Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Cloudaanbieder standaardiseert op Hyper-V en System Center

SaaSplaza onderscheidt zich met service

saas asp webdienst

SaaSplaza heeft als aanbieder van Microsoft Dynamics uit de cloud een dominante positie op de wereldwijde cloud ERP-markt. Het geheim is een hoog serviceniveau. Klanten krijgen SLA’s op het beschikbaarheidsniveau van de applicatie, niet enkel op het niveau van de infrastructuur. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Microsoft System Center Suite.

SaaSplaza heeft een lange historie. Het bedrijf begon, destijds onder een andere naam, in de jaren ’90 als datacenter en heeft altijd voorop gelopen in de ontwikkelingen. Dat betekende een geleidelijke overstap van housingpartner naar hostingpartner. Ook in de hosting liep het bedrijf voorop. Al in 2005 werden alle servers gevirtualiseerd, destijds met het open source product Xen. 

In 2008 veranderde het businessmodel opnieuw. Naast ‘platte’ hosting specialiseerde het bedrijf zich in het aanbieden van Microsoft Dynamics uit de cloud. “Dat is een goede beslissing geweest”, weet Herb Prooy, market maker bij SaaSplaza. “Vanaf dat moment zijn we hard gegroeid, in Nederland maar vooral ook daarbuiten.”

SaaSplaza biedt Dynamics niet rechtstreeks aan eindklanten aan, maar zit onder de motorkap van het cloudaanbod van de Microsoft-partners. Momenteel werkt het bedrijf voor 120 Microsoft Dynamics partners wereldwijd en dat aantal groeit nog altijd gestaag.

Handmatig werk automatiseren

SaaSplaza onderscheidt zich met een uitstekende service. “Als de applicatie onverhoopt ineens uit de lucht gaat, dan lossen wij dat op in plaats van dat we de melding doorspelen naar onze klanten, zoals gewone hostingpartners dat doen. We leveren niet alleen ijzer, we leveren een dienst. Klanten maken met ons SLA’s op applicatieniveau en niet op infrastructuurniveau. Dat is een groot verschil met anderen”, verklaart Prooy het succes van de formule.

Om die SLA’s te garanderen, had SaaSplaza behoefte aan system management functionaliteit die niet in Xen aanwezig was. “Xen was inmiddels overgenomen door Citrix. Die staken naar ons idee te weinig ontwikkelkracht in het product. Er kwamen betere alternatieven op de markt. Bovendien moesten we teveel taken handmatig doen, waardoor we beperkt werden in onze schaalbaarheid. We hadden met virtualisatie onze infrastructuur wel schaalbaar gemaakt, maar we hadden nog altijd teveel mankracht nodig om bijvoorbeeld een nieuwe klant online te zetten. We wilden dat soort repetitieve werkzaamheden graag automatiseren.”

De oplossing lag voor de hand. Als Microsoft-partner kende SaaSplaza het aanbod van Microsoft goed: de Hyper-V virtualisatiesoftware en de System Center Suite voor system management en om handmatige taken te automatiseren. “System Center ondersteunt enerzijds een eenvoudige uitrol naar nieuwe klanten, maar biedt ook ontzettend veel managementinformatie. Je kunt heel diep in de applicatie kijken. Zo signaleert de software bijvoorbeeld als er een bepaalde patch niet is geïnstalleerd”, zegt Prooy. “Het is met name die functionaliteit die ons in staat stelt zulke hoge servicelevels met klanten af te spreken.”

Een ander voordeel van System Center is dat het eenvoudig is om de Microsoft Dynamics ERP-omgeving in de SaaSplaza cloud te koppelen aan andere systemen, of die nu in een andere publieke cloud draaien, in een private cloud of on premise bij de klant. “Een goede interfacing naar systemen zoals CRM, BI, kassasystemen, Sharepoint et cetera is van cruciaal belang. Een klant heeft niets aan ERP uit de cloud als dit niet goed geïntegreerd kan worden met de andere software waar hij mee werkt.” 

Rijke functionaliteit

In de zomer van 2011 startte SaaSplaza met de migratie van Citrix Xen naar Hyper-V. Eerst zijn de nieuwe deployments in Hyper-V gedaan, daarna zijn stap voor stap de bestaande klanten gemigreerd. “Dat ging vrij eenvoudig, zeker als die klanten gebruikmaakten van Windows als OS. Aan Linux-klanten hadden we iets meer werk, maar ook die migratie verliep voorspoedig”, vertelt Prooy.

De implementatie van System Center was een flinke klus. “Het is functioneel een ontzettend rijk product. Je moet daarom van tevoren goed nadenken welke functionaliteit je wel en niet wilt gaan gebruiken, wat je allemaal wilt gaan registreren en vastleggen en met welk doel. Daar gaat verreweg de meeste tijd in zitten.”

Gedurende de stap voor stap migratie van bestaande klanten heeft System Center ook de oude Xen-omgeving beheerd. “Het is een groot voordeel dat de software je in staat stelt om verschillende hypervisors en operating systems onder te brengen in één cloud. Daar hebben wij veel voordeel van gehad”, weet Prooy.

Een andere omvangrijke klus was het trainen van het personeel. “Het is belangrijk om veel aandacht te schenken aan het opleiden van mensen. Hoe beter zij het product en de onderliggende gedachtegang kennen, hoe beter zij in staat zijn de hoge service levels te halen die we afspreken met klanten.” Gelukkig hoefden de medewerkers niet bang te zijn voor hun baan. Prooy: “Wij konden in de oude situatie de groei haast niet bijbenen, de engineers hadden domweg teveel werk op hun bordje liggen. Zij waren alleen maar blij met de productiviteitsverhoging die zij nu konden halen.” Met System Center kunnen zij vrijwel volledig geautomatiseerd een nieuwe applicatieomgeving opzetten. Daarmee is het repetitieve werk komen te vervallen en hebben engineers hun handen vrij voor meer uitdagende taken. “Het is er voor hen alleen maar leuker op geworden.”

Tips

Voor andere organisaties die een overstap naar de cloud overwegen, heeft Prooy een aantal adviezen. “In de eerste plaats: zorg niet alleen voor flexibiliteit en schaalbaarheid in je systemen, maar ook in je processen en mensen. Door zoveel mogelijk handmatig werk te automatiseren, zorg je ervoor dat je niet alleen in technologie maar ook organisatorisch kunt blijven meegroeien met wat klanten van je verwachten, of het nu externe klanten zijn of interne.”

Aan andere hostingpartijen adviseert hij: durf te specialiseren, kies voor een niche. “Hoe beter je de applicaties die je host kent, hoe hoger je toegevoegde waarde is. Doe meer dan alleen het beschikbaar stellen van blik, want daarin kun je nauwelijks onderscheidend zijn.”

Eindklanten waarschuwt hij: bind je nooit voor langer dan één maand aan een SaaS-aanbieder. “Als een SaaS-aanbieder gelooft in zijn eigen kracht, dan heeft hij het niet nodig om langere contracttermijnen aan te bieden. Als je goede service biedt, dan hebben klanten immers geen enkele reden om over te stappen. Bovendien, je kiest voor de cloud vanwege de flexibiliteit. Daar past toch niet bij om je dan wel ineens voor jaren te binden aan een cloud provider?”

Tot slot adviseert Herb organisaties die twijfelen over een overstap naar de cloud: “Weeg security mee in positieve zin in plaats van in negatieve. Zoveel organisaties zijn bang om hun data buiten de deur te zetten, terwijl ze er geen idee van hebben hoe veilig hun eigen omgeving is. Vrijwel altijd zal een cloud provider zijn security vele malen beter op orde hebben dan een individueel bedrijf, en dat geldt al helemaal voor organisaties in het MKB. Mijn advies is dus: maak je je druk om de beveiliging van je data, stap dan juist over naar de cloud.”

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video

Toepassing van de cloud bij Talpa Digital

Applicaties rond tv-formats bij Talpa

Hoe Talpa de kijkers meer betrekt

Samenwerking Talpa met mediapartners

Visie SaaSplaza op veiligheid in de cloud

Visie SaaSplaza op evolutie cloud

SaaSplaza over de cloud-transformatie

SaaSplaza over de cloud-toekomst

Cloud belangrijker voor Winvision

Oplossing Winvision bij Serious Request

Migratie Winvision naar Hyper-V

Keuze Winvision voor Server 2012

Datacenter Breda naar private cloud

Het nieuwe werken bij Gemeente Breda

Migratie virtualisatie-platform Breda

Server 2012 bij Gemeente Breda

Cloud Computing in het onderwijs

Feiten over cloud computing

De gebruiker centraal

De weg naar IT als dienst

Kiezen tussen public of private cloud

Wat is IT on demand?

Duurzame cloud economie

Vertrouwde cloud omgeving

Beginnen met de cloud