Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Het netwerk wordt de computer

17 november 2010 - 15:543 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Seth van der Meer
Seth van der Meer

The cloud is here to stay! Het is niet alleen een trend; applicaties zullen verdwijnen van de desktop en krijgen een plek in de cloud in 2011. In plaats van ‘het' te bediscussiëren, aanbidden of demoniseren, zullen leveranciers en fabrikanten moeten nadenken over wat de klant wil. Als je nadenkt over deze vraag, mag het duidelijk zijn dat je cloud niet langer kunt negeren en een plek zal moeten geven in oplossingen.

Als we te maken hebben met een opdracht of probleem, vragen we ons af wat de beste oplossing is. En als iemand anders ons kan helpen met relevante kennis en hiermee aan de slag kan voor een acceptabele prijs, waarom zouden we dit dan zelf blijven doen?

Software as a service

Een voorbeeld hiervan is zakelijke e-mails. In het verleden heeft de meerderheid van de bedrijven hiervoor eigen mailserver ingezet. Vandaag de dag is hosting door een dienstverlener meer en meer gebruikelijk, zelfs als een self-managed server goedkoper is. Daarnaast, als je je eigen mailserver hebt, moet je zelf zorgen voor onderhoud, 24-uurs beschikbaarheid, afleversnelheid, updates, het vervangen van hardware, integriteit en nog veel meer. Daarom is het vandaag de dag zo aantrekkelijk geworden om niet zelf een mailserver te hebben en te beheren.

De cloud is een andere term om te voldoen aan de wensen van de klant op het gebied voor software as a service. Op die manier kunnen we de klant dát bieden voor wat hen tijd, geld en mankracht kost, namelijk het uit handen nemen en zorgdragen voor hun problemen. De methode waarop we dit kunnen realiseren is vaak niet het probleem; het is een feit dat we voor een prijs gebruikmaken van een bepaald medium waarmee we hun problemen kunnen oplossen, in dit geval de cloud.

Security as a service

Zakelijke  vereisten gaan verder omhoog voor iedere markt, terwijl resources (mankracht, tijd en geld) hetzelfde blijven. Uiteindelijk zullen klanten op deze manier meer moeten doen met minder. De enige oplossing is om iemand die de kennis en resources heeft in te schakelen en dit is juist het geval met security. Daar systemen meer betrouwbaar en meer efficiënt moeten zijn, worden ze meer complex. Om ondersteuning beveilingsproblemen van de klant te vergemakkelijken, is security as a service als oplossing ontstaan. Een oplossing die meer geaccepteerd zal worden naarmate het begrip hiervoor groeit.

Cloud als watertank

Stel je de watervoorziening van een stad voor. Om het water schoon te krijgen, is het efficiënter om één groot filter te hebben op een centraal punt, dan het installeren wat aparte watertanks in ieder huis met hoge initiële en doorlopende kosten, dat ook steeds onderhoud, schoonmaak, vervanging, etc. vergt. Hoe dan ook, het eindresultaat en oplossing voor het probleem is hetzelfde; iedere inwoner heeft plezier van schoon water. Dezelfde logica geldt voor software-applicaties in het algemeen en (dus) ook voor security. Het is efficiënter om één centrale oplossing te hebben die de hele organisatie beslaat in plaats van het implementeren en onderhouden van meerdere single solutions. Waar de technologie en methode past, is de cloud een uitstekende manier om sommige securityproblemen eenvoudig op te lossen.

Seth van der Meer
Regional director Benelux
Astaro

Meer over

HostingNetwerkenSaaS

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    Netwerken
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Het netwerk wordt de computer anno nu

    12 reacties op “Het netwerk wordt de computer”

    Nieuwere reacties »
    1. Jan van Leeuwen schreef:
      20 november 2010 om 23:38

      Mag ik nogmaals verwijzen naar:
      http://www.scip.ch/?labs.20091127
      uit zwitserland.

      Hoera-verhalen komen bij iedere “nieuwe” techniek, ik ben wat voorzichtiger, dat noemt men ervaring.

      Het vergelijk tussen water en IT gaat mank.

      Login om te reageren
    2. Henri Koppen schreef:
      22 november 2010 om 14:28

      @Jan van Leeuwen: Hoe gaat die vergelijking dan precies mank?

      De (mooie) gemaakte analogie gaat over dat je “ieder voor zich” iets kunt doen, maar als je het uit een centrale plaats haalt, de kosten per gebruiker veel lager zullen zijn.

      Uit dit artikel een voorbeeld: Bedrijven kunnen hun eigen mailserver beheren, versus veel bedrijven besteden hun mailserver uit aan een dienst (bijv. Google voor bedrijven) aka “De watertank”.

      Hoe gaat die vergelijking mank? Het is een vergelijking over een stukje van een specifiek gebruik van de cloud. De vergelijking is niet “Cloud computing” = “Watertank”.

      Met betrekking tot het Duitstalige artikel: Er worden problemen beschreven van cloudcomputing. Dit zijn echte problemen die een oplossing nodig hebben, het zijn echter geen onoplosbare problemen. Neem bijvoorbeeld stelling 4: Abhängigkeit vom Anbieter . Dit is nauwelijks een specifiek probleem voor cloud computing te noemen. Dit geldt ook als je een SAP implementatie doet, of als je software op maat door een bedrijf laat ontwikkelen.

      Andere punten uit het stuk zijn ook nog eens achterhaald. Neem bijvoorbeeld het probleem van de back-up. In DropBox (een storage service die in de Cloud draait) kan ik alle bestanden die ik verwijder terughalen. Sterker nog, ik heb zelfs versie geschiedenis. En met deze manier van werken is een backup op een apart medium ook achterhaald. Als namelijk een server faalt betekend dat niet dat ik mogelijk data verlies. Iets wat vaak wel geldt in een niet cloud omgeving.

      Over het internet was men ook lyrisch, toen kwam de klap begin deze eeuw en nu is het gemeengoed geworden en was het lyrische van eind vorige eeuw dus wel degelijk terecht. Dit betekend niet dat we meteen blind allemaal aan de cloud moeten gaan. Maar zoals dit artikel ook beschrijft zijn de voordelen groot en zal het groot worden omdat het kan.

      Maar stap voor stap, waarvoor ging de vergelijking ook al weer mank?

      Login om te reageren
    3. Jan van Leeuwen schreef:
      22 november 2010 om 15:57

      @ Henri
      wel eens gehoord van een leveringsplicht van nutsbedrijven? Zoiets kent de IT niet. Je negeert de juridische aspekten, waar liggen verantwoordelijkheden en zo meer.
      Het inbedden van een nieuwe techniek kost tijd en in die tijd kunnen we zien waar de sterke en de zwakke punten liggen. Bij een paar procent gebruik van cloud computing is dat nog rijkelijk vroeg. Ik zie overigens weinig verschil met geclusterde systemen en die zijn er al wat langer.

      Login om te reageren
    4. Technicus schreef:
      22 november 2010 om 20:13

      SUN Marketing Slogan.. 10 jaar terug! lol! 🙂

      Login om te reageren
    5. Jan van Leeuwen schreef:
      22 november 2010 om 20:30

      @ Technicus,
      goed geheugen was ik bijna vergeten! Maar was dat niet nog langer geleden?
      Nou ja kun je zien waar je terecht komt met zulke slogans . . . opgekocht.

      Login om te reageren
    6. Technicus schreef:
      23 november 2010 om 07:02

      Zowieso doet die hele cloud hype mij een beetje terugdenken aan het VT100 tijdperk. Het was MS die langzaam overal fat clients neer wou zetten en lokale servers. Een virusscanner op elke desktop 🙂

      Login om te reageren
    7. Jan van Leeuwen schreef:
      23 november 2010 om 10:18

      Ja en nu hebben we overal fat clients met anti-virus-trojaner etc. en dan gaan we alles virtualiseren en de programma’s in een browser draaien. Vooruitgang, dat is van VT100 naar FF4 met daarin het zelfde programma.
      Naar de energiebalans heeft nog nooit iemand gekeken.

      Login om te reageren
    8. Henri Koppen schreef:
      23 november 2010 om 11:07

      Ja, laten we terug gaan naar de huifkarren en het land omploegen met een koe. De wereld is niet veranderd door mensen die problemen zagen, maar door mensen die denken in mogelijkheden.

      Als je kijkt naar hoe de technologie werkt. De manier van opslaan, schaalbaarheid, load balancers, etc. Dat doet dat je misschien wel denken aan een mainframe, maar zijn de verschillen (veel) groter dan de overeenkomsten.

      Ja, applicaties in de browser zijn minder rijk dan desktop applicaties, maar naast dat de ontwikkeling daarin ook echt wel aanwezig is, zie ik ook nog wel wat aanvullingen komen waardoor je wel degelijk het best of both worlds kunt krijgen.

      Als ik tien jaar geleden een website met video, cms, etc. wilde hebben, dan kwam daar een hoop bij kijken. Nu krijg je het out-of-the-box… gratis! Dat is mogelijk gemaakt door schaalvoordeel en selfservice vaak via cloud computing en iedereen kan het (en doet het), als je deze trend en veranderingen niet ziet ben je gewoon blijven hangen in het vorige millennium.

      Juridisch? zeker een issue, bureaucratie loopt nog wat achter, maar de cloud is niet alleen maar voor bedrijven, juist ook voor consumenten. Door cloud computing worden er ook samenwerkingen mogelijk die voorheen haast niet (goedkoop) te realiseren waren.

      Welkom in de volgende eeuw. Laat je allergie voor hypes nu eens niet regeren. Gebruik de kracht van vernieuwing eens om jezelf naar het volgende niveau te krijgen.

      Login om te reageren
    9. Technicus schreef:
      23 november 2010 om 12:03

      Punt dat ik maakte was dat er weinig vernieuwend aan is.

      Het is gewoon een ander likje verf. Dat ik een slogan zie van 10 jaar geleden is al genoeg bewijs daarvoor.

      Of ik nu fysieke servers moet beheren of een cloud, boeit me op zich niet zo, dat het beheerd moet worden blijft.

      Login om te reageren
    10. Jan van Leeuwen schreef:
      23 november 2010 om 22:38

      @ Henri

      Een VT100 is niet specifiek voor een mainframe, loadbalancing, clustering, “schaalbaarheid (?)” vindt je tegenwoordig zelfs in linux daar kun je, ook nu nog, een VT100 op aansluiten.

      Websites met video of een cms (en gratis) zijn niet specifiek voor “cloud computing”. Je hebt klaarblijkelijk niet meegekregen dat te danken is aan de open source beweging, en dat heeft niets met cloud computing te maken.

      De juridische aspekten hebben weinig met burokratie te maken maar met de wet. De opmerking dat “de cloud” niet alleen voor bedrijven is, beschouw ik als een open deur en draagt weinig bij.
      Als je niet op de hoogte bent met de juridische konsekwenties die de inzet van een bepaalde techniek met zich meebrengt, doe je je klanten geen plezier. Een rechtzaak met de noodzakelijke advokaten kost zoveel, dat je je klanten in het faillisement brengt in het geval dat er problemen ontstaan.

      In het verleden heb ik veel met verkopers te maken gehad die me koeien met gouden horens beloofden als ik met die of gene “nieuwste techniek” zou meedoen. Anderen hebben zich dat laten aanpraten en zijn enorm de boot in gegaan, honderduizenden euros weg en geen resultaat.

      Als je de ontwikkelingen volgt met twee benen op de grond in plaats van met je hoofd in de cloud kun je je klanten beter adviseren.

      Dat “volgende niveau” waarover je spreekt intrigeert me, bedoel je dat van de verkoper? Dan liever niet.
      Praatjes als “applicaties zijn minder rijk dan andere applicaties” of “wel degelijk het best of both worlds”, zijn het jargon van de verkoper.

      Graag wijs ik je op een uitspraak van Einstein: als je niet in staat bent om een komplexe materie met eenvoudige woorden uit te leggen, begrijp je het zelf niet.
      Dat niveau probeer ik liever te bereiken.

      En Techicus heeft gelijk, cloud computing is niet zo vernieuwend als je denkt, dat zegt ook Larry Ellison.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs