Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

IP-netwerk levensader voor Maasziekenhuis

12 oktober 2011 - 09:006 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur
externe partij
externe partij

Eind april 2011 verhuisde het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer naar een nieuwe locatie. Het nieuwe Maasziekenhuis is niet alleen architectonisch een hoogstandje; ook op het gebied van ict is het nieuwe ziekenhuis een koploper. Hierbij is een hoofdrol weggelegd voor een geavanceerd ip-netwerk dat de levensader vormt voor het hele ziekenhuis. Niet alleen voor de communicatie tussen de mensen die er werken, maar ook voor het gebouw zelf.

Een nieuw netwerk voor een nieuw ziekenhuis

Eind april 2011 ondergingen de patiënten en medewerkers van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer met succes een van de meest complexe operaties die voor een ziekenhuis denkbaar zijn: de verhuizing naar een geheel nieuwe locatie in het naastgelegen Beugen.

Het ziekenhuis maakte zich sterk voor een volledig geïntegreerde netwerkinfrastructuur die verder zou gaan dan alleen een netwerk voor de ict-systemen. Het moest een infrastructuur worden die zich zou uitstrekken tot iedere uithoek van het ziekenhuis. Charles Eringfeld, ict-manager van het Maasziekenhuis: 'In mijn ogen moest de keuze gemaakt worden voor een ip-netwerk dat niet alleen alle werkplekken, telefonievoorzieningen en een grote verscheidenheid aan medische apparatuur moet aansturen en verbinden, maar ook alle gebouwsystemen, zoals klimaatbeheersing, bewakingscamera’s, toegangscontrole en brandbeveiliging. En dat alles gekoppeld aan het centraal datacenter van het ziekenhuis.' De manier waarop het netwerk bij het nieuwe Maasziekenhuis Pantein wordt ingezet, is een goed voorbeeld van de inzet van ip-technologie als ‘vierde utiliteit’ binnen een gebouw, net als gas, water en elektra.

In januari 2011 werd het IP-netwerk van het nieuwe Maasziekenhuis opgeleverd. Het telt ruim 3000 gigabitpoorten, aangesloten op een redundante 10 gigabit backbone. Gezien dit grote aantal poorten en de eisen die worden gesteld aan de beschikbaarheid, de veiligheid en de prestaties van het netwerk, zijn het beheer en de daarmee gepaard gaande kosten belangrijke factoren in de uiteindelijke keuze van de apparatuur. Zo zijn bijvoorbeeld chassis-gebaseerde Cisco Catalyst 4500 switches gekozen. Deze switches vereisen weliswaar een zwaardere investering dan traditionele, stackable switches, maar deze investering zal zich snel terugbetalen vanwege de betere beheermogelijkheden. Alle technische systemen van het nieuwe ziekenhuis zijn te beheren via het ip-netwerk. Daardoor wordt het beheer gemakkelijker en zijn er allerlei intelligente koppelingen mogelijk tussen diverse gebouwsystemen en it.

Continuïteit gegarandeerd

Voor een ziekenhuis zijn de betrouwbaarheid en de prestaties van het netwerk natuurlijk van het hoogste belang. Bij het Maasziekenhuis is dit nog eens extra het geval, omdat ook alle communicatie- en gebouwsystemen via het ip-netwerk lopen. Daarom is de verbinding met het datacenter viervoudig redundant uitgevoerd, waarbij de routes van de vier 10 gigabit glasvezelverbindingen zodanig zijn gepland dat ze door verschillende vleugels van het gebouw lopen. Hierdoor is zelfs bij een grote calamiteit de continuïteit van de netwerkcommunicatie gegarandeerd. De kern van het ziekenhuisnetwerk wordt gevormd door een zware Cisco Nexus 7000 switch met zo'n 150 poorten. Deze high-end switch wordt normaal gesproken gebruikt in grote datacenters, maar gezien de hoge eisen die het Maasziekenhuis stelt aan het netwerk was deze oplossing de beste keuze.

Nieuwbouw beste oplossing

Eind 2008 tekende het bestuur van het Maasziekenhuis Pantein een contract met Koninklijke BAM groep, voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het oude gebouw voldeed niet langer aan de eisen van deze tijd en de uitgebreide verbouwing die nodig zou zijn om het oude ziekenhuis te moderniseren zou niet alleen erg kostbaar zijn, maar ook zorgen voor veel overlast bij patiënten, bezoekers en medewerkers. De keuze viel daarom op nieuwbouw. Het nieuwe Maasziekenhuis moest 220 bedden krijgen en zou deel gaan uitmaken van het Zorg- en Leerpark Sterckwijk te Boxmeer. De rol van het ziekenhuis zou ongewijzigd blijven: een basisziekenhuis met een sterke regionale functie en een accent op planbare zorg en zorg voor chronisch zieken. Zoals gezegd was het daarbij een belangrijke wens om het nieuwe ziekenhuis uit te rusten met een state-of-the-art ip-netwerk.

Besparing op beheerkosten

Na een inventarisatie van de mogelijke partners die de aanleg van een dergelijk complex netwerk in goede banen zouden kunnen leiden, bleek uiteindelijk BAM-dochter BAM Techniek-ICT over de beste papieren te beschikken. 'Uit gesprekken met de mensen van BAM Techniek-ICT bleek snel dat zij niet alleen de nodige specialistische kennis en expertise bezitten, maar ook in staat en bereid waren om proactief met ons mee te denken over het beste ontwerp en de beste oplossingen.' Daarnaast was ook de flexibiliteit die BAM Techniek-ICT biedt een doorslaggevende factor, bijvoorbeeld met het aanbod om zonder extra kosten een tijdelijk netwerk aan te leggen dat al tijdens de opleverings- en testfase van het nieuwe gebouw gebruikt kon worden. Bovendien bleek uit de business case die hierover werd opgesteld door BAM Techniek-ICT, dat besparingen van 15-20 procent mogelijk zijn op de beheerkosten, onder andere omdat hiermee aanzienlijk minder netwerkentiteiten beheerd hoeven te worden. Doordat het hele netwerk modulair is opgezet, kan naar wens en behoefte functionaliteit en capaciteit worden toegevoegd of aangepast.

Operatiekamers

Voor de operatiekamers van een ziekenhuis gelden vanzelfsprekend zeer strenge eisen aan de netwerkapparatuur, vooral voor wat betreft de stroomvoorziening voor de aangesloten PoE-apparatuur. Daarom zijn in de zes operatiekamers van het Maasziekenhuis Cisco 3750X netwerkswitches geïnstalleerd in een klasse-3 omgeving. Dit betekent dat ze zich in een ‘medisch veilige' omgeving bevinden, waarbij bijvoorbeeld de stroomverzorging geheel gescheiden is van het algemene voedingsnet van het ziekenhuis. Deze 24-poort switches zijn in een aparte, afgesloten ruimte net buiten de operatiekamers zelf geplaatst. Naast de zes operatiekamers, wordt een vergelijkbare oplossing ook gebruikt op andere kritische afdelingen van het ziekenhuis, zoals de intensive care-afdeling.

Ook draadloos

Behalve het vaste netwerk is door BAM Techniek-ICT ook een uitgebreid WiFi-netwerk aangelegd, bestaande uit 172 access points. Dit draadloze netwerk wordt onder andere gebruikt voor het verpleegoproepsysteem (VoIP), maar biedt bijvoorbeeld ook patiënten en gasten toegang tot internet. Ook is in het nabijgelegen nieuwe kantoorgebouw van het ziekenhuis een compleet netwerk aangelegd, dat via een glasvezelverbinding is aangesloten op het core-netwerk van het ziekenhuis. Met zo'n 400 gigabitpoorten en een WiFi-netwerk is dit netwerk weliswaar minder grootschalig dan het feitelijke ziekenhuisnetwerk, maar qua techniek en mogelijkheden is het vergelijkbaar. Ook hier zijn de gebouwsystemen gekoppeld aan het ip-netwerk voor monitoring en beheer.

Vijfjarig onderhoudscontract

Ondanks de complexiteit is de overgang zonder problemen verlopen. Het nieuwe netwerk is nu enige tijd volledig operationeel en de ervaringen zijn zonder meer positief. Afgezien van de gebruikelijke optimalisaties en kleine aanpassingen in de eerste paar dagen na de verhuizing, zijn er geen incidenten geweest. Voor het verdere beheer en onderhoud van het hele netwerk heeft het Maasziekenhuis voor een periode van vijf jaar een contract gesloten met BAM Techniek-ICT. Alle kritische systemen worden op afstand gemonitord en indien nodig wordt direct een netwerkengineer ingeschakeld.

Meer over

Netwerken

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    Eén reactie op “IP-netwerk levensader voor Maasziekenhuis”

    1. ai schreef:
      20 oktober 2011 om 11:07

      Een fijn artikel om te lezen. Dat dit nog gebeurt vandaag de dag. Chapeau voor het management van het Maasziekenhuis. Slim om het beheer a/d familie van BAM te gunnen ipv aan derden, dat scheelt een hoop geld en ergernis. Sterk van BAM om zich zo te profileren.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs