Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Microsoft zet stap naar consistent hybride cloudplatform

Opzet en beheer hybride cloud nu makkelijker dan ooit

Microsoft levert al jaren producten en diensten voor de publieke en private cloud. In de nieuwste versies van Windows Server, System Center en Windows Azure komen functionaliteiten samen die voorheen gescheiden waren. Klanten kunnen daarmee voor het eerst geïntegreerd vanuit één omgeving een hybride cloud opzetten en aansturen. Dat is een doorbraak in cloud computing.

De beloftes van cloud computing – onbeperkte schaalbaarheid, lage kosten - zijn mooi, maar tot nu toe kon geen enkele leverancier daar 100 procent invulling aan geven. De publieke en private cloud bleven namelijk min of meer gescheiden werelden. Bedrijven die een dienst vanuit hun private omgeving naar een publieke cloud wilden migreren om zo hun schaalbaarheid te vergroten en kosten te verlagen, kregen te maken met veel complexiteit en meer handwerk dan hen lief was.

Korte time-to-market

Microsoft bereikt als eerste een kantelpunt met de introductie van Windows Server 2012, de beheersuite System Center 2012 SP1 en Windows Azure, de IAAS omgeving van het welbekende Azure. De drie producten bevatten een keur aan nieuwe functionaliteiten, maar belangrijker nog: ze komen voor het eerst écht bij elkaar waardoor het mogelijk is om de publieke en private cloud volledig te integreren. De IT-afdeling kan kiezen welke vorm van cloud het best past bij de dienstverlening die ze willen leveren. De business hoeft niet langer te klagen over een lange time-to-market of hoge kosten van IT. Zij hebben geen reden meer om de IT-afdeling te passeren. Sterker, als zij écht willen profiteren van snelheid en kostenvoordelen zijn ze beter af bij hun eigen IT-afdeling.

De IT-afdeling kan de ingebruikname van IT-diensten versnellen door ze aan te bieden via een self service model. Dat aspect blijft nu in veel organisaties nog achterwege. Veel bedrijven hebben wel hun servers gevirtualiseerd, en sommige zetten ook pooling in om hun IT-resources te delen en zo slimmer te gebruiken. Maar de stap naar een self service model bleek tot op heden nog een grote. Een belangrijke reden daarvoor was het omslachtige beheer van een cloudomgeving. Er kwam bijvoorbeeld veel handwerk te pas aan het verplaatsen van virtuele machines. En wanneer de organisatie ook nog eens gebruikmaakte van verschillende operating systemen, werd het nog complexer. Die konden tot op heden namelijk niet vanuit één beheersuite worden aangestuurd, waardoor een integraal overzicht ontbrak en beheer veel tijd kostte.

Beheren als één omgeving

Aan die complexiteit maakt een nieuwe serie producten van Microsoft een eind. Het gaat om:

Samen maken deze producten een naadloze en consistente integratie tussen de private en public cloud mogelijk, waarbij tevens de meest gangbare operating systems worden ondersteund.

“De belofte van de cloud is dat software en de onderliggende infrastructuur volledig van elkaar worden losgetrokken en onafhankelijk van elkaar opereren, ongeacht of de software of infrastructuur zich in het eigen datacenter bevinden of in de publieke cloud”, zegt Tiander Turpijn, senior technology specialist bij Microsoft. “Dat maken we met de verbeteringen in deze drie producten nu voor het eerst echt mogelijk. Windows Server 2012 en Windows Azure zijn elkaars verlengstuk en kunnen vanuit één omgeving worden beheerd.”

Martin Vliem, Tech Solution Prof Datacenter, vult aan: “Het is nu een consistent hybride platform dat het eenvoudig maakt om verschillende elementen te mixen. Azure en Windows Server 2012 zijn geen exacte kopie van elkaar, zoals sommige mensen denken, maar ze sluiten wel naadloos op elkaar aan. In Azure zit functionaliteit die de gebruikers optimaal laat profiteren van de publieke cloud, terwijl Windows Server 2012 specifiek is ontworpen voor private cloud-omgevingen. Omdat ze gebruikmaken van dezelfde building blocks vullen die twee elkaar naadloos aan. Bovendien kunnen ze met System Center 2012 ook nog eens als één geheel worden beheerd.”

Denkwerk vooraf

Het gevolg is dat IT-afdelingen meer denkwerk vooraf kunnen doen en eigenlijk niet meer in actie hoeven te komen op het moment dat een gebruiker een aanvraag doet voor een applicatie of op het moment dat er extra capaciteit uit de publieke cloud vereist is. Vliem: “IT-afdelingen die een aanvraag krijgen voor een dienst kunnen nu vooraf bedenken: welke eisen stelt deze applicatie? In welke omgeving past dit het best? Door deze criteria vooraf mee te geven besluit System Center wanneer welke applicatie waar draait: op het moment dat er voldoende ruimte is in het eigen datacenter hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van de publieke cloud. En op het moment dat een bepaalde applicatie veel rekenkracht vraagt – denk bijvoorbeeld aan een grote marketingcampagne – dan zorgt System Center er automatisch voor dat wordt uitgeweken naar Azure. Op die manier profiteert een organisatie dus maximaal van de kostenvoordelen die de cloud biedt, zonder dat dit voortdurend om menselijke interventie vraagt. IT-diensten kunnen daardoor veel sneller worden geleverd, tegen lagere kosten. De IT-afdeling wordt daardoor weer een serieuze gesprekspartner voor de business.”

De verbeteringen in vogelvlucht

Eenvoudige migratie van virtuele machines van een private naar een public cloud of andersom; uniforme monitoring en beheer van alle cloudomgevingen (PaaS, IaaS, public, private); IaaS-mogelijkheden in de publieke clouddienst Windows Azure. Het zijn maar enkele van de features in het nieuwe cloudaanbod van Microsoft. De highlights in vogelvlucht.

Windows Server 2012

- Windows Server 2012 is uitgerust met Hyper-V versie 3. Deze hypervisor ondersteunt alle vormen van cloud en biedt enkele bijzondere features. De belangrijkste is live migration van virtuele machines zonder de complexiteit van clustering. Door deze versimpeling is het mogelijk om in een handomdraai een virtuele machine te verplaatsen. Een andere feature is Hyper-V Replica, die om de zoveel tijd een snapshot maakt van de virtuele machines en deze repliceert naar een andere Hyper-V host. In geval van een calamiteit kan een snapshot daardoor snel worden teruggeplaatst en gaat zo min mogelijk data verloren.

- Windows Server 2012 kent eigenlijk geen plafond meer. Het cloud operating system is in staat om 4000 virtuele machines te draaien, er is 2 terabyte aan geheugen en iedere virtuele machine heeft 32 processoren tot zijn beschikking.

- Netwerkvirtualisatie zorgt ervoor dat multitenancy-omgevingen beter worden ondersteund. Doordat netwerken elkaar niet meer zien, is het niet langer nodig om de IP-adressen opnieuw in te regelen op het moment dat virtuele machines in een datacenter buiten de deur worden geplaatst.

- Netwerk teaming maakt het mogelijk om netwerkkaarten van verschillende leveranciers te koppelen, waardoor de performance en flexibiliteit stijgen.

- Door een aantal aanpassingen in thin provisioning is het bij VDI mogelijk om binnen seconden een virtuele machine voor een gebruiker aan te maken. Bovendien wordt de storage pas in gebruik genomen op het moment dat gebruikers informatie wegschrijven naar de harde schijf en hoeft deze niet vooraf gereserveerd te worden. Dat past prima in het pay-as-you-go-model van de cloud: je gaat pas betalen voor de storage op het moment dat je die ook daadwerkelijk gebruikt en niet al op het moment dat je deze aan gebruikers ter beschikking stelt.

System Center 2012 Service Pack 1

- Het deployen van PaaS en IaaS-diensten gebeurt op precies dezelfde manier en ook de monitoring is uniform. Dit maakt de ingebruikname en het beheer van clouddiensten een stuk eenvoudiger.

- Runbook Automation automatiseert het in gebruik nemen van diensten volledig, zodat er geen handwerk meer aan te pas komt. Bovendien maakt Runbook Automation het mogelijk om volledig geautomatiseerd virtuele machines vanuit de private cloud te verplaatsen naar de publieke cloud Windows Azure. Aan de hand van voorwaarden die je vooraf meegeeft herkent de software of bepaalde applicaties al dan niet in de public cloud mogen draaien. Als zich in de private cloud een capaciteitstekort voordoet, weet System Center 2012 welke applicaties al dan niet verplaatst kunnen worden en regelt dat volautomatisch.

- De intelligentie in System Center kent de correlatie tussen de verschillende alarmen. Als zich een storingsmelding voordoet, dan voert System Center automatisch enkele testen en handelingen uit. Pas als die niet het gewenste resultaat hebben, krijgt de beheerder een waarschuwing. Die kan dan veel gerichter aan de slag en krijgt daarbij van de software zelfs suggesties waar hij moet zoeken om de oorzaak te vinden.

Windows Azure Virtual Machines

- Op termijn wordt Microsofts publieke clouddienst uitgebreid met IaaS-mogelijkheden, waardoor organisaties ook hun oudere applicaties die niet webbased zijn in een cloudomgeving kunnen gaan draaien. Deze dienst gaat Windows Azure Virtual Machines heten. De functies zijn nu al beschikbaar in preview, waardoor OTA-deployments al mogelijk zijn.

Naast rekenkracht biedt Windows Azure Virtual Machines ook extra toegangsmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om dedicated verbindingen via VPN op te zetten naar Azure, waardoor applicaties die veel netwerkvereisten hebben makkelijker in de public cloud kunnen draaien.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video

Toepassing van de cloud bij Talpa Digital

Applicaties rond tv-formats bij Talpa

Hoe Talpa de kijkers meer betrekt

Samenwerking Talpa met mediapartners

Visie SaaSplaza op veiligheid in de cloud

Visie SaaSplaza op evolutie cloud

SaaSplaza over de cloud-transformatie

SaaSplaza over de cloud-toekomst

Cloud belangrijker voor Winvision

Oplossing Winvision bij Serious Request

Migratie Winvision naar Hyper-V

Keuze Winvision voor Server 2012

Datacenter Breda naar private cloud

Het nieuwe werken bij Gemeente Breda

Migratie virtualisatie-platform Breda

Server 2012 bij Gemeente Breda

Cloud Computing in het onderwijs

Feiten over cloud computing

De gebruiker centraal

De weg naar IT als dienst

Kiezen tussen public of private cloud

Wat is IT on demand?

Duurzame cloud economie

Vertrouwde cloud omgeving

Beginnen met de cloud