Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

KLM implementeert private cloud

KLM-vliegtuig op luchthaven Schiphol

KLM had al een volwassen IT-omgeving, die op Linux na volledig was gevirtualiseerd. De implementatie van een private cloud is de volgende stap in het groeimodel. “We hebben gekozen voor de technologie van Microsoft omdat die ons in staat stelt om meerdere OS-sen in één cloud onder te brengen. Zo blijven we maximaal flexibel.” Een gesprek met Timor Slamet en Irma van der Kroef.

In de zomer van 2011 vatte Timor Slamet het plan op om stap voor stap de ICT van KLM onder te brengen in een private cloud. Slamet is als technical director bij KLM IT Operations verantwoordelijk voor de architectuur en engineering van de IT-infrastructuur, De aanleiding voor het cloudproject is de steeds sneller veranderende wens van de business. “De dynamiek wordt steeds groter, de business wil nieuwe applicaties steeds sneller ter beschikking hebben, en die applicaties worden ook veel vaker dan vroeger aangepast en veranderd. We hebben gewoon de tijd niet om steeds voor iedere nieuwe applicatie een dedicated omgeving op te zetten. Het idee is: als we applicatieontwikkelaars in staat stellen om volledig geautomatiseerd via self service snel en eenvoudig een ontwikkel- en testomgeving en vervolgens ook een productieomgeving op te zetten, dan kunnen we de time-to-market van nieuwe applicaties aanzienlijk verkorten. Bovendien besparen we daarmee manuren. De gewonnen tijd kunnen we goed gebruiken om meer bezig te zijn met innovatie.”

Dat Slamet daarmee ook op hardware bespaart, ziet hij als een leuke bijkomstigheid, maar het was geen doel op zich. “Nee, het doel is echt een grotere flexibiliteit, zodat we sneller kunnen inspelen op ontwikkelingen in zowel de operatie als in sales en marketing. Het is onze taak de business zo goed mogelijk te faciliteren.”

Private cloud

KLM koos de afdeling Wintel Engineering als trekker van de pilot. Manager Irma van der Kroef: “Mijn club is verantwoordelijk voor de volledige non-KA Microsoft-omgeving van KLM. Deze is al gevirtualiseerd en we hebben alle processen buitengewoon goed op orde. Dan is de stap naar een private cloud niet meer zo’n grote.”

KLM heeft naast een volledige private omgeving ook een hybride en een volledige public cloud overwogen. Hoewel ze in hun groeipad er rekening mee houden dat er op termijn onderdelen in de public cloud zullen worden ondergebracht, vonden Slamet en Van der Kroef die stap in de huidige markt een brug te ver. “Cloud providers kunnen nog niet goed aan onze eisen voor privacy en beveiliging voldoen. Wij hanteren strenge inkoopvoorwaarden, en de public cloud markt is nog niet volwassen genoeg om daaraan te voldoen. Bij veel cloud providers is het bijvoorbeeld onduidelijk wat er met de data gebeurt in het geval van een faillissement. Met een private cloud heb je meer grip.” Toch is er in de opzet van de cloud wel rekening gehouden met een toekomstig hybride model. “We hebben het heel flexibel ingericht zodat we er alle kanten mee op kunnen.”

Standaardisatie

KLM koos voor de technologie van Microsoft omdat deze suite - Microsoft System Center – in staat is verschillende hypervisors en operating systems onder te brengen in één cloud. “Dat vinden we belangrijk. We waken bij iedere beslissing die we nemen voor een vendor lock-in. We willen niet verplicht worden tot de keus voor één OS”, stelt Van der Kroef.

Ook het feit dat deze omgeving ‘off the shelf’ zonder enige vorm van maatwerk kon worden geïmplementeerd, was belangrijk. Slamet: “Het succes van een private cloud staat of valt met de mate van standaardisatie. Hoe meer je standaardiseert, hoe beter de onderliggende infrastructuur uitwisselbaar is en hoe meer je profiteert van de voordelen van cloud computing. In die visie past het mijns inziens niet om dat aan de tooling consessies te doen en hier wel maatwerk in toe te passen.”

Daarnaast is de self service-omgeving in Microsoft System Center – SCCM 2012 – uitermate gebruiksvriendelijk. “Een kind kan de was doen. Een ontwikkelaar doet in deze tool een aanvraag voor het aantal poorten en de hoeveelheid geheugen die hij nodig heeft. De software controleert vervolgens volautomatisch of deze persoon gerechtigd is die aanvraag te doen en stelt de capaciteit beschikbaar. De rekening wordt vervolgens ook volautomatisch verstuurd, dus ook je boekhouding blijft op orde. Aan dat hele traject komt geen menselijke interventie meer te pas”, vertelt Slamet. SCCM houdt tevens bij hoeveel capaciteit al is vergeven en hoeveel er nog beschikbaar is, en waarschuwt als de hardware tegen zijn grenzen begint aan te lopen.

Snel live

In januari startte de implementatie; begin april was de Proof of Concept gereed. “We waren in drie maanden live”, jubelt Van der Kroef. Op dit moment draait alleen de engineeringomgeving in de cloud. “Dit is een test om te zien of de technologie werkt zoals beloofd.”

De eerste reacties zijn enthousiast. “Onze interne klanten vinden het ideaal. Een traject wat vroeger zes weken duurde, doorlopen we nu binnen een dag. Klanten doen ’s ochtends een aanvraag voor capaciteit, en ’s avonds staat die ter beschikking. We hoeven geen hardware te bestellen, niets te installeren. Het is een kwestie van een aanvraag indienen en klaar is kees.” De volgende fase is om ook de ontwikkel-, test- en acceptatieomgeving onder te brengen in de private cloud, een traject dat naar verwachting in juni wordt afgerond.

“Dit is allemaal pas het begin”, zegt Van der Kroef. “Ons doel is om stap voor stap steeds meer onderdelen in de cloud onder te brengen, ook de productie-omgeving. We zien het als een groeipad. We hebben nu net de eerste stap gezet. Dat was meteen een hele grote, maar het is zeker niet de laatste.”

Processen

Zoals René Groot in een eerder artikel in deze serie aangaf, gaat bij een migratie naar de cloud slechts een kwart van de inspanning zitten in de ICT, en de overige tijd in het veranderen van de processen en werkwijzen. Daar kan Slamet zich wel in vinden. “Doordat je activiteiten gaat automatiseren die vroeger handmatig werden gedaan, blijft er ineens tijd over voor andere werkzaamheden. Er komt mankracht vrij voor innoverende taken. De meeste medewerkers vinden dat leuk, want het werk dat vervalt is veel saaier repetitief werk. Het betekent echter wel dat je dat goed moet begeleiden. Je moet veel communiceren en het vergt een verandering in de houding van de medewerkers.”

Waar volgens Van der Kroef weinig in hoeft te veranderen, is de servicegerichtheid van de IT-medewerkers. “Onze IT-afdelingen waren altijd al heel servicegericht. We stonden al dicht bij de interne klant. Het mooie van onze nieuwe private cloud is dat we straks in die gesprekken met de klant nog daadkrachtiger kunnen zijn. Waar vroeger veel tijd verloren ging met het bouwen van een infrastructuur voor een nieuwe applicatie, kunnen we nu veel sneller aan de vraag van de business voldoen.”

Bij veel organisaties die de overstap naar een private cloud maken, gaat veel tijd zitten in het op orde krijgen en documenteren van processen. Dit was bij KLM echter een fluitje van een cent. “We hadden al een prima blauwdruk van onze omgeving en we werkten op alle IT-afdelingen al via strakke standaardprocedures. Dat zit nu eenmaal in de genen van een luchtvaartmaatschappij. Net zoals piloten voor iedere vlucht een hele checklist doorlopen, zo werken wij op de IT-afdeling ook volgens vooropgestelde procedures. Daar hebben we nu veel voordeel van”, zegt Van der Kroef.

Voor andere organisaties die ook de overstap naar een private cloud overwegen, heeft het tweetal één advies: maak eerst de standaardomgeving op orde. Slamet: “Standaardiseren is key. Natuurlijk kun je met zo’n standaardomgeving nooit aan iedere vraag tegemoetkomen, maar dat is niet erg. Als je er maar voor zorgt dat 80 procent van de vraag wel in de ‘one size fits all’-manier van werken past. Dan blijft er tijd over om voor die andere 20 procent maatwerk te ontwikkelen. Doe in ieder geval nooit concessies aan de standaard.”

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video

Toepassing van de cloud bij Talpa Digital

Applicaties rond tv-formats bij Talpa

Hoe Talpa de kijkers meer betrekt

Samenwerking Talpa met mediapartners

Visie SaaSplaza op veiligheid in de cloud

Visie SaaSplaza op evolutie cloud

SaaSplaza over de cloud-transformatie

SaaSplaza over de cloud-toekomst

Cloud belangrijker voor Winvision

Oplossing Winvision bij Serious Request

Migratie Winvision naar Hyper-V

Keuze Winvision voor Server 2012

Datacenter Breda naar private cloud

Het nieuwe werken bij Gemeente Breda

Migratie virtualisatie-platform Breda

Server 2012 bij Gemeente Breda

Cloud Computing in het onderwijs

Feiten over cloud computing

De gebruiker centraal

De weg naar IT als dienst

Kiezen tussen public of private cloud

Wat is IT on demand?

Duurzame cloud economie

Vertrouwde cloud omgeving

Beginnen met de cloud