, hoe efficiënter het datacenter is. Maar eigenlijk is dit een achterhaalde maatstaaf. Het zou in de sector niet moeten gaan over hoe efficiënt energie wordt afgebroken, maar over hoe energie optimaal hergebruikt wordt.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video: Equinix Investor Analyst Day 2012
Twitter