Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Sebastiaan Rieter

Blijf de techniek de baas

03 oktober 2012 - 11:114 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
ir. Sebastiaan Rieter
ir. Sebastiaan Rieter

Mijn huidige smartphone is krachtiger dan de pc van mijn ouders. Dat zou iets kunnen zeggen over de antieke staat van hun pc, maar dat valt in dit geval wel mee. Het geeft wel aan hoe snel de techniek tegenwoordig verandert. Twee jaar geleden was ik nog heel blij met mijn quadcore cpu in mijn laptop, nu is dat nog net genoeg voor een telefoon. De innovatie in de techniek zit in een stroomversnelling waarvan het einde nog niet in zicht is.

Dagelijks worden nieuwe technieken geïntroduceerd, technieken die ons het leven makkelijker kunnen maken en die we dus het liefst gelijk zouden willen gaan gebruiken. Deze nieuwe technieken zetten ons dus aan tot gebruik ervan. Dat in tegenstelling tot een tijd geleden toen we vraag hadden naar bepaalde functionaliteiten waarvoor de technieken nog moesten worden ontdekt. We zijn dus eigenlijk ingehaald door de techniek en deze techniek is nu in de lead. Het gevolg van deze overvloed aan techniek is dat het ons twee belangrijke factoren uit het oog doet verliezen bij de implementatie ervan: het proces en de individu.

Ook in een zakelijke omgeving wil men meegaan met al deze innovaties. Verandertrajecten worden opgezet om al deze nieuwe technieken te implementeren. En ook hier ligt de focus te vaak op de techniek, terwijl de dergelijke veranderingen toch ook impact hebben op de individuen (medewerkers) en de processen waarin zij werken. Deze aspecten worden vaak onderschat, te laat meegenomen of gewoon vergeten.

Het nieuwe werken

Neem 'het nieuwe werken'. Dit is een goed voorbeeld van een ontwikkeling die door nieuwe technieken wordt gedreven. Werken op je smartphone of iPad vanuit de trein, een dagje thuis werken omdat de loodgieter langs komt of vanuit huis beginnen met werken om de files te ontlopen. Het kan allemaal dankzij deze nieuwe technologieën maar wordt niet door iedereen aangemoedigd. Managers klagen dat ze het gevoel hebben de controle te hebben verloren op hun medewerkers omdat ze geen overzicht hebben van hun activiteiten. Securityspecialisten gruwelen van de beveilingsrisico's die het nieuwe werken met zich mee brengt. Maar ook de 'bring your own device'-medewerker met de Android-telefoon die geen e-mail mag synchroniseren terwijl zijn collega met de iPhone dat wel mag. Allemaal voorbeelden van situaties waarin het proces beter had moeten worden uitgewerkt en waarbij bepaalde aspecten beter uitgewerkt hadden moeten worden.

Social media

Een ander goed voorbeeld vind ik de hype rondom 'social media'. We kunnen natuurlijk niet meer om LinkedIn, Twitter en Facebook heen, als je er niet aan meedoet hoor je er nagenoeg niet meer bij. Ook binnen de zakelijke markt spelen sociale media een grote rol. Toch ontbreekt in het overgrote deel van de bedrijven een duidelijke strategie op dat gebied, anders dan 'we moeten meedoen, anders lopen we achter'. Processen die regelen wie, wat mag Twitteren en op welk account zijn er vaak niet. Maar ook regels over wat een medewerker zelf mag posten op sociale media zijn er vaak niet. Mag een docent 'Friends' zijn met leerlingen op Facebook en vervolgens posten dat hij/zij een goed avondje gaat doorhalen? Dat geeft natuurlijk niet echt een goed voorbeeld. En mag een medewerker zomaar Twitteren dat ze 'vanmiddag een overname contract tekenen met klant A'. Het zou kunnen leiden tot vervelende situaties zoals handelen met voorkennis of het vroegtijdig in de media komen van het nieuws. Al deze zaken zouden door een proces binnen een bedrijf geregeld moeten worden.

Het laatste voorbeeld is gerelateerd aan het vorige. Door het succes van de sociale media worden ook binnen bedrijven steeds meer interne sociale media opgericht in de vorm van communities, portals en Twitter-alternatieven zoals Yammer. Je wordt er mee dood gegooid en zo snel als ze opkomen, zo snel vergaan ze ook weer. De hoofdoorzaak hiervan is dat er geen goede visie en gedegen proces achter staat. Een community site hebben, betekent niet dat iedereen het opeens even actief gaat gebruiken als een online forum. Wat bij dergelijke initiatieven ook nog wel eens gebeurd is dat het te snel wordt opgegeven en wordt vervangen door een alternatief. Hierdoor wordt een medewerker na de kortstondige levensduur van het eerste initiatief meteen weer geconfronteerd met het volgende, vergelijkbare platform, wat natuurlijk niet echt vertrouwen schept.

Verandermanagement

Het logge karakter van een standaard implementatie traject lijkt moeilijk te combineren met het hoge tempo van technische vernieuwingen. Het is de kunst om de techniek de baas te blijven en het aspect van mens en proces mee te laten doen in de dynamische omgeving. Deze factoren zijn net zo van belang als de technische verandering. Het moet voor mensen immers duidelijk zijn waarom bepaalde technieken beschikbaar zijn, wat ze er mee kunnen doen en wat de spelregels zijn.

Meer over

LaptopsProcessorenSmartphones

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    4 reacties op “Blijf de techniek de baas”

    1. Henri Koppen schreef:
      8 oktober 2012 om 09:21

      Pas maar op: Dalijk komt 2008 zijn artikel terughalen.

      (pun intended)

      Login om te reageren
    2. Sebastiaan Rieter schreef:
      12 oktober 2012 om 08:49

      @Henri: als je daarmee bedoelt dat dit al veel langer speelt (2008) dan ben ik het niet met je eens. Tablets zijn de laatste twee jaar (sinds de iPad) pas echt opgekomen en daarmee ook het vergaderen met stukken op de tablet. En ook de social media zijn de laatste paar jaar pas echt aangekomen bij bedrijven. Tuurlijk: Facebook en Twitter bestonden al in 2008, maar waren toen nog niet zo hot.

      Login om te reageren
    3. Ad Gerrits schreef:
      16 oktober 2012 om 20:22

      Ik ben het met je eens dat techniek de mens in rap tempo rechts aan het inhalen is. De twee voorbeelden vind ik echter niet zo gelukkig. Het Nieuwe Werken en Social media zijn uiteraard mogelijk geworden door technologische ontwikkelingen, maar het zijn veranderingen die zo groots uitpakken omdat ze naadloos aansluiten bij menselijke behoeften. Bijv. om niet afhankelijk te willen zijn, om flexibel contacten met anderen te kunnen onderhouden en om op andere manieren relaties op te bouwen. Vooraf beter uitwerken klinkt verstandig maar is bij dit soort ontwikkelingen domweg niet mogelijk omdat mensen er massaal mee aan de slag gaan als de mogelijkheden zich aandienen.
      De immense uitdagingen bij het steeds sneller doorontwikkelen van techniek (’technologische singulariteit’) zijn m.i. trouwens goed beschreven door o.a. Vernor Vinge en vooral Ray Kurzweil. Fascinerend maar tegelijk beangstigend toekomstbeeld.

      Login om te reageren
    4. Henri Koppen schreef:
      17 oktober 2012 om 08:02

      @Sebastiaan: Het gaat mij erom dat wat in dit artikel staat al zo veel en vaak beschreven is op deze site dat ik denk “Kijk eerst wat er al beschreven is en voeg dan wat toe.”

      Als je kijkt naar de “hype cycle” van social media dan zie je dat de eertse piek en dal al genomen zijn en dat we langzaamaan bij de slope of productivity zijn aangekomen.

      Ik schreef ook; pun intended en dat zou genoeg moeten zijn.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs