Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg dreigt de overstap naar een opensourceomgeving ongedaan te moeten maken. De reden: een fusie met het aangrenzende stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Dat stadsdeel rolde vorig jaar een nieuw Exchangeplatform uit. Stadsdeel Zeeburg stapte in 2008 juist over op een open source mailserver en open desktops. Dat zegt ict-specialist Dimitri van der Spek van Above IT, de dienstverlener die vorig jaar voor stadsdeel Zeeburg de overstap verzorgde naar Exchange-vervangingsplatform Zimbra.
‘Er zouden tweehonderd open werkplekken bijkomen, maar als de fusie tussen de twee deelraden doorgaat, dan dreigt het erop uit te lopen dat die open werkplekken allemaal verdwijnen. En dat is een trieste zaak: dat één van de voorlopers op het gebied van open source, de gemeente Amsterdam, door een fusie een hele opensourceomgeving kwijtraakt.’
Open source veel voordeliger
Volgens Van der Spek zijn er geen technische redenen die Oost-Watergraafsmeer er van zouden kunnen weerhouden de overstap naar open source te maken: ‘Het is niet dat het nou aan de andere kant van de wereld ligt. Ze hebben hetzelfde type werk en hetzelfde type burgers.’ De financiële consequenties van een terugkeer naar Exchange zijn volgens de it-specialist groot. ‘Eén van de voordelen van Zimbra was dat het veel voordeliger was. Zelfs zo voordelig dat Open.Amsterdam, het programmabureau voor de invoering van open source software bij de gemeente, in eerste instantie dacht dat ik een fout in mijn offerte gemaakt had. Ze belden me op: die offerte kan niet kloppen, die is veel te goedkoop! Dat geeft wel hoe enorm groot de financiële verschillen zijn tussen een Exchange- en een Zimbra-platform.’
Niet aanbesteed
De migratie naar Zimbra lag volgens van der Spek ‘ver onder de aanbestedingsgrens’. Na aanschrijving van vier bedrijven werd Above IT in 2008 geselecteerd om de implementatie te verzorgen.
Zeeburg en de Standaard Open Werkplek Stadsdeel Zeeburg was in 2008 samen met de Dienst Wonen proefkonijn voor de Standaard Open Werkplek van het project Open.Amsterdam. Het ging daarbij om zestig werkplekken. De Open Werkplek is een standaard basiswerkplek met kantoorapplicaties waarbij wordt gebruikgemaakt van open standaard- en open source software. Als besturingssysteem wordt SUSE Linux Enterprise Desktop gebruikt en kan Open Office worden gebruikt. Gebruikers krijgen de beschikking over een werkplek met daarop de meest gebruikte software binnen de gemeente, namelijk een internetbrowser, een tekstverwerkings-, een presentatie-, een spreadsheet-, een teken- en een databaseprogramma.