Veel zakenplezier hebben de serverproducenten dit jaar nog niet gehad. De laatste metingen wijzen op een wereldwijde terugval van de verkoop met 23 procent. De spelers proberen elkaar op alle marktsegmenten de loef af te steken, met als opvallendste rivalen IBM en Sun. Vooralsnog lijkt de eerste met de eer te gaan strijken. Verder belaagt prijsvechter Dell de concurrentie aan de onderkant van de markt.
Computable publiceert om de week een overzicht van een ict-segment. Wie zijn de sterke spelers, waar zitten de zwakke broeders, en welke kansen heeft de branche ondanks de economische malaise? |
De jongste cijfers van Gartner Dataquest laten er geen twijfel over bestaan: wereldwijd verkeert de servermarkt in een stevige crisis, met een terugval over alle platformen en leveranciers heen. Andere metingen en analyses ondersteunen deze conclusie. Over het afgelopen derde kwartaal viel de omzet met 23 procent terug naar 10,84 miljard, tegen 14,16 miljard over dezelfde periode vorig jaar.
Deze spectaculaire daling, die bij individuele leveranciers tot stevige bressen in hun verkoopopbrengsten heeft geleid, staat tegenover een veel minder snelle afname van het aantal verkochte servers van 8,7 procent. De mismatch tussen omzet- en verkoopdaling wijst op toenemende prijserosie. Via aanbiedingen proberen concurrenten met alle macht elkaars klanten te verschalken. Sommige analisten vrezen dat dit op de langere termijn de onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten onder druk zet.
Vraagtekens
Van alle serverspelers lijkt IBM het best bestand tegen slecht weer. Hoewel het serverlandschap gevarieerd is – Big Blue en Sun opereren vooral in de midden- en zware regionen, terwijl Compaq en Dell met name in het middelgrote en lichte segment vertoeven – valt het toch op dat IBM zijn serveromzet met een daling van 0,6 procent naar 3,28 miljard dollar over het derde kwartaal vrijwel op peil wist te houden. Daarmee vergroot het zijn marktaandeel naar 30 procent van de totale serveromzet.
Een van de belangrijkste slachtoffers is Sun Microsystems, enkele kwartalen geleden nog getipt als potentieel leider in de wereldwijde servermarkt. Deze firma moest echter sneller op zijn voetschreden terugkeren dan welke concurrent ook: over het derde kwartaal liep de serveromzet terug met 39,2 procent naar 1,49 miljard dollar. Dat heeft diverse oorzaken; de rode draad is dat Sun als geen ander last heeft van de verkoopcrisis in Unix-servers na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel. Daarnaast heeft IBM het vooral Sun lastig gemaakt met zijn goed verkopende middelgrote zSeries en iSeries-servers.Met de pSeries moest IBM juist terrein prijsgeven, maar hier rekent het op succes van zijn nieuwe zware p690 Regatta. Op dit moment domineert Sun de markt voor zware Unix-servers met een marktaandeel van 47 procent. IBM volgt met een aandeel van 19 procent, maar het beweert dat de prestaties van zijn nieuwe p690 met kop en schouders uitsteken boven de onlangs gelanceerde Sunfire156K en de ‘bewezen technologie’ van HP’s Superdomes. Op zijn beurt is Sun rotsvast overtuigd van de kracht van die Sunfires, uitgerust met een 750 MHz Cheetah Ultrasparc III-processor en beschikkend over een aanzienlijk betere prijs/prestatie-verhouding. Verder vragen analisten zich af of IBM met zijn Unix-versie AIX kan opboksen tegen Suns Solaris.
Prijsreducties
Ook in het lagere segment probeert Sun met verve van zich af te bijten met de onlangs geïntroduceerde Sunfire V880-lijn. Die zou krachtiger en goedkoper zijn dan vergelijkbare Wintel-servers (opgebouwd rond Windows en Intel-chips). Of het Sun lukt marktaandeel terug te winnen van het Wintel-kamp is de vraag.
De kwestie ‘hoe houd ik mijn marktaandeel vast’ houdt ongetwijfeld ook Compaq bezig. Nog steeds is het Texaanse concern marktleider wat betreft het totale aantal verkochte servers: het afgelopen derde kwartaal meer dan 252 duizend, waaronder de vijf miljoenste Proliant. Wel moest het tegenover vorig jaar een terugval van het aantal verkochte servers met 11,3 procent incasseren. Hoewel Compaq claimt dat het zijn koppositie in de totale serveromzet in de VS heeft herwonnen, daalde de omzet wereldwijd met 32,6 procent naar 1,49 miljard dollar. Ook voor huwelijkskandidaat Hewlett-Packard ziet het serverklimaat er niet florissant uit. Het afgelopen kwartaal daalden omzet en verkoop met respectievelijk 23,2 en 15 procent.
Spekkoper lijkt hier Dell, die zijn servers via een ‘directe verkoop’-aanpak tegen aanzienlijk lagere distributiekosten kan aanbieden. De prijsvechter behaalde over het afgelopen derde kwartaal met zijn serververkoop een 20,2 procent hogere score. Zo te zien werpt het prijswapen dus vruchten af. Dell is nu de nummer drie, na Compaq en IBM, wat betreft het totale aantal verkochte servers. Gelet op de echte opbrengst van al deze lichte servers is het plaatje minder rooskleurig. Dell haalde met zijn serververkoop over het afgelopen derde kwartaal 694 miljoen dollar binnen, 20,7 procent minder dan over dezelfde periode vorig jaar. De voortdurende prijsreducties eisen dus hun tol. Nu is de vraag hoe lang Dell zijn kas kan aanspreken om in de krimpende servermarkt zijn aandeel verder op te schroeven.