Solution Centers / Hitachi Data Systems

Hitachi Data Systems is leverancier van informatietechnologieën, diensten en oplossingen die een vereiste ROI voor klanten, return on assets (ROA) en een aantoonbare zakelijke impact bieden. Hitachi Data Systems deelt een visie dat IT moet worden gevirtualiseerd, geautomatiseerd, en cloud-ready en duurzaam moet zijn. Daarom levert de organisatie oplossingen die IT-kosten verlagen en deze beheersbaar houden. De producten, diensten en oplossingen van Hitachi Data Systems worden ingezet door toonaangevende internationale organisaties, waaronder ruim 70 % van de bedrijven uit de Fortune 100 en meer dan 80 % van de organisaties in de Fortune Global 100.  Kijk voor meer informatie op http://www.hds.com

Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Big Data binnen de zorg

Geoffrey Foekema

Big Data is bij zorgaanbieders steeds vaker het gesprek van de dag. Ondanks mijn ervaring in de IT-zorgsector had ik geen idee waar ze zoveel ophef over maakten. Daarom ben ik me er in gaan verdiepen. Big Data refereert aan de enorme hoeveelheid data die te groot is om op een efficiënte manier te verwerken of op een betekenisvolle manier in te zetten. Met andere woorden: Big Data is een verzameling van data die veelal wordt verspild, omdat er in de meeste gevallen niets mee gedaan kan worden vanwege de omvang.

Relatie tussen Big Data en zorg

Zorgverleners hebben in de loop der jaren veel data gecreëerd. Onbewust zijn ze dagelijks bezig de dataopslag steeds verder uit te breiden, mede door de continue uitwisseling van patiënt- en zorginformatie, scans, röntgenfoto’s en elektronische patiëntendossiers. 80 procent van deze data is ongestructureerd. De opeenstapeling hiervan zorgt ervoor dat de zorgaanbieders worden overspoeld door grote hoeveelheden data die uiteindelijk Big Data worden.

Van weinig waarde

Ieder patiëntendossier vertegenwoordigt een bepaalde waarde die van betekenis is voor de patiënt en arts, dat is logisch. Op zichzelf heeft data niet echt een grote informatieve waarde, maar met de juiste dataopslag is het mogelijk om te bepalen hoe data potentieel gebruikt en ingezet kan worden. Zogenoemde data-warehouses moeten data transformeren naar een ‘repository’. Dit is een gemeenschappelijk platform voor het langdurig bewaren, veiligstellen, uitwisselen en bekijken van alle gegevens ongeacht het bestandsformaat. Een voorbeeld.

Meer betekenis

Een diabetespatiënt controleert zijn bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag. Deze waardes worden elektronisch opgeslagen. De waardes noemen we data. Op zichzelf vertegenwoordigt deze data slechts een kleine informatieve waarde; behalve dan dat de hoogte van de bloedsuikerspiegel grote waarde heeft voor de patiënt. De data krijgt meer betekenis wanneer deze wordt gekoppeld aan de bloedsuikerspiegelwaardes van alle patiënten binnen een bepaalde regio, genomen over de afgelopen vijf jaar. Analyses van die data kunnen trends laten zien en geven informatie die bruikbaar is bij het nemen van preventieve zorgmaatregelen. Dit leidt uiteindelijk tot betere patiëntenzorg, verbeterde kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.

We weten niet wat we niet weten

Veel van zulke data is op dit moment beschikbaar in verschillende repositories, afgesloten applicaties en lokale data-warehouses. De uitdaging is om toegang te krijgen tot de data. Het probleem hierbij is: ‘we weten niet wat we niet weten’.
Het koppelen van data uit verschillende bronnen maakt analyse van de verkregen meta-data mogelijk. Meta-data maakt Big Data beter beheersbaar en geeft handvatten om deze data om te zetten in waardevolle informatie. Vervolgens kunnen onderzoekers en wetenschappers deze kennis gebruiken bij de uitvoering van analyses.

Grote uitdaging

Big Data is en blijft een grote uitdaging voor zorgverleners. Er wordt geschat dat Big Data binnen de zorgsector met een huidige totale omvang van 150 exabytes verder zal stijgen met 1,2 exabytes per jaar. Dit zorgt voor eindeloze mogelijkheden om data om te zetten naar relevante informatie.

Geoffrey Foekema, Healthcare Lead bij Hitachi Data Systems

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video

Learn how Hitachi Data Systems is making information matter!

Video HDS

See how Hitachi Data Systems makes information matter.

Event

Hitachi Information Forum

Hitachi Inspire The Next

The New Datacenter Economy stond dinsdag 27 november centraal tijdens het Hitachi Information Forum. Klik hier om de presentaties en foto’s te bekijken.
HDS Partners

Hoe de media-sector kan profiteren van de cloud

Tegen de heersende trend in, is de media- en entertainment-sector traag in het omarmen van de cloud. De sector schrikt terug voor......

Lees verder

Het beste alternatief voor traditionele backup op tape

Ieder bedrijf beschikt over databases waarin vele miljoenen bytes aan gegevens zijn opgeslagen. Maar wat als al deze informatie......

Lees verder

Stoom uw datacenter klaar voor de cloud

Cloud computing brengt enorm veel mogelijkheden met zich mee. De meeste datacenters beschikken echter niet over de infrastructuur......

Lees verder

Direct zakelijk voordeel dankzij real-time business intelligence

Realtime inspelen op veranderende condities is een vitale vereiste om te gedijen in de competitieve hedendaagse markt.......

Lees verder

Het managen van ongestructureerde data in gedistribueerde omgevingen en de cloud

Een van de grootste uitdagingen waarvoor IT-afdelingen zich gesteld zien, is de ongebreidelde groei van ongestructureerde content......

Lees verder

Gerelateerde artikelen

24-01-13  ‘Big data-omzet bestaat vooral uit consultancy’