Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Perfecte ICT’er maakt carrière als zelfstandige

22 juli 2010 - 08:58ActueelCarrière
Heleen van Roon
Heleen van Roon

Werkgevers die uitzonderlijk goede ict'ers willen werven, maken het zich wel erg moeilijk. Tenzij er een riante beloning tegenover staat, zouden zulke werknemers liever kiezen voor een carrière als zelfstandige zonder personeel (zzp). Loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer: 'Het blijft moeilijk.'

Recruiters stelden eerder dat werkgevers vaak onrealistische eisen stellen aan de ict'ers die zij willen werven. De werknemers zouden bijvoorbeeld niet alleen verstand moeten hebben van techniek, maar ook moeten weten hoe zij hun producten moeten verkopen. Ook struikelen recruiters over verlanglijst waarop een ict'er staat die jong is, maar toch veel werkervaring heeft.

Interessante beloning

Los van het feit dat zulke werknemers nauwelijks te vinden zijn, gaan ict'ers die aan alle eisen voldoen vaak liever aan de slag als zzp'er. 'Ze hebben de werkgever simpelweg niet nodig en regelen zaken graag rechtstreeks met de klant', zegt loopbaanadviseur en Computable-expert Peter Ambagtsheer. 'Beleid van ceo's en rendementseisen van aandeelhouders voegt voor deze ict'ers niets toe. Het werven van zulke mensen lukt dus alleen als er een interessante beloning wordt geboden en dan nog blijft het lastig.'

Ook 'Marcia' die reageert op eerdere berichtgeving over het onderwerp denkt er zo over. 'Als je goede commerciële vaardigheden hebt, dan gebruik je die om zelfstandig te gaan werken', stelt ze.

Paleis Soestdijk

Volgens detacheringsbureau Yer is het een van de oorzaken die er de komende jaren voor zorgt dat het tekort aan ict'ers weer toeneemt. Werkgevers die desondanks geen genoegen willen nemen met een ict'er die niet perfect is maar wel goed, moeten bereid zijn een flinke som geld neer te leggen, stelde Yers senior consultant Sadako Huitema eerder. 'Het is net als bij het kopen van een huis: je kunt niet voor twee en een halve euro in paleis Soestdijk gaan wonen.'

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    AchtergrondCarrière

    Lastig: de verlanglijst van wervende werkgevers

    ActueelCarrière

    ‘Werkgever vraagt het onmogelijke van ICT’er’

    29 reacties op “Perfecte ICT’er maakt carrière als zelfstandige”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Ton schreef:
      22 juli 2010 om 14:32

      Wij zijn een detacheerder, en ik heb geen moeite met het werven van nieuwe , goede ICT-ers. Ik denk dat je altijd een organisatie moet kiezen die bij je past.
      ZZP-en heeft ook nadelen, dat hebben er veel ondervonden de laatste jaren. Kies wat het best bij je past, maar kijk ook eens naar de nadelen van ZZP-er zijn.

      Login om te reageren
    2. hk schreef:
      22 juli 2010 om 14:51

      Een goede ZZPer vedient dik, kan aandelen kopen in bedrijven, verwacht dat die bedrijven winst maken en dat doen die bedrijven door goedkoop personeel in te huren. Het beste personeel gaat niet langer voor een schijntje aan de slag en wordt ZZPer. Uiteindelijk is er een tekort aan betaalbaar personeel en een overschot aan ZZPers. Goedkope arbeidskrachten worden nu massaal uit het buitenland gehaald of het werk wordt naar het goedkopere buitenland gebracht. Offshoren noemen we dat. Iedereen spreekt er schande van want de “eigen” mensen kunnen niet meer aan de slag.
      Maar zolang deze winstcultuur in stand blijft kunnen we zeuren wat we willen; uiteindelijk loopt het fout. Winst maken wordt een vies woord voor het grootste deel van de beroepsbevolking want het kost uiteindelijk meer dan dat het oplevert, namelijk ons welzijn en uiteindelijk onze welvaart.
      Wie denkt dat de generaties na ons hiermee een goede toekomst ingaan moet zich schamen voor zijn kortzichtigheid.

      Login om te reageren
    3. PaulB schreef:
      22 juli 2010 om 14:53

      Ik onderschrijf de reaktie van Jaap S volledig. In het bijzonder zijn punt 2. Er is een Probleem waarvan de oplossing wel eens met ICT te maken zou kunnen hebben. Dus is er een ICT-er nodig, maar dan wel “een goede” (omdat het vertrouwen in ICT-klussen tot onder het vriespunt is gezakt). Dat “de ICT-er” niet bestaat, net zoals “de verkoper” of “de militair” of “de Nederlander” 😉 niet bestaat, dringt niet echt door.

      ICT, en derhalve een ICT-er, kan geen probleem oplossen als de probleemhouder zich niet goed realiseert dat hij en niemand anders eerst zijn eigen probleem moet begrijpen en kunnen benoemen, uitleggen. Een organisatie is tenslotte ietsje gecompliceerder dan een auto die je wel naar de garage kunt brengen met de opmerking “hij doet het niet, graag repareren, tot vanmiddag”.

      Anders gezegd: Een taak kun je delegeren, verantwoordelijkheid nooit.

      Login om te reageren
    4. Horst schreef:
      22 juli 2010 om 16:51

      Aldus de mening van een of ander persoon uit de IT. Zoals gewoonlijk in de Computable lezen we weer een pakkend tekstje als kop die niet onderbouwd wordt met gedegen onderzoek maar slechts de losse mening vormt van 1 of 2 mensen.
      Altijd weer lachen.

      Login om te reageren
    5. Johan schreef:
      22 juli 2010 om 20:37

      Toch maar weer eens mee zitten lezen… Ja, wat is een goede ICT-er? Daar kun je verdomde lang over discussieren. Volgens mij bestaat DE goede ICT-er helemaal niet. Wat hier al eerder is aangekaart en wat ik dagelijks ervaar is dat ik nog niemand ben tegengekomen die al deze kwaliteiten in zich verenigt. Iemand die een technische wizard is, is vaak communicatief slecht en zoekt persoonlijke uitdagingen in plaats van een teamprestatie. De sterkere leiders kunnen op globaal niveau abstract denken, maar lopen vaak technisch vast. De strekking van mijn verhaal is: als je alles wilt, werk dan aan een goed team. Je hebt diversiteit nodig!

      Login om te reageren
    6. 5poten schreef:
      22 juli 2010 om 21:24

      De discussie gaat mank op het punt dat wordt aangenomen dat iedere echt goede IT-er ZZP-er *wil* worden. Die aanname is nergens op gebaseerd. Er zijn voldoende goede mensen die gewoon geen zelfstandig ondernemer met alle sores die daarbij hoort *willen* worden. Die willen gewoon voor een nette beloning ergens in loondienst werken. Niet zo’n ongebruikelijk idee dunkt me, kijk maar eens buiten de IT branche.

      De omgekeerde redenering, “wil geen ZZP-er worden en zal dus wel een slechte zijn in zijn/haar vak” is zo mogelijk nog onzinniger.

      Login om te reageren
    7. 6poten schreef:
      23 juli 2010 om 05:28

      Eigenlijk stelt dit artikel dus, dat als je écht goed bent, bedrijven niet in staat zijn om deze “perfecte ICT-er” aan zich te binden.

      Ik heb het vaker zelf meegemaakt, als ICT-er (HBO informatiemanagement, vele jaren ervaring mbt zowel techniek als projectmanagement en inmiddels zelfs een MBA titel), dat de werkgevers eenvoudigweg niet willen betalen naar je waarde. Veel bedrijven zitten zó vast in hun schalensystematiek en bestaande salarisstructuren, dat het aanbod in 95% van de gevallen bedroevend is. Ik heb ook letterlijk meegemaakt dat een CIO waar ik onder zou komen te vallen mij te bedreigend vond voor zijn eigen positie, en dus: dag baan! Het niveau wat aan de andere kant van de tafel zit, is vaak bedroevend. Veel managers denken vooral aan hun eigen positie en willen niet eens iemand die mogelijk slimmer/beter is dan hunzelf!

      Pas als ik ergens binnen ben gekomen en mij een tijd heb bewezen, kunnen de salariseisen worden verhoogd. Als dit zich de komende jaren zo doorzet, word ik wellicht ook maar ZZP-er; niet omdat ik dat wil, maar omdat ik eigenlijk geen andere keuze heb om al mijn kennis, talent en inzet uiteindelijk toch ten gelde te maken.

      Login om te reageren
    8. 8 poten schreef:
      23 juli 2010 om 07:42

      Na tegen de hier genoemde muren te zijn gelopen binnen allerlei organisaties (zowel overheid als bedrijfsleven) ben ik als ZZP-er aan de slag gegaan…en dat bevalt prima…ja, je moet zelf geld reserveren, en achter je project aan, en multi disciplinair werk afleveren, maar goed…dat eisen ze van iedere ICT-er of je nu extern of intern bent…
      Wat mij vooral bedroeft is de kwaliteit van het groot groot leiderschap binnen organisaties…ik zou best bij een bedrijf of de overheid willen werken, als ze eens echt invulling zouden geven aan “de mens centraal” en “flexibel tijd onafhankelijk resultaatgericht werken” echter lijkt dat een utopie…we hebben nog steeds te maken met een jaren 50 managementmentaliteit, managers beslissen wat goed voor je is (opleidingen, ontwikkeling), managers beslissen van hoe laat tot hoe laat je waar moet zijn om productief te zijn, managers beslissen hoe je het werk moet doen, en ga zo maar door…als alle administratieve medewerkers in Nederland een paar dagen per week vanuit huis werken hebben we geen files meer, ooit erbij stil gestaan dat mensen zelf verantwoording kunnen dragen, zelf beter weten welke opleidingen ze willen en moeten volgen voor het werk, en dat de werknemer het beste weet hoe het werk gedaan moet worden…een deel van de keuzevrijheid waar je als mens recht op hebt, krijg je terug als je ZZP-er word…daar loop je riciso’s mee…echter dat doe je tegenwoordig ook als je een baan hebt in het bedrijfsleven of binnen de overheid…er zijn geen garanties, nergens, nooit, nimmer…dus baan je jouw weg en kan je daardoor jouw geluk vinden…laat je niet remmen…

      Login om te reageren
    9. Roy schreef:
      23 juli 2010 om 11:29

      @8 poten
      “je moet zelf geld reserveren, en achter je project aan…”

      Dat is precies de reden dat velen geen ZZP-er willen worden. Geld reserveren ok, maar “achter je project aangaan” kan slecht voor je gezondheid zijn.

      Veel liever werk ik dan in een team waarmee je samen de problemen te lijf gaat van de slechte levering van producten en alle andere ellende die je tegenkomt bij vrijwel elk project.

      Login om te reageren
    10. remco schreef:
      23 juli 2010 om 11:29

      Tekort op de arbeids markt…? Tuurlijk! Neem het wensenlijstje van de werkgevers maar eens. HBO of beter nog universitair geschoold, 5 tot 10 jaar ervaring en niet ouder dan max 22 en niet te assertief zodat hij/zij nog iets kan leren en vooral heel flexibel.
      Aan het begin van de economishce krises hebben als gekken rond geslagen onze grootste investering te niet gedaan door mensen te ontslaan vaak mensen op key posisties al wat op leeftijd met flink wat werk- en levens ervaring die moet plaats maken voor een goedkopere jongere, die er niet zijn.
      En dan klagen dat er een personeels tekort is. Geloof het niet zo. Daarom is het voor die groep ouder ex werknemers lucratief om als zzp-er aan de slag te gaan.

      Kijk in de zorg doen ze het ook. Als verpleegkundige ontslag nemen en terug laten huren als zzp-er.

      MMhh Wie doet je wat.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialData & AI

    Private AI helpt gemeenten met vertrou...

    In een tijd waarin gemeenten geconfronteerd worden met groeiende verwachtingen van burgers, toenemende wet- en regelgeving en druk op budgetten,...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs