Solution Centers / Hitachi Data Systems

Hitachi Data Systems is leverancier van informatietechnologieën, diensten en oplossingen die een vereiste ROI voor klanten, return on assets (ROA) en een aantoonbare zakelijke impact bieden. Hitachi Data Systems deelt een visie dat IT moet worden gevirtualiseerd, geautomatiseerd, en cloud-ready en duurzaam moet zijn. Daarom levert de organisatie oplossingen die IT-kosten verlagen en deze beheersbaar houden. De producten, diensten en oplossingen van Hitachi Data Systems worden ingezet door toonaangevende internationale organisaties, waaronder ruim 70 % van de bedrijven uit de Fortune 100 en meer dan 80 % van de organisaties in de Fortune Global 100.  Kijk voor meer informatie op http://www.hds.com

Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie van Computable is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Data-uitwisseling

De principes van een Picture Archiving Communication System (PACS) werden voor het eerst besproken begin jaren tachtig. Tien jaar later is het systeem gecommercialiseerd binnen de radiologieafdeling van het ziekenhuis met als doel any image, anytime, anywhere.

Geoffrey Foekema
Al jaren doet PACS basistaken als het nemen van digitale foto’s, deze verzenden naar werkstations voor weergave en ze archiveren. Radiologie-PACS is de norm geworden in ziekenhuizen en heeft ervoor gezorgd dat ook andere specialismen de stap naar (volledig) digitaal werken hebben gezet.

Eilandautomatisering

Ook papierloos werken – waarbij alle patiëntinformatie wordt gedigitaliseerd – heeft in ziekenhuizen zijn intrede gedaan. Al deze documentmanagement- en informatiesystemen voorzien in specifieke behoeften van het ziekenhuis en de individuele specialismen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de optimalisatie van processen, de verhoging van de productiviteit en aan een nauwkeuriger registratie van patiëntinformatie.
Ondanks alle voordelen zorgt deze manier van werken voor “eilandautomatisering” binnen het (diagnostische) databeheer. Het delen van data buiten het oorspronkelijke systeem is daardoor een complexe en tijdrovende exercitie. Ieder systeem heeft namelijk zijn eigen “eiland” aan dataopslag, archivering en disasterrecovery-voorzieningen kent. Dit maakt het databeheer lastig te managen.
Daarnaast heeft het geleid tot een gebrek aan compatibiliteit van data tussen systemen onderling. Een eenvoudige uitwisseling tussen applicaties, afdelingen en instellingen is daardoor moeilijk.

Groei van data

Veel ziekenhuizen staan aan de vooravond van de selectie en invoering van nieuwe systemen, zoals EPD. Ze hebben te maken met diverse wet- en regelgeving die eisen stelt aan de bewaartermijn van data. Ziekenhuizen hebben verder allerlei samenwerkingsverbanden in de keten, maar ook onderling, waardoor de mogelijkheid van data-uitwisseling steeds belangrijker wordt. Dit alles draagt bij aan een fenomeen dat ieder ziekenhuis zal herkennen: er is een enorme hoeveelheid aan data.

Vendor Neutral Archive

In veel ziekenhuizen ontbreekt op dit moment een belangrijk fundament, namelijk een zogeheten Vendor Neutral Archive (VNA). Dit is een centrale opslagplaats, waar data veilig kan worden opgeslagen op basis van internationale IT-standaarden. Het biedt een ziekenhuis controle over eigen data en de mogelijkheid om data eenvoudig uit te wisselen. De meeste PACS-systemen zijn gesloten systemen. Hierdoor zijn ziekenhuizen bij de keuze voor een nieuwe PACS-leverancier gedwongen een migratieproject uit te voeren. Dat kan gemakkelijk uitgroeien tot een grote kostenpost. Door data in VNA-standaardformaten te bewaren, worden toekomstige migraties eenvoudig. Een VNA maakt de consolidatie van alle (medische) documenten mogelijk en creëert een centrale toegangspoort voor PACS-systemen, EPD en zorgportalen. Het voorkomt daarmee complexe en dure point-to-pointintegraties, zodat er volledige toegang is tot alle patiëntgegevens. Een VNA stelt een ziekenhuis in staat zijn datalandschap te standaardiseren, de complexiteit te verminderen en de kosten te verlagen.

Geoffrey Foekema, Healthcare Lead bij Hitachi Data Systems
Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Alle artikelen
 

06-11    Data-uitwisseling

 

06-11    Big Data binnen de zorg

 

26-05    Van nullen en enen naar waardevolle informatie als drijfveer

Video

Learn how Hitachi Data Systems is making information matter!

Video HDS

See how Hitachi Data Systems makes information matter.

Event

Hitachi Information Forum

Hitachi Inspire The Next

The New Datacenter Economy stond dinsdag 27 november centraal tijdens het Hitachi Information Forum. Klik hier om de presentaties en foto’s te bekijken.
HDS Partners

Hoe de media-sector kan profiteren van de cloud

Tegen de heersende trend in, is de media- en entertainment-sector traag in het omarmen van de cloud. De sector schrikt terug voor......

Lees verder

Het beste alternatief voor traditionele backup op tape

Ieder bedrijf beschikt over databases waarin vele miljoenen bytes aan gegevens zijn opgeslagen. Maar wat als al deze informatie......

Lees verder

Stoom uw datacenter klaar voor de cloud

Cloud computing brengt enorm veel mogelijkheden met zich mee. De meeste datacenters beschikken echter niet over de infrastructuur......

Lees verder

Direct zakelijk voordeel dankzij real-time business intelligence

Realtime inspelen op veranderende condities is een vitale vereiste om te gedijen in de competitieve hedendaagse markt.......

Lees verder

Het managen van ongestructureerde data in gedistribueerde omgevingen en de cloud

Een van de grootste uitdagingen waarvoor IT-afdelingen zich gesteld zien, is de ongebreidelde groei van ongestructureerde content......

Lees verder