Home
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Flexibele datacenterarchitectuur komt tegemoet aan cloudbehoeften

FlexPod verlaagt time-to-market en minimaliseert risico’s

De rol van IT in bedrijven is veranderd. IT is niet langer een ondersteunende dienst, het wordt in steeds meer organisaties onderdeel van de go-to-market strategie. Daarin zijn de applicaties onderscheidend, en is een agile infrastructuur randvoorwaarde om een snelle livegang van applicaties te ondersteunen. Zie hier in een notendop de basisgedachte achter FlexPod, de flexibele en schaalbare datacenteroplossing van NetApp, Cisco en Microsoft. Een gesprek met NetApp, Microsoft Private Cloud Partner of the Year 2012.

De kracht van FlexPod kan het best worden verteld aan de hand van een case; die van ING Direct, met 1,5 miljoen klanten een van de belangrijkste financiële dienstverleners op de Australische markt. Internet is voor ING Direct het belangrijkste kanaal. Nieuwe diensten zijn vrijwel altijd internetdiensten. Het spreekt voor zich dat deze goed moeten kunnen integreren met andere applicaties.
De integratie van deze diensten kan alleen worden getest op een volledige kopie van de bankomgeving. Het beschikbaar stellen zo’n kopie kostte voorheen acht medewerkers drie maanden. Niet alleen ging daarmee kostbare tijd verloren, ook beperkte dit de hoeveelheid projecten die ING Direct tegelijkertijd kon uitvoeren. Dit was funest voor het innoverend vermogen van de bank. Sommige projecten stonden al anderhalf jaar in de wacht.

Bank-in-a-box

De organisatie stak zijn licht op bij diverse leveranciers en kwam er al snel achter dat de oplossing lag in een combinatie van verschillende aspecten: servers, storage, back-up, netwerk, virtualisatie. Om niet zelf die onderdelen bij elkaar te hoeven brengen, koos ING Direct voor FlexPod, een min of meer kant-en-klare datacenteroplossing die is gebouwd op Cisco Unified Computing System servers, Cisco Nexus switches en NetApp unified storage systemen. In combinatie met de private cloud-oplossingen van Microsoft - Windows Server met Hyper-V en System Center – is hiermee het concept ‘Bank-in-a-box’ gebouwd.
FlexPod zit als het ware als een ‘doos’ om alle applicaties van ING Direct heen. Dit stelt de bank in staat de hele omgeving met Windows Server te virtualiseren en vervolgens met NetApp-technologie te klonen. Het resultaat is dat kopieën van de omgeving nu in 10 minuten ter beschikking kunnen worden gesteld aan ontwikkelaars en testers, in plaats van 12 weken. Deze kopieën hebben door het gebruik van deduplicatie en het snapshots bovendien veel minder storageruimte nodig, waardoor de beschikbare storage maar liefst 40 keer groter is geworden.
Het feit dat ING Direct nu in een handomdraai een kloon kan maken van de productieomgeving voor ontwikkel-, test- en acceptatiedoeleinden stelt ze in staat om sneller nieuwe applicaties te ontwikkelen, en bovendien meer ontwikkel- en testtrajecten tegelijkertijd op te starten. Nieuwe diensten kunnen sneller op de markt worden gebracht en bovendien is de drempel om een nieuwe dienst te ontwikkelen een stuk lager. Dit geeft ING Direct een grote voorsprong op de concurrentie.

Efficiënt en transparant

Het is een schoolvoorbeeld van het voordeel dat klanten ervaren van FlexPod, vindt Peter Wilbrink, country manager van NetApp in Nederland. Hij legt uit: “FlexPod is een hele schaalbare architectuur waar alle mogelijke soorten applicaties op kunnen landen. Het bestaat uit bouwblokken die allemaal dezelfde functionaliteit hebben. Wil je uitbreiden, dan plaats je er een extra blok bij. Een ander voordeel is dat de architectuur vanuit één tool – System Center – kan worden beheerd. Netwerk, storage en servers worden als één geheel gezien, waardoor volledig transparant is welke virtuele machine waar draait en van welke resources die gebruikmaakt.”
Die transparantie wordt steeds belangrijker nu private clouds worden gecombineerd met public clouds, doceert Wilbrink. “Het zal de eindgebruikers van applicaties een zorg zijn in welk datacenter deze precies draaien. Maar het is voor het beheer wel relevant, bijvoorbeeld op het moment dat je last hebt van een storing. System Center is in de FlexPod architectuur de primaire beheertool. Onze NetApp tooling is daarin geïntegreerd, net als de Cisco tooling. Daardoor kan de gehele architectuur vanuit één centraal punt worden beheerd. Dit maakt het beheer veel efficiënter en bovendien eenvoudiger doordat het met workflows wordt ondersteund.”
Wilbrink benadrukt ook het gemak waarmee een multi-tenant-omgeving kan worden opgezet. “Veel mensen denken dat dit vooral relevant is voor publieke datacenters die de omgevingen van hun klanten volledig willen scheiden, maar ook in een private cloud kan het belangrijk zijn om niet alleen op softwareniveau maar ook op de laag eronder een strikte scheiding aan te brengen. Zeker in organisaties waar privacy belangrijk is. Het voordeel daarvan is bovendien dat het daarmee op termijn veel makkelijker is om zo’n gescheiden omgeving bij een externe partij onder te brengen.”

Concurrentie voorbij

FlexPod is drie jaar geleden al geïntroduceerd, toen de eerste organisaties aan de slag gingen met een private cloud. Wilbrink: “De meest gestelde vraag van klanten was toen: ‘ik wil stappen naar een eigen cloud zetten, maar zonder risico’s. Hoe pak ik dat aan?’ Met FlexPod konden wij klanten een best-of-breed oplossing bieden, zonder de nadelen die eraan kleven als je met verschillende partijen in zee gaat. De klant heeft immers slechts één aanspreekpunt. Doordat de oplossing is voorgeconfigureerd is deze snel te implementeren en worden risico’s geminimaliseerd.”
In de periode dat NetApp, Cisco en Microsoft de samenwerking aangingen, had de hypervisor in Windows Server, Hyper-V, nog niet de functionaliteit die VMware bood. Toch koos NetApp ervoor om met Microsoft in zee te gaan, met name vanwege de eenvoudige integratie van Windows Server en System Center met andere applicaties. “Microsoft had en heeft een voorsprong op het gebied van applicatie-integratie. En juist als je naar een cloudomgeving wilt migreren, is dat belangrijk. Het maakt de stap naar een private cloud voor klanten een stuk eenvoudiger.” Hij heeft altijd het vertrouwen gehad dat Hyper-V zich verder zou ontwikkelen. “En dat is gebeurd”, lacht Wilbrink. “In mijn ogen is Microsoft de concurrentie voorbijgestreefd.”

Kant-en-klare bouwblokken

Minstens zo belangrijk vindt hij de nieuwe functionaliteit in System Center, die een eenvoudiger integratie van public en private cloud-omgevingen mogelijk maakt. Bovendien bestaat ook het cloudgedeelte van de FlexPod architectuur nu uit meer kant-en-klare bouwblokken. Daarmee sluit Microsoft aan bij de filosofie die ook NetApp en Cisco hebben: stop alle intelligentie in de software zodat de omgeving eenvoudig kan worden opgeschaald door alleen hardware toe te voegen. Diezelfde eenvoud geldt voor de ingebruikname van nieuwe diensten; daarvoor hoef je geen regel meer te programmeren. System Center heeft dat traject volledig geautomatiseerd.
“Met het gemak dat dit concept biedt, zien we klanten nog wel eens stoeien”, zegt Wilbrink. “Die zijn tot nu toe gewend om zelf software te ontwikkelen. IT-ers zullen een andere rol gaan krijgen. Bovendien hebben de meeste organisaties nog legacysystemen staan die je niet maar zo naar de cloud kunt migreren. Voor de meeste klanten geldt dan ook dat ze stap voor stap naar een FlexPod architectuur groeien. En dat gaat prima, want ook de flexibiliteit om te integreren met bestaande omgevingen zit in FlexPod.”

Benieuwd hoe u FlexPod in uw omgeving kunt inzetten. Kijk op http://www.datacentersolution.nl/kenmerken/wat-is-flexpod voor meer informatie.

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Video

Toepassing van de cloud bij Talpa Digital

Applicaties rond tv-formats bij Talpa

Hoe Talpa de kijkers meer betrekt

Samenwerking Talpa met mediapartners

Visie SaaSplaza op veiligheid in de cloud

Visie SaaSplaza op evolutie cloud

SaaSplaza over de cloud-transformatie

SaaSplaza over de cloud-toekomst

Cloud belangrijker voor Winvision

Oplossing Winvision bij Serious Request

Migratie Winvision naar Hyper-V

Keuze Winvision voor Server 2012

Datacenter Breda naar private cloud

Het nieuwe werken bij Gemeente Breda

Migratie virtualisatie-platform Breda

Server 2012 bij Gemeente Breda

Cloud Computing in het onderwijs

Feiten over cloud computing

De gebruiker centraal

De weg naar IT als dienst

Kiezen tussen public of private cloud

Wat is IT on demand?

Duurzame cloud economie

Vertrouwde cloud omgeving

Beginnen met de cloud