Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Vergaderen met een autistische collega: 4 tips

12 december 2008 - 10:06ActueelCarrièreCapgeminiIBMOrdina
Heleen van Roon
Heleen van Roon

Iemand met autisme kan dankzij zijn concentratievermogen een goede tester zijn, aldus werkgevers Ordina, IBM en Capgemini. Werkgevers die de hulp inschakelen met autisme, vergroten de kans op succes als ze weten hoe ze met hun nieuwe werknemer moeten omgaan.

Ordina, IBM en Capgemini gaan zich richten op de gehandicapte ict'er. Zo zou een autistische werknemer heel geschikt zijn voor een baan als tester. Kenniscentrum Crossover geeft tips over hoe je efficiënt kunt vergaderen met een collega met een autistische stoornis.

  • Maak voorafgaand aan de vergadering de rolverdeling duidelijk. Daardoor weet de werknemer wat van hem verwacht wordt en wat hij van zijn collega's kan verwachten.
  • Bespreek de agendapunten in een gestructureerde, logische volgorde en geef daarna een samenvatting.
  • Wees niet beledigd wanneer een autistische collega wegkijkt tijdens een gesprek. Dat doet hij niet uit een gebrek aan interesse, maar omdat mensen met autisme vaak moeite hebben met oogcontact. Elkaar aankijken tijdens een gesprek veroorzaakt extra prikkels, waardoor ze zich minder kunnen concentreren op het gesprek zelf.
  • Voorzie een collega met autisme van een agenda waarin elke dag op één pagina wordt weergegeven. Voor een werknemer met autisme is het heel belangrijk dat
    hij zijn werkzaamheden goed organiseert. Weekplanners die aan de muur hangen, kunnen ook helpen bij het realiseren van structuur en overzicht.

 

Kenmerken

Mensen met een autistische stoornis zijn vaak veel op zichzelf. Een praatje maken uit sociale overwegingen is vaak moeilijk, net als het maken van oogcontact en het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen. Communicatieproblemen kunnen uiteenlopen van niet praten of napraten, tot eigenaardig taal- of woordgebruik. Bovendien hecht iemand met autisme vaak veel waarde aan vaste patronen.

 bron: Centrum Autisme

Meer over

Testing

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    AchtergrondCarrière

    ‘Gehandicapte ICT’er moet zich dubbel bewijzen’

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Werkgevers zoeken gehandicapte ICT’ers

    vacature
    AchtergrondCarrière

    Gezocht: autisten en gehandicapten

    Computable.nl
    AchtergrondCarrière

    ‘Gehandicapten bij uitstek geschikt voor IT’

    ActueelCarrière

    Oproep levert zeven gehandicapte ICT’ers op

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    School begeleidt autistische ICT-leerling beter

    12 reacties op “Vergaderen met een autistische collega: 4 tips”

    Nieuwere reacties »
    1. Waak Hond schreef:
      12 december 2008 om 13:05

      Deze tips zouden ook erg goed van pas komen voor de regeringsleden, vooral dat “Voor een werknemer met autisme is het heel belangrijk dat
      hij zijn werkzaamheden goed organiseert. Weekplanners die aan de muur hangen, kunnen ook helpen bij het realiseren van structuur en overzicht.”

      Login om te reageren
    2. nospam schreef:
      12 december 2008 om 13:22

      Leuk dat ze dit allemaal zo bedenken.
      Maar de meeste autisten kunnen simpelweg niet werken in de IT. IBM en Capgemini denken om hiermee de Rainman van Dustin hofman in te zetten. Dan geven ze een verkeerd beeld van de problematiek.

      En ik ken ook enkele mensen die menen zelf autist te zijn die juist gestopt zijn vanwege de hecktiek en ’t eindeloze turen in programeer code, die mensen worden gek van de wanordelijke structuren die zij zien.

      Ik ben niet authistisch maar kan dat be-amen dat de structuren in de IT ver te zoeken zijn, en het serieuze werk is van een hersenkraak nivo waar mensen met een gezond vestand al moeite mee hebben. Mischien zouden ze iets kunen betekenen als manager of ander lager kundige activiteiten.

      Nu wil ik niet zeggen dat autisten dom zijn, maar het zijn mensen die veel meer aandacht nodig hebben. En ik vindt het een slechte zaak dat Cap Gemeni en IBM denken hiermee zo goedkoop een goede naam mee te scoren.

      Ik vindt het een misselijk makende campagne om aandacht van deze IT partijen. Ik zou ze graag eens uitnodigen op een werkplaats voor verstandelijke gehandicapten.
      Liever zie ik de aandacht geheel daarheen gaan. Laten ze maar sponsers worden van deze werkplaatsen.

      Login om te reageren
    3. M Hofman schreef:
      12 december 2008 om 13:34

      Het is fantastisch om te zien dat wij, Getronics, hier ook een aandeel in hebben.
      Vanuit de stichting Maatjesplatform en de Voorzet.nl hebben wij een aanreiking gedaan richting een medewerker welke een -aan autisme verwante- aandoening heeft, PDD-NOS.

      Sterker nog, na een stage van 2 maal 3 maanden is hij nu in vaste dienst en aan de slag als Systeem Beheer (jr) voor een van onze klanten !

      Bovengenoemde punten in dit artikel kloppen allemaal, maar hetgeen prevaleert in de samenwerking is veiligheid bieden !!!

      Eenmaal geborgd kun je lezen en schrijven met de collega.

      Michael Hofman
      Getronics Nederland.

      Login om te reageren
    4. Pascal schreef:
      12 december 2008 om 13:56

      quote:

      [Ordina, IBM en Capgemini gaan zich richten op de gehandicapte ict’er. Zo zou een autistische werknemer heel geschikt zijn voor een baan als tester. ]

      Ik vind het zeer ver gaan om iemand met autisme meteen als gehandicapt te bestempelen.

      Login om te reageren
    5. darx schreef:
      12 december 2008 om 18:05

      Bij mij is autisme vrij laat vastgesteld. Dus was het bij mij een kritische opmerking in een functioneringsgesprek: “Je kijkt wel is uit het raam”. Was de opmerking op m’n laatste functioneringsgesprek: “Je haalt het bloed onder mijn nagels uit”. Was de reactie van getronics op mijn sollicitatie: “Je voldoet niet aan het profiel”. Nu werk ik met mijn hoge iq op de sociale werkplaats. En voel ik mij een stuk veiliger als in het harde bedrijfsleven.

      Login om te reageren
    6. RBM schreef:
      12 december 2008 om 19:50

      Zelf heb ik een zwakke autistische afwijking. Het grootste zorgpunt is het weghalen van een drempel voor de deur. Autisten kunnen wat onzeker zijn als zij iemand moeten benaderen om vragen te stellen. Zolang er geen kritiek wordt geuit, maar de vraag rustig wordt beantwoord kom je er wel uit.

      “Ik vind het zeer ver gaan om iemand met autisme meteen als gehandicapt te bestempelen.”
      Gehandicapt is inderdaad een groot woord. Met wat aandacht (persoonlijke coach) en training kan een autist functioneren als ieder ander.

      Login om te reageren
    7. Ronald Vermeij schreef:
      14 december 2008 om 10:33

      Autisme is in mijn ogen weer een ver-oordeling van een mooi mens, dat zich niet op een standaard manier behandeld wil worden. Autisme vraagt oprechte openheid en echte comminicatie vaardigheid van degene die met hen in kontakt willen treden… Das in deze beroeps-sector niet echt aan de orde.. oprechte menselijke communicatie waarbij de zender van de boodschap rekening houd met de ontvanger.

      Terwijl anno 2008 ict systemen moeiteloos met elkaar kunnen communiceren via allerhande ingewikkelde oplossingen (telefoon, email, website, forum, instant messenger, sms, soa, client-server, grid, cloud, multi-tier systemen synchroon dan wel a-synchroon, via dot net, sap, erp, java, tcpip, ipx, netbios) is het net alsof de gewone, good-old-fashioned face-to-face menselijke communicatie daardoor verder verschraalt..een triest gegeven

      Mensen met autisme, dwingt deze jachtige ict industrie dus ook weer om stil te gaan staan bij de basis van menselijke communicatie en eerst op elkaar af te stemmen, alvorens men informatie kan uitwisselen.
      En een ding is hier van vitaal belang… jezelf oprecht open willen (en kunnen) stellen, nog voordat je gaat communiceren met die ander.. die door onze jachtige maatschappij de sticker [autisme] heeft opgeplakt gekregen.

      “Word weer mens en communiceer vanuit je hart!”

      Login om te reageren
    8. Miel schreef:
      20 januari 2009 om 21:54

      Pdd-nos is dan ook meer een restdiagnose, maar dat neemt niet weg dat er maar weinig pdd nossers of aspergers zijn die ook echt een zeer hoog IQ hebben om in de ict te kunnen werken. Ik ken ook zeer hoogbegaafde niet autisten die helemaal niks kunnen met ict. (nogwel een wiskundig ingenieur)

      Login om te reageren
    9. Miel schreef:
      20 januari 2009 om 21:58

      en dan moet je niet vergeten dat soms de ergst gedragsgestoorde autisten (dwanghandelingen etc) juist wel zeer goed kunnen programeren, maar dit geld net zo zeer voor hele gewoon (bijna simpel) overkomende niet-autisten

      Login om te reageren
    10. Jacob schreef:
      20 januari 2009 om 23:36

      Autisme is in de meeste werksituaties een handicap. Kunnen samenwerken, kunnen afstemmen met klanten, is bij veel functies essentieel. Autisten kunnen compensatie vinden door zich te richten op techniek. Daarom zie je veel mensen, die een beetje autistisch zijn, in nerdberoepen zoals de ICT, werktuigbouwkunde, chemische analyse. Maar door hun handicap presteren ze minder dan hun IQ mogelijk zou maken. Bij zware autisten kan het communicatief- en inlevingsvermogen laag tot extreem laag zijn. Ook met een HBO- of WO-bul op zak, zijn ze vaak niet in staat om op tijd het juiste te produceren. Een normale betaalde baan of eigen zaak is voor hen niet haalbaar; ook niet met behulp van allerlei coping-methoden.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs