Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Olie en IP-adressen

22 maart 2009 - 23:22OpinieCloud & Infrastructuur
ir. Sander Steffann
ir. Sander Steffann

Ik verbaas mij er soms over hoe het opraken van bepaalde grondstoffen genegeerd kan worden door grote delen van de industrie. Nu weten we allemaal dat de wereldwijde voorraad olie binnen vijftig jaar op zal raken. Er wordt tegenwoordig op kleine schaal gekeken naar alternatieven, maar de gemiddelde Nederlander zal daar niet dagelijks mee bezig zijn. Er is echter een andere 'grondstof' die binnen een jaar of drie volledig op zal zijn. Vrijwel alle inwoners en ondernemingen in Nederland zullen daar mee geconfronteerd worden, terwijl het probleem bij bijna niemand bekend is. Ik heb het hier over de IP-adressen.

Onze economie, maar ook de vrijetijdsbesteding van velen, is afhankelijk van het internet. Elk apparaat op het internet heeft een uniek IP-adres nodig en de wereldwijde voorraad adressen is over een jaar of twee op. De verwachting is dat daarna binnen een jaar de distributiekanalen leeg zijn. Het internet zoals wij het nu kennen zal dus nog maar drie jaar mee kunnen.

Gelukkig is er al jaren geleden een opvolger ontwikkeld en deze heet IPv6. De bedoeling was dat deze naast het 'oude' internet zou worden uitgerold. Zodra iedereen IPv6 had geïnstalleerd, zouden de oude adressen niet meer nodig zijn en was het probleem opgelost. Helaas is het zo niet gegaan. Nog bijna niemand heeft zijn netwerk of pc ingericht voor IPv6 en alleen de beste internet providers ondersteunen het. Net als bij olie is er een alternatieve 'grondstof', maar wordt die nu nog op veel te kleine schaal toegepast om de oude technologie overbodig te maken.

Het wordt tijd dat we het onder ogen zien en ons voor gaan bereiden op wat komen gaat. Degenen die zich voorbereiden kunnen een grote voorsprong nemen op hun concurrentie. In het geval van de olie hebben we nog vijftig jaar, maar IPv6 staat nu al voor de deur…

Meer over

IPv6Netwerken

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    Computable.nl
    OpinieCloud & Infrastructuur

    IPv6 blijft in de herkansing

    ActueelCloud & Infrastructuur

    IPv6 verdubbelt van niks naar twee keer niks

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Overstappen naar IPv6 is niet moeilijk’

    11 reacties op “Olie en IP-adressen”

    Nieuwere reacties »
    1. Peter Polder schreef:
      23 maart 2009 om 12:50

      Even een korte reactie van een olie expert. De olie is niet over vijftig jaar op. We blijven nog eeuwen olie gebruiken. De olie is wel binnen nu en vijf jaar over haar piekproductie heen. En dan word olie steeds schaarser en al snel onbruikbaar voor al die dingen waar we nu 85 miljoen vaten per dag aan spenderen.
      Dat betekend dat je laptop in de nabije toekomst niet langer van plastic gemaakt kan worden. De alternatieven daar voor zijn er, maar nog erg onderontwikkeld.

      Login om te reageren
    2. Sander Steffann schreef:
      23 maart 2009 om 13:02

      Bedankt voor de aanvulling. Misschien dat de vergelijking tussen olie en IP adressen nog beter uitpakt dan ik gedacht had. Er zullen nog kleine blokken IP adressen beschikbaar blijven voor noodmaatregelen, maar het zal onbruikbaar worden voor ‘normaal’ gebruik.

      Login om te reageren
    3. ChrisMartenson Fan schreef:
      23 maart 2009 om 13:54

      En voor diegenen die een nadere uitleg willen over datgene wat Peter P al noemde.
      Peak Oil productie zit aan z’n maximum:
      http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-17a-peak-oil

      Login om te reageren
    4. Ronald Vermeij schreef:
      23 maart 2009 om 18:52

      “Nu weten we allemaal dat de wereldwijde voorraad olie binnen vijftig jaar op zal raken.”
      Leuk fabeltje van de oliemaatschappijen.. waar blijft de eigen reseacrh feiten over dit onderwerp?

      Als de IP adressen opraken, wie deelt ze dan uit?
      Juist de VS, dominatntop alle fronten in de wereld zowel als oorlogs-zuchtige oliejager als IP adressen uitgever.

      Iedereen schreeuwt er moord en brand over het opraken van ipadressen/ Waar kan men “als leek” dan lezen hoeveel er nog over zijn dan, hoe hard het gaat?
      Volgens mij een mooi stukkie paniekzaaierij om strak verrregaande internet censuur af te dwingen, omdat de ip adressen echt op zijn :-P).

      Login om te reageren
    5. ChrisMartenson Fan schreef:
      23 maart 2009 om 21:47

      @Ronald:
      Niet schreeuwen, voordat je zelf iets onderzocht hebt…
      De IPV4 counter kun je hier zien:
      http://inetcore.com/project/ipv4ec/en-us/index.html

      En als je van mening bent dat dankzij NATten je geen IPV6 nodig zult hebben, think again:
      http://www.ngn.nl/ngn/weblogs/martijn-bellaard/why-nat-sucks/?waxtrapp=nueytIsHyoOtvOXEaMtLD

      Echt, het houdt een keertje op. En nee, het is geen doemdenken zoals met het Y2K gebeuren. 🙂

      Login om te reageren
    6. Ronald Vermeij schreef:
      24 maart 2009 om 06:58

      @Chris…Fan: Thanks voor de IPV4 counter!
      Daar heb ik tenminste iets aan. Ik wist niet dat dit bestond, dus kon ik er ook niet zelf naar op zoek gaan toch? Mijn aanname was dat dit soort info “classified” was, daar de regie van Internet nog steeds in Amerikaanse (militaire) handen lag.

      Dit soort verwijzingen had in het bovengenoemde artikel genoemd moeten worden door de schrijver.

      En natuurlijk houd het een keertje op,Ik heb zelf ook wel eens uitgerekend hoeveel ip adressen je kunt bouwen het huidige schema. Echter zou er ook een heleboel omgenummerd kunnen worden door te gaan NATTEN met IP adressen binnen bijv een land (i.p.v een bedrijf)

      Voorbeeld: (out of the box thinking)
      Ieder land een X tal kleine reeks openbare Internet – IP adressen. Dan krijgt ieder land een INTRA(inter)net stukje en kun je vanaf de internationale Internet Access-Points gaan NATTEN. Hoe bedoel je IP schaarste?
      Het is ook maar net wat je zelf wilt geloven en aannemen 😉

      Echter.. deze oplossing..is iets wat “NWO/Big Brother” (CIA, Nsa, usaf, us army, us navy) niet willen, omdat ze ALLE internet resources APART willen kunnen traceren, vanaf HUN EIGEN CENTRUM in het internet 🙂 En met dat NATTEN vanaf een landelijke internet accespoint kunnen ze geen ip-geolokation meer doen, en moeten ze vertrouwen op de medewerking van aangesloten landen. Nu hoeft dan (nog) niet.

      Login om te reageren
    7. Sander Steffann schreef:
      24 maart 2009 om 09:25

      @Ronald: Ik moet je helaas teleurstellen. De uitgifte van IP adressen ligt niet in Amerikaanse handen. Ik zal kort proberen te schetsen hoe het wel gaat:

      IP adressen kunnen aangevraagd worden bij een zogenaamde Regional Internet Registry (RIR). Voor Europa, het Midden Oosten en de landen van de voormalige Sovjet Unie is dat RIPE NCC, gevestigd in Amsterdam. Er zijn nog vier andere RIRs: ARIN (Noord Amerika), LACNIC (Latijns Amerika), AfriNIC (Afrika) en APNIC (Asian-Pacific).

      Het beleid van een RIR wordt bepaald door alle betrokkenen in de betreffende regio. Dit gaat op basis van consensus met behulp van mailing lists waarop iedereen kan deelnemen. Iedereen die kan e-mailen kan dus meepraten over het beleid, en de archieven van de mailing list zijn openbaar (http://www.ripe.net/ripe/maillists/archives/address-policy-wg/index.html).

      De wereldwijde voorraad IP adressen wordt inderdaad in Amerika bijgehouden door ICANN. ICANN heeft echter duidelijke afspraken met de 5 RIRs, en bepaalt niet het uitgiftebeleid.

      Degenen die trouwens van NAT af willen zijn de Internet providers en grote organisaties zelf, omdat het de inrichting van netwerken een stuk complexer maakt. Onder andere een VPN opzetten tussen twee organisaties die beide NAT gebruiken met dezelfde interne IP adressen kan erg lastig zijn.

      Login om te reageren
    8. Hans Voss schreef:
      24 maart 2009 om 11:24

      Een ander, belangrijk, verschil tussen IP adressen en olie, is dat in tegenstelling tot olie de IP adressen niet weg zijn, alleen zijn er (mogelijk) geen IP adressen meer om uit te delen.

      Overigens heb ik ditzelfde verhaal (met dezelfde time frame) ook tien jaar geleden al gehoord. (Wat overigens wat mij betreft niet automatisch betekent dat Sander geen gelijk heeft). Hetzelfde geldt over het op raken van de olie. Blijkbaar kunnen we steeds langer voort met de resterende voorraad.

      Login om te reageren
    9. Ronald Vermeij schreef:
      24 maart 2009 om 13:07

      @Stefan: Voor je heldere uitleg. Ik heb zelf ook nog een aantal relevante links m.b.t. IPv6 gevonden
      IPV6 topology backbone:
      http://ipv6.nlsde.buaa.edu.cn/

      Internet maps:
      http://www.opte.org/maps/
      http://www.nthelp.com/maps.htm

      @Hans:
      “Blijkbaar kunnen we steeds langer voort met de resterende voorraad.” Volgens mij ook. Das net zo’n scenario als met huidige koperleiding-netwerk van telecom-panies, en data transport snelheiden.

      “Als de nood het hoogste is, komt de uitvinding nabij”

      Login om te reageren
    10. Sander Steffann schreef:
      25 maart 2009 om 16:57

      @Ronald: De eerste is inderdaad interessant. De twee Internet Maps links verwijzen naar maps die al jaren oud zijn. Het internet is in 2009 al bijna 1,5 keer zo groot als in 2005, dus die maps zeggen tegenwoordig weinig meer.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs