Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Markt vreest offshoring van ICT-werk

14 december 2010 - 10:12ActueelInnovatie & Transformatie
Sander Hulsman
Sander Hulsman

Uit een onderzoek onder Computable-lezers blijkt dat veruit het grootste deel van de Nederlandse ict-markt offshoring vreest. 85 procent geeft aan dat offshoring vooral Nederlandse banen kost of dat het vooral ten koste gaat van de kwaliteit van het op te leveren product.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), gaf onlangs aan dat hij het geen bedreiging vindt dat Nederlandse ict-bedrijven hun werkzaamheden offshoren. Wat er via de voorkant uit gaat, komt via de achterkant weer binnen, zo redeneert hij. Verhagen meent dat Nederlandse bedrijven dan misschien werkzaamheden naar het buitenland verplaatsen, Internationale bedrijven vestigen zich ook in Nederland wat de boel in evenwicht houdt.

Uitslagen

Uit het beperkte online onderzoek van Computable blijkt dat 15 procent van de ict'ers niet bang is voor offshoring. 5 procent meent dat het geen bedreiging vormt voor Nederland, 10 procent vindt dat offshoring vooral nieuwe kansen biedt. Een duidelijke meerderheid (85 procent) keert zich echter tegen offshoring. 27 procent vreest vooral voor het verlies van Nederlandse banen en 58 procent meent dat offshoring vooral ten koste gaat van de kwaliteit. Op het moment van schrijven hadden 460 lezers de poll ingevuld.

Hoogleraar Global Software Engineering van de Technische Universiteit Delft Rini van Solingen doet onderzoek naar gedistribueerde softwareontwikkeling. Hij volgt de felle discussies op de website over dit onderwerp en meent dat enige nuance op z'n plek is. ‘De discussie rond het nut en de uitdagingen van it-offshoring zal nog wel even voortduren. Met de tijd komen er steeds meer best practices naar boven, maar tegelijkertijd zien we ook dat veel organisaties deze niet toepassen en hierdoor onnodig leergeld betalen.'

Best practices

Van Solingen ziet echter wel dat de kansen van offshoring niet moeten worden onderschat. ‘Grote schaalvoordelen en toegang tot kennis worden ontsloten. Door verdergaande technologische ontwikkeling worden gevoelsmatige afstanden kleiner en krijgen we in ons vak steeds beter door hoe we offshoring succesvol kunnen inzetten.'

'Het toepassen van de beschikbare best-practices is daarbij noodzakelijk, maar deze worden helaas vaak vergeten, met negatieve effecten als gevolg. Het is echter niet terecht om offshoring ‘an sich' daarvan de schuld te geven. Oplossingen en best-practices zijn namelijk wel voorhanden', aldus de Delftse hoogleraar.

Vijf observaties

Rini van Solingen schreef voor Computable vijf observaties die volgens hem de bron zijn voor veel problemen en misverstanden rondom it-offshoring.

Meer over

Offshoring

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    Bang
    OpinieInnovatie & Transformatie

    Problemen en misverstanden rondom IT-offshoring

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    ‘Offshoring is de bankencrisis van de ICT’

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Minister Verhagen is niet bang voor offshoring

    Computable.nl
    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    ‘Offshoring is goed en onomkeerbaar’

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Vakbond is niet zonder meer tegen offshoring

    Computable.nl
    AchtergrondWerkplek & Beheer

    Bedrijven omarmen offshoring niet massaal

    25 reacties op “Markt vreest offshoring van ICT-werk”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Mark schreef:
      14 december 2010 om 14:36

      Ik heb het grootste gedeelte van mijn carriere als software ontwikkelaar in Duitsland gewerkt. Als ik de Nederlandse software ontwikkelaar salarissen vergelijk met de Duitse/Zwitserse/Scandinavische/Engelse/Amerikaanse dan liggen de Nederlandse salarissen vaak 40% tot 70% procent lager voor dezelfde functie.

      De hele discussie over offshoring uit Nederland is zinloos, Nederland is en was altijd al een lage-lonen land wat IT salarissen betreft.

      Dat het nog goedkoper moet is voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Wel heel Hollands, trouwens.

      Nederland is juist een zeer aantrekkelijk land om IT werk naar uit te besteden. Zeer lage lonen, veel beter opgeleide werknemers dan in India/Vietnam/China etc, een gunstig belastingklimaat voor bedrijven en bijna gratis kantoorruimte(enorme overcapaciteit op dit moment).

      Login om te reageren
    2. Jo schreef:
      14 december 2010 om 15:04

      Offshoring = Kennismoord

      Login om te reageren
    3. Ian schreef:
      14 december 2010 om 16:40

      @Mark je maakt geen goede vergelijking met Amerika en Duitsland wat betreft de salarissen. In Duitsland start je heel hoog na je studie maar sta je daarna stil qua salarisgroei.
      In Amerika verdien je veel dollars maar moet je alles zelf doen wat betreft ziektekosten, pensioen, 10 dagen vakantie per jaar enzovoorts.

      Dus Nederland is zeker geen lage-lonen land op ICT vlak.

      Verder is de dicussie wat betreft off-shoring natuurlijk al meer dan 10 jaar oud en juist nu wordt er in veel gevallen weer op teruggekomen.

      Ik denk dat de cloud een veel grotere impact gaat hebben…

      Login om te reageren
    4. Pip schreef:
      14 december 2010 om 17:01

      Off-shoring, je zal maar 25 jaar in de ICT werken en je wordt aan de kant gezet omdat het bedrijf waar je werkt “meer” winst wil maken. We proberen de werkeloosheid toch laag te houden. Off-shoring zorgt ervoor dat het ICT-bedrijf in Nederland meer winst gaat maken, maar de regering mag opdraaien voor de mensen die hierdoor in de WW/bijstand komen. Zeker in deze crisistijd moet je toch zorgen dat de arbeidsmarkt gezond wordt of blijft.
      Of moet je die werkelozen laten omscholen, ook weer van geld van de staat. Of de kwaliteit van de ICT in Nederland er echt op vooruit gaat bij off-shoring is maar de vraag. Het kan ook het naderende einde van je bedrijf betekenen. Als je hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomt. Naar mijn mening ligt hier een taak voor de Nederlandse regering, offshoring zou men moeten verbieden !!!!!!!!

      Login om te reageren
    5. Hans schreef:
      14 december 2010 om 20:05

      Groot deel vreest? Onderzoek? Wat een onzin!

      Heeft Computable echt niets beters??? Tijd voor offshoren van de “redactie”? De kwaliteit kan zo het nu gaat toch niet veel lager.

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      14 december 2010 om 21:56

      Het artikel is inderdaad niet geweldig, maar de meeste reacties (zoals wel vaker) ook niet.

      Ik vrees dat de redactie van Computable daar waar het ICT kennis betreft representatief is voor de moderne ICT-wereld, er valt dus weinig te verwijten.

      @Jo licht eens toe welke specialistische kennis je overboord gooit waneer je ineens te doen hebt met een systeembeheerder of dotnet klopper (pfff make that dotnet clicker) die in het buitenland zit.

      Ian heeft zeker een punt met zijn visie over cloud computing, maar ook hier betreft het software/hardware ter vervanging van systemen die je nauwelijks nog inovatief kunt noemen, tekst verwerken, spreadsheets opzetten en berichtjes versturen kon in de jaren tachtig ook al.

      @pip je kunt altijd nog heel iets anders gaan doen, heb ik twee keer eerder gedaan, en zal dat indien noodzakelijk nog wel een keer doen.
      Offshoring verbieden is net zoiets als maatregelen nemen om kapitaalvlucht tegen te gaan, we leven in een wereldwijd kapitalistisch stelsel, geen enkele politicus zal het in zijn hoofd halen daar aan gaan tornen.

      Login om te reageren
    7. Erwin schreef:
      15 december 2010 om 03:44

      Houdt er rekening mee dat een off-shore organisatie er ook niet zit om vliegen te vangen. Dat houdt in dat ook zij hun marges moeten maken wat ten koste gaat aan de ontwikkeling van de mensen die zij werk verschaffen. Door dit fenomeen is ondersteuning vanuit die landen niet meer dan het hoogst noodzakelijke en meestal van slechte kwaliteit. Dus dat is voor een dubbeltje NIET op de eerste rang zitten.

      Login om te reageren
    8. Hugo Messer schreef:
      15 december 2010 om 08:51

      Ik vraag me af of de lezers van Computable representatief zijn voor het meten van het sentiment. Gezien bovenstaande discussie zitten er alleen maar mensen tussen die offshoring als negatief zien. Misschien is het goed om dit onderzoek onder een brede groep organisaties te doen, zodat ook de positieve meningen meegenomen worden?

      Login om te reageren
    9. Willem schreef:
      15 december 2010 om 10:03

      Offshoring lijkt een “hot item” in ICT land en daarmee iets nieuws. Het is in andere branches echter helemaal niet nieuw. Zodra het produceren van een bepaald goed niet meer kennisintensief is maar seriematig kan plaatsvinden, dan kan het verplaatst worden naar een locatie waar dit het goedkoopst kan worden geproduceerd op basis van heldere specificaties en tegen de gewenste kwaliteit (gloeilampen, cd-spelers, auto industrie).
      Echter ik denk dat er in het ICT vakgebied nog niet zo veel onderdelen zich daarvoor lenen. We hebben immers nog geen eenduidige specificatienormen voor constructie van software (wel methodes maar geen normen en standaarden). Daarnaast is een groot deel van het ICT vak nog kennisintensief (het ontwerpen van een oplossing bij een probleem)en zeker niet seriematig. Ik denk dus dat het idee van een “softwarefabriek” in India waar je specificaties instopt en waar software uitkomt een leuke managementdroom is die voorlopig nog niet uitkomt.

      Login om te reageren
    10. Peter schreef:
      15 december 2010 om 10:16

      @Hugo Messner
      Ga eens vragen bij ICT~Office bijvoorbeeld. Daar werken mensen die een aanmerkelijk persoonlijk belang hebben gehad bij outsourcing.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs