Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Mindmapping is eeuwenoud maar onontbeerlijk

09 maart 2012 - 10:453 minuten leestijdOpinieInnovatie & Transformatie

Research toont aan dat we steeds meer moeten doen in minder tijd. Er komt van alle kanten informatie op ons af en er wordt verwacht dat we daar op reageren, liefst direct.

Collega´s die aan het bureau staan of via de chat een vraag stellen; klanten die via Twitter, Facebook, mail, webformulier of telefoon om informatie vragen; notities die in een actielijst of powerpoint moeten komen; blogposts te lezen of te schrijven; tekstberichten over de voortgang van een project onmiddellijk te beantwoorden. De binnenkomende en om reactie vragende stroom wordt almaar groter en spontaner. Er zijn webinars en seminars over het fenomeen en steeds meer professionals herkennen het als een probleem. Uit een onderzoek dat we in november hebben gepubliceerd, blijkt dat Information Overload het Nederlandse bedrijfsleven nu al gemiddeld bijna tweeduizend euro per jaar, per werknemer kost.

Daar moeten we wat mee. Maar wat?

De belangrijkste verandering is dat we natuurlijker moeten omgaan met informatie. We kunnen het ons niet veroorloven verkwistend te zijn met onze hersencapaciteit en zeker zakelijke software zou onze hersenstructuur moeten volgen. Onze hersenen zijn in essentie associatief en constant in beweging met het ordenen van verschillende soorten informatie. Niet lineair zoals de meeste software dicteert, maar vrij bewegend. Mindmapping ondersteunt deze manier van denken: het maakt visueel wat ons brein al stilletjes doet. Eén van de grootste bewijzen daarvan is de snelheid waarmee kinderen zich mindmapping eigen maken. Op lagere scholen in Nederland en Scandinavië worden kinderen geholpen zich complexe en meerlagige kennisgebieden eigen te maken met behulp van mindmaps.

We zien dan ook dat de adoptie van mindmapping-software in Nederland en Scandinavië veel sneller gaat dan in veel andere gebieden, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Mindmapping is trouwens al heel oud en dat het in een software jasje is gegoten, niet meer dan logisch in onze digitale wereld.

Samenwerking

Met meer taken en minder tijd om ze uit te voeren, moeten we ook meer samenwerken: dat is effectiever en efficiënter. Ook voor samenwerking is het handig te werken met structuren die mensen als vanzelf begrijpen. Vooral als het professionals van verschillende disciplines zijn, of mensen die anders gehardwired zijn, zoals bijvoorbeeld ontwerpers en productieleiders. Ik weet van een grote internationale fabrikant die voor R&D en projectmanagement het gebruik van mindmapping heeft ingevoerd. Iedereen kan gewoon blijven werken met z'n eigen device en software. Het creatieve volk zit op Mac en iPad en de analisten kunnen al hun informatie in Excel kwijt en in mindmaps vinden ze elkaar.

We moeten allemaal meegaan met hoe de wereld verandert. Organisaties zullen hun medewerkers moeten ondersteunen bij het dealen met de toename van informatie en informatiekanalen. Het scheelt ze veel geld en slagkracht.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    AchtergrondOverheid

    Software is gevechtskracht

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Groningse doorbraak bij 3d-printtechniek voor robotjes

    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    Tech aan het front

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Navo-sg Mark Rutte ziet innovatie op slagveld enorm versnellen

    AchtergrondData & AI

    Ai-bedrijf Braincreators stelt de mens weer centraal in nieuwe koers

    ActueelSoftware & Development

    Europese tech hongert naar Navo-orders

    16 reacties op “Mindmapping is eeuwenoud maar onontbeerlijk”

    « Oudere reacties
    1. Ruud Mulder schreef:
      14 maart 2012 om 08:42

      @ NumoQuest,

      Een simpele google opdracht op je naam levert enkele van je reacties van andere opinie sites op. Ik kan mij net als PaVaKe er niet aan onttrekken dat je op de verschillende sites vaak dezelfde boodschap met een nogal hoog “Wij van WC-eend” marketing gehalte verteld.

      Op zich niets mis mee want iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Zeker op de opiniesites waar we hier over spreken. Maar probeer die objectief te houden zonder aan zelfbevlekking te gaan doen. Dat is juist de unieke kracht van een opiniesite.

      Het is daarom wel een typisch geval van jammer dat je nog steeds de URL van je product aan je reacties blijft toevoegen. Zoals je ziet levert dit nogal wat irritatie en discussie op.

      Ondanks deze “matrix” gratis ter beschikking gesteld wordt, heb je hier wel enkele producten en diensten om heen gevormd. En ik neem dat je deze producten en diensten niet gratis aanbiedt. Dus dan is de conclusie dat je hier vaak een “Wij van WC-eend” marketing campagne voert snel gemaakt.

      Login om te reageren
    2. edekkinga schreef:
      14 maart 2012 om 09:12

      @NumoQuest

      Weten hoe IT zich beweegt lijkt me nogal zinloos als je niet kunt begrijpen hoe deze gebruikt wordt. Gezien je lange epistels, welke je misschien eens als opinie moet publiceren, sla je volgens mij ook hier weer compleet de plank mis. Mindmapping is namelijk vooral een techniek die niet specifiek op IT gericht is maar wel kan helpen om de Babylonische spraakverwarring op te lossen.

      Het slaat een brug tussen het rationele/logische en creatieve denken en je kunt dat op een whiteboard, digiboard of de achterkant van een bierviltje doen. Persoonlijk gebruik ik het vooral als visuele brainstorm sessie waarbij meer dan een streep in het zand getrokken wordt. Het helpt namelijk om out-of-the-box en buiten vastgeroeste denkkaders te kijken en zo mijn horizon te verbreden.

      @Hilary

      Bedankt voor je reactie en ik ben benieuwd hoe Mindjet het probleem van Big Data aan gaat pakken. Ondertussen zelf al enige verkenningen gedaan en wat tools gevonden die het ordenen van andermans gedachten op sociale netwerken helpt te organiseren.

      Login om te reageren
    3. NumoQuest schreef:
      14 maart 2012 om 14:04

      @ edekkinga
      Ik denk dat je hier de paradox zelf al weer geeft in je stellingname, wat tegelijkertijd ook mijn punt is. Overigens, heb ik niet de IT in dit artikel getrokken, ik reageer er slechts op.

      Mocht je menen dat mijn stelling ‘een opinie’ is dan vind ik dat bijzonder jammer. Wanneer je namelijk een dynamische materie als mindmapping wil vervatten in software, wat een lineaire materie is, dan is dat precies wat ik pretendeer te willen overbruggen.

      Het is mij om het even of je dat op een whiteboard of een bierviltje wil vatten want de meest goede ideeën en vondsten komen op die manier tot stand. Waar het vervolgens mis gaat, vandaar mijn betoog, is dat men soms te makkelijk er van uitgaat dat je dynamische processen eindeloos moet kunnen digitaliseren. Dat kan dus niet.

      Om dat uit te leggen heb je dus inderdaad een brug nodig om … je stelt het zelf juist, die vertaalslag te kunnen maken. Wat mij betreft is er juist in het geheel geen sprake van die ‘Babylonische’ spraakverwarring maar discrepantie tussen twee werelden.

      Ik ben zelf een vrijdenker en ben zeker voor verschillende vormen van mindmapping maar ben ook een automatiseerder die volkomen begrijpt waarom er als sinds jaar en dag die discrepantie is tussen deze twee werelden. Voor de goede orde, de materie IT leent zich nu eenmaal niet zo voor ‘out of the box’ denken of om buiten ‘vastgeroeste’ kaders te willen denken.

      Overigens, ik heb IT niet uitgevonden maar begrijp volkomen hoe het zich beweegt. Daar kunnen u en ik niets aan veranderen.

      Login om te reageren
    4. NumoQuest schreef:
      14 maart 2012 om 14:11

      @ Ruud Mulder,
      Prachtig dat u de metafoor van WC eend gebruikt, alleen ontgaat mij de beredenering. Als u zichzelf even verder in de materie en onderwerp zou hebben willen verdiepen, door misschien wel eens een concrete en gerichte vraag aan mij te stellen, had misschien tot de conclusie kunnen komen dat uw WC eend metafoor volkomen mank gaat.

      Het is verder niet aan mij iets van uw stelling te vinden maar leg graag uit aan mensen HOE de materie IT werkt, op een bijzonder eenvoudige manier zodat men, hopelijk, ook zal gaan begrijpen welke waarde IT kan hebben voor iets bijzonder boeiends en interessants als mindmapping.

      Evenals ik zojuist stelde aan edekkinga, ik heb IT niet gemaakt, weet hoe het zich beweegt en leg dat graag uit. Had u mij de simpele vraag gesteld had u zeker een heel plausibel antwoord van mij kunnen krijgen maar stelt u zichzelf die vraag maar.

      “Waarom zou je eigenlijk automatiseren?”

      Als deze eenvoudige vraag niet eens weet te beantwoorden dan is uw metafoor, evenals de stelling van edekkinga, dat het zinloos zou zijn omdat …

      Jammer dat u beiden niet kijkt naar de kracht van IT maar meteen conclusies weet te trekken.

      Login om te reageren
    5. hk schreef:
      14 maart 2012 om 15:47

      Ik meen begrepen te hebben, een tijdje geleden, dat Computable zinloze discussies wilde uitbannen, met name als deze niets meer met het onderwerp uit het artikel te maken hebben. Daarvoor zijn toen wat maatregelen getroffen, zoals redactie vooraf. Jammer dat u het gesteggel hierboven niet afkapt.
      Verder stel ik voor dat u NumoQuest de gelegenheid geeft in een of meer artikelen aan ons duidelijk te maken wat hij wel denkt te snappen dat wij kennelijk niet snappen.

      Login om te reageren
    6. David Goeloe schreef:
      17 maart 2012 om 07:06

      Ik mis in het hele verhaal hoe mindmapping dan in de praktijk werkt. Het hele artikel is mij te vaag en lijkt mij meer een introductie naar iets wat er niet is.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs