Microsoft heeft in Nederland met succes acties ondernomen tegen online aanbieders van illegale software. De software werd via bekende veilingsites zoals Marktplaats.nl, Ebay.nl en Speurders.nl aangeboden tegen zeer lage prijzen.
Met zeven personen heeft Microsoft inmiddels een schikking getroffen of zijn juridische procedures in gang gezet. Tegen een groot aantal anderen loopt het onderzoek nog. Uit berekeningen blijkt dat de potentiële economische schade door de verkoop van illegale software via veilingsites in Nederland op jaarbasis bijna 10 miljoen euro bedraagt. Microsoft is in overleg met de veilingsites om deze illegale handel te voorkomen en is van mening dat de veilingsites actiever tegen dergelijke adverteerders zou moeten optreden. Deze actie maakt deel uit van wereldwijde activiteiten van Microsoft tegen de handel in illegale software via veilingsites.
Een 23-jarige thuiswonende piloot in opleiding, een 43-jarige werknemer van een groot telecombedrijf en 12-jarige scholier. Dit zijn slechts enkele van de vele online aanbieders van illegale software die door Microsoft zijn onderzocht. Van medio september 2007 tot eind november 2007 is het aanbod van Microsoft-software op diverse bekende veilingsites geïnventariseerd. Daarbij is vooral gelet op software die tegen een relatief lage prijs (tot 100 euro) werd aangeboden. Aan de hand van deze gegevens is een top-30 samengesteld van de grootste aanbieders, afgaand op het aantal advertenties dat zij hebben geplaatst. Bij deze aanbieders zijn vervolgens bestellingen geplaatst om te zien of de bestelde software daadwerkelijk werd geleverd en of deze software legaal was. Op basis van de resultaten is nu tegen zeven van deze aanbieders daadwerkelijk actie ondernomen of is er intussen een schikking getroffen.
Kleine groep verantwoordelijk voor een groot deel van het aanbod
In totaal werden tijdens de onderzoeksperiode 4.953 advertenties geplaatst door 1.148 aanbieders. Van deze aanbieders bleken er 30 verantwoordelijk voor ruim 36% van het totale aanbod, met gemiddeld 58 advertenties per persoon. Het grootste deel van de advertenties werd geplaatst op Marktplaats.nl (68%), gevolgd door Ebay (18%) en Speurders (14%). De populairste producten waren het 2007 Microsoft Office System (22,9%), Windows XP (23%) en Windows Vista (17,8%). In het kader van het onderzoek is 39 maal een poging gedaan om Microsoft-software aan te kopen die op een veilingsite werd aangeboden. In zeven gevallen werd geen reactie ontvangen, in 32 gevallen werd er daadwerkelijk een bestelling geplaatst en betaald; 30 bestellingen werden ook daadwerkelijk geleverd. Van de geleverde software bleek uiteindelijk 94 procent illegaal te zijn. Alle software die voor 55 euro of minder werd geleverd, was illegaal. Een interessant gegeven is dat de aanbieders waar nu actie tegen is ondernomen, zonder uitzondering aangeven op het idee te zijn gekomen door de vele advertenties van anderen op veilingsites. Ook verwachtte geen van deze personen dat Microsoft actie tegen hen zou ondernemen.
"Het onderzoek laat duidelijk zien dat de verkoop van illegale software via veilingsites een enorme financiële schade veroorzaakt. Niet alleen voor Microsoft zelf, maar vooral ook voor de legale verkopers van software, die hierdoor aanzienlijke omzet mislopen", zegt Goswijn Thijssen, Manager Midmarket/Depth van Microsoft Nederland . Ook toont eerder onderzoek van Microsoft aan dat bij veel van deze illegale software gebruikers een groot risico lopen op virussen, wormen en andere schadelijke code, zoals spyware, Trojaanse paarden en gemodificeerde code. "Dit gegeven, en het feit dat de door ons aangesproken aanbieders zeggen ze op het idee zijn gekomen door de talloze advertenties die ze hebben zien staan op deze sites, onderstreept de noodzaak voor veilingsites om concrete stappen te nemen tegen het online aanbieden van illegale software."
Op basis van de geplaatste advertenties gedurende een periode van 2,5 maanden schat Microsoft dat de financiële schade iets minder dan 10 miljoen euro per jaar bedraagt. Dit is bijna 4 miljoen euro meer dan tijdens een vergelijkbare meting vorig jaar. Ook heeft Microsoft zelf ‘dummy’-advertenties op bekende veilingsites geplaatst. Aan de hand van het aantal reacties per advertentie en de gemiddelde verkoopprijs waarvoor de software op veilingsites wordt aangeboden, kon een potentieel omzetverlies van miljoenen euro’s worden afgeleid.
Legaal of niet?
Wie online software wil kopen, kan zelf een aantal stappen nemen om misleiding voorkomen. De prijs is bijvoorbeeld in veel gevallen al een goede indicator om te bepalen of een product legaal of illegaal is: als de prijs te mooi is om waar te zijn of als er sprake is van onwaarschijnlijke aanbiedingen, dan is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Maar het is ook belangrijk dat men, voordat er tot koop wordt overgegaan, controleert of de volledige adres- en telefoongegevens van een bedrijf beschikbaar zijn en wat de voorwaarden voor retourneren, service en garantie zijn.
Microsoft Nederland heeft verder er een website – www.microsoft.nl/howtotell – met uitgebreide informatie over hoe illegale software herkend kan worden en welke acties kopers kunnen nemen als zij illegale software aantreffen.
Wereldwijde acties
De acties in Nederland maken deel uit van een wereldwijde actie van Microsoft om de verkoop van illegale software via veilingsites aan te pakken. In 22 landen zijn 52 rechtszaken en 22 strafrechtelijke onderzoeken gestart tegen online aanbieders van illegale software. Wereldwijd wordt geschat dat de schade door illegale software de software-industrie ongeveer 40 miljard dollar per jaar kost. Volgens een onderzoek dat in mei van dit jaar door de Business Software Alliance (BSA) en marktonderzoeker IDC is gepubliceerd, zou een reductie in de handel in illegale software van slechts 10 procent de wereld potentieel 2,4 miljoen nieuwe banen opleveren, evenals 400 miljard dollar aan economische groei en 67 miljard dollar aan belasting.