Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

UWV weerlegt kritiek vacaturesite Werk.nl

18 december 2012 - 15:043 minuten leestijdActueelCarrièreOracleRTLUWV
Rik Sanders
Rik Sanders

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) herkent zich niet in de kritiek op het functioneren van zijn vacaturesite Werk.nl. Uit onderzoek van RTL Nieuws zou de site van het UWV vol fouten zitten, regelmatig uitvallen en ongeschikte en verlopen vacatures bevatten. De SP roept om nieuwbouw van de site. Volgens het UWV is Werk.nl net verbeterd.

In het kader van zware bezuinigingen van het UWV is vorig jaar onder andere een groot digitaliseringsprogramma gestart. Werklozen krijgen voortaan grotendeels te maken met digitale dienstverlening in plaats van persoonlijk contact met arbeidsbemiddelaars die in aantal sterk afnemen. Werklozen moeten zich verplicht inschrijven op de vacaturesite Werk.nl.

RTL Nieuws besteedde eerder dit jaar ook al aandacht aan de problemen met de site, na klachten van gebruikers. Volgens UWV-woordvoerder Wessel Agterhof is deze kritiek meegenomen in het verbeteren van de website. De nieuwste golf van kritiek zegt hij niet goed te kunnen plaatsen. ‘Uit onze registratiecijfers blijkt het aantal recente klachten niet bijzonder hoog. Maar kennelijk is er van de groep honderdduizenden gebruikers nog steeds een deel ontevreden. Daar moeten we dan nog een keer goed naar kijken.’

Oracle-platform

Werk.nl draait op Oracle-producten: Oracle Portal als presentatielaag en Oracle UCM als contentmanagementsysteem. Volgens RTL Nieuws kosten de problemen met de site inmiddels miljoenen euro. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zegt in een reactie op het nieuws van de omroep dat het een blamage is voor het UWV en het ministerie van Sociale Zaken. Hij stelt op de website van de SP zelf ook al geruime tijd stapels klachten te krijgen van werkzoekenden die niet door de website Werk.nl heenkomen. Recente verbeteringen hebben volgens hem niet geholpen. Ulebelt gaat minister Asscher van Sociale Zaken om uitleg vragen. De SP’er meent dat het stoppen van de website en dan weer nieuwbouw de enige oplossing is.  

Zegsman Agterhof van het UWV kan het verhaal over de miljoenenschade niet plaatsen. Op de opmerkingen van SP’er Ulenbelt wil hij niet in gaan. ‘Dat is een politieke uitspraak. Daar moet de Tweede Kamer over gaan.’ Wel zegt hij dat nieuwbouw niet op de planning staat.

Stap voor stap

Agterhof wijst er op dat het UWV een aantal dagen geleden opnieuw een aantal verbeteringen heeft doorgevoerd, waaronder het verwijderen van de automatische vacaturematch. Die leverde de nodige verkeerde vacatures op. ‘Het duurt nog een week of twee voordat de databases zijn opgeschoond. Misschien hebben de klachten daarmee te maken. Daarnaast  ligt de website er regelmatig uit voor onderhoud en het doorvoeren van aanpassingen. Wellicht moeten we dat duidelijker communiceren.’

Hij erkent dat Werk.nl nog verder verbeterd kan worden, met name in de functionaliteit van de werkmappen van gebruikers. Maar, benadrukt hij, het UWV heeft tot 2015 de tijd om de digitale dienstverlening voor elkaar te krijgen. ‘Dat doen we stap voor stap.’ 

Digitale diensten

In de nieuwe opzet van het UWV krijgen uitkeringsgerechtigden minder en voor een kortere periode ondersteuning en moeten zij meer gebruikmaken van de dienstverlening van uitzendbureaus en andere commerciële instellingen. Ww’ers kunnen alleen in de eerste drie maanden gebruikmaken van de kostenloze openbare digitale dienstverlening van het UWV. Daaronder vallen onder meer het vacaturesysteem, de elektronische registratie van werkzoekenden en informatie over werk en opleidingen. Ww’ers die tussen drie en twaalf maanden werkloos zijn, kunnen e-coaching krijgen van een werkcoach van UWV. Voor een beperkt deel van de klanten is nog face-to-face dienstverlening mogelijk.

Meer over

ConsultingDatabasesECM

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    Winnaar
    ActueelData & AI

    Be Informed krijgt definitief softwareklus UWV

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    UWV ziet heil in concurrentiegerichte dialoog

    Computable.nl
    ActueelGovernance & Privacy

    Fors banenverlies UWV door digitalisering

    Computable.nl
    AchtergrondCarrière

    UWV werkt aan bezuinigingsoperatie ICT

    Computable.nl
    AchtergrondGovernance & Privacy

    UWV: in etappes naar betere tijden

    ActueelCarrière

    Banenmarkt UWV Utrecht focust op ICT’er

    26 reacties op “UWV weerlegt kritiek vacaturesite Werk.nl”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Walther Ploos van Amstel schreef:
      19 december 2012 om 12:28

      Ik herken wel degelijk de kritiek op UWV’s werk.nl…
      Mijn partner zit onverwacht op de bank. Een stoere durfkapitalist kreeg eurocrisispaniek en trok het financiële infuus uit de start-up waar hij met veel plezier werkte.
      Einde oefening en zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe baan als product manager in een internationale e-business omgeving.
      De zoektocht is een kleine nachtmerrie. De informatie op de vacaturesites, -boards en -banken is hopeloos verouderd. De meeste vacatures zijn al lang vervuld en soms zelfs 4 of 5 jaar oud.
      Speld in de hooiberg
      De zoekfuncties leiden tot de meest bizarre voorstellen; ‘ik wil geen secretaresse worden’. Het is zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Wat is eigenlijk de kans dat de werkzoekende terecht komt bij juist die passende vacature?
      Social media spelen een steeds grotere rol bij het zoeken naar een baan. LinkedIn wordt door 79 procent van werkzoekend Nederland ingezet om een baan te vinden. Naast LinkedIn is ook het gebruik van Facebook gestegen, bleek eerder uit onderzoek van Unique.
      Solliciteren via on line formulieren en het doorsturen van linkedin-links is ‘fire and forget’. Je hoort er niets meer van terug. De meeste bedrijven en wervers hebben niet het fatsoen om even te reageren.
      Mooie vacatures zijn vaak bij meerdere headhunters no cure, no pay uitgezet. Dat leidt regelmatig tot grote verwarring. Hij is al een keer door drie verschillende headhunters voor dezelfde vacature voorgesteld.
      Schot hagel
      Er zit dus niks anders op dan ook maar met een schot hagel te reageren op al die vacatures; hoezo de perfecte ‘match’?
      Met het enorme aantal reacties dat je zo krijgt kun je als bedrijf natuurlijk niets anders doen dan een steekproef nemen uit de sollicitaties en met korte telefonische interviews een eerste selectie maken. Is dat nu echt efficiënt? En, krijg je zo echt de beste en meest talentvolle collega’s?
      Arme bedrijven
      De zoekende bedrijven moeten zich echt zorgen maken. Komt hun mooie vacature, waarvoor ze toptalent zoeken, wel in beeld bij die ene passende kandidaat?
      Het lijkt nu even geen probleem met veel medewerkers die een nieuwe uitdaging zoeken. Maar, dit wordt natuurlijk echt pijnlijk als straks de arbeidsmarkt voor toptalent krap wordt.
      Juist nu zouden bedrijven het talent wat op straat loopt binnen moeten halen, om zo straks echt gas te geven als de boel weer aantrekt. Het heet niet voor niets ‘Human RESOURCE’.
      Voorbijgeschoten
      De online banenmarkt is failliet; niet effectief, niet efficiënt en uiteindelijk leidt het tot de verkeerde persoon op de verkeerde plek. Het Internet is hier zijn doel volledig voorbij geschoten.
      Of zal het vertrouwde old boys (of girls)-network straks die mooie nieuwe baan opleveren? Tijd voor Recruitement 2.0.

      Login om te reageren
    2. Jan Klaas schreef:
      19 december 2012 om 12:37

      Zo ver ik weet, is een van de problemen, dat er een probleem is met (change) management. Alhoewel changes tijdig worden gecommuniceerd, wordt dit niet door de hele organisatie/IBM opgepakt.. Hierdoor ontstaan er telkens weer problemen tussen de front en back-end.. En met name aan de front-end gaat dit dan telkens mis en hier wordt erg onverschillig op gereageerd..
      Verder ben ik zelf SP-lid, maar vind ik een opmerking als: ‘alles moet maar opnieuw worden gedaan’, zoiets als dan maar ‘een nieuwe auto kopen’ als je motormanagement module kapot is.. Dat is dus pas geld over de balk smijten.. Dit probleem ligt in mijn ogen niet in de techniek, maar in de organisatie..

      Login om te reageren
    3. Goos schreef:
      19 december 2012 om 13:13

      Mijn vrouw heeft hier dus ook dikke problemen mee. Het is verder onmogelijk om vervolgens iemand te pakken te krijgen aan de telefoon die je kan helpen. Probleem ligt altijd bij iemand anders die er net niet is. Inmiddels een drijgbrief binnen dat ze 5% gekort wordt. Omdat hun systeem niet werkt!!! De omgekeerde wereld.

      Login om te reageren
    4. atillav schreef:
      19 december 2012 om 14:21

      Ben het met Stef Joosten en Jan Klaas eens. Alles heeft met organisatie te maken. Overigens het UWV is er als ondersteuning tijdens je WW: je bent ZELF verantwoordelijk om werk te vinden. Niet de grote boze buitenwereld de schuld geven.

      Login om te reageren
    5. Hens schreef:
      19 december 2012 om 17:01

      Werk.nl zuigt al bijna zolang als het bestaat. In het begin ging het wel en werkte het ook, maar dat is inmiddels minstens 5 jaar geleden. Daarna kwam de integratie met allerlei UVW werkdingen en was er geen touw meer aan vast te knopen. UWV-medewerkers bevestigen dit meteen zo gauw je erover begint.
      Opnieuw maken lijkt me de enig juiste oplossing. De site is gebouwd vanuit het perspectief van het UWV en niet gebouwd om mensen aan werk te helpen of hun gegevens door te sturen. (uploaden van sollicitaties bijv. is een hopeloos trage crime). Het is een van de vele overheidssites die de plank volledig mis slaan. De burger/werkzoekende moet centraal staan en z’n weg kunnen vinden!
      Laat ze maar eens te raden gaan bij Monsterboard, Nationale Vacaturebank, etc. enz. daar kunnen ze in ieder geval het e.e.a. van leren.

      Login om te reageren
    6. andre bangma schreef:
      19 december 2012 om 17:06

      Het is nu wel iets verbeterd, het zoeken naar vacatures en dan weer terug naar het zoekresultaat gaat nu beter. maar ik krijg nu 7 hits en geen vacatures met een uitleg dat de getallen niet kloppen. Euh. Daarnaast ligt het soms 2 dagen uit of is ontzettend traag. En dan hebben ze tot 2015 de tijd. Belachelijk. Gelukkig zijn er nog goede zoeksites voor vacatures en Linkedin (daar hebben ze bij werk.nl nog nooit van gehoord)

      Login om te reageren
    7. Gerard Galesloot schreef:
      19 december 2012 om 17:50

      Ik heb vanaf 01-01-2013 geen werk meer. Ik ben 61 jaar. Geen van mijn HBO-opleidingen kan ik invullen. Ik moest maar wat selecteren wat er in de buurt kwam en via de berichtenservice mijn opleidingen doorsturen. Ze werden dan met de hand ingevuld door het UWV of werkbedrijf. Er is niets gebeurd. Ook krijg ik met een CV met 40 jaar ICT-werkervaring werk aangeboden, zogenaamd gericht op mijn CV, zoals heftruckchauffeur enz..
      Ja, ik moet zelf werk zoeken. Geen enkel probleem, maar werk.nl functioneert totaal niet.

      Login om te reageren
    8. corne smiesing schreef:
      19 december 2012 om 18:20

      In 2005 was ik werkgever en werkte het niet goed en viel het vaak uit.
      Het is nu 2012 er is niets veranderd het valt regelmatig uit en als werkgever kan ik nog steeds niet zoveel mee.
      Ik denk niet dat monsterboard nog had bestaan als de website zo slecht had gewerkt en ik denk dat die er veel minder geld aan hebben uitgegeven.
      Nieuwbpuw is geen oplossing als het door dezelfde managers wordt gedaan.
      Beter is om geen bedrijven zoasl logica in te huren die er alleen maar belang bij hebben dat het lang duurt en veel extra werk kost.
      Gewoon in de bak van werkelozen kijken en met die mensen proberen te redeen wat er te redden valt.
      Helaas is dit niet het eniige project binnen het uwv wat veel teveel geld kost en miet veel oplevert tot ergenis van vele professionals.

      Login om te reageren
    9. corne smiesing schreef:
      19 december 2012 om 18:25

      Heb overigens diverse malen geklaagd maar omdat er niets mee wordt gedaan ben ik daar mee gestopt.
      En dat wordt vertaald als dat het beter is.

      Login om te reageren
    10. JNS schreef:
      19 december 2012 om 20:05

      De kop van het artikel is onjuist. Het moet zijn ‘het UWV weerspreekt’ in plaats van ‘het UWV weerlegt’. Weerleggen kan wel, maar alleen met een echt onafhankelijk onderzoek.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs