Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Cloudopslag in 2013 cruciaal bij ICT-strategieën

21 december 2012 - 12:56OpinieCloud & Infrastructuur

Vorig jaar werd de cloud op brede schaal door bedrijven ingezet, maar dit jaar (2013) zullen zij de opslagmogelijkheden ervan pas echt benutten ter ondersteuning van de zakelijke mobiliteit en toegankelijkheid van hun gegevens. Volgens IDC zal er in 2015 maar liefst 22,6 miljard dollar worden uitgegeven aan opslag in publieke en private clouds. Ik verwacht dat cloudopslag nu al een cruciale rol zal vervullen binnen ict-strategieën voor 2013.

Oorspronkelijk was het doel van cloud computing om servers schaalbaar te maken, hardware te optimaliseren en applicaties tussen virtuele servers in de cloud te verplaatsen. In 2013 zullen de opslagmogelijkheden van de cloudbedrijven echter nog meer voordelen bieden.

De opslagkosten kunnen een zware druk uitoefenen op het ict-budget. Nu bedrijven en consumenten maar liefst 2,5 kwintiljoen bytes aan gegevens per dag genereren, is het voor organisaties van groot belang om een kostenefficiënte storage-oplossing te vinden die deze enorme wildgroei en diversiteit aan gegevens aankan. Ze zullen nieuwe manieren moeten vinden om te waarborgen dat er back-ups aanwezig zijn van alle benodigde gegevens, en dat deze gegevens optimaal beschikbaar zijn voor bedrijfskritische processen. Tegelijkertijd moeten zij de opslagkosten zien te reduceren. In 2013 zal dit mogelijk zijn door het gebruik van hybride cloudinfrastructuren die ict-omgevingen en cloudomgevingen naadloos met elkaar integreren. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van nieuwe technologieën die de opslagkosten reduceren en zorg dragen voor maximale beschikbaarheid van de gegevens die in de cloud zijn opgeslagen.

Bedrijven die niet over een strategie voor hybride cloudopslag beschikken, zullen geheid achterblijven bij de concurrentie. Nu er steeds meer gegevens worden gegenereerd, opgeslagen en opgevraagd vanaf mobiele en traditionele computerapparatuur, blijken eerdere oplossingen voor gegevensopslag en databescherming onpraktisch, inflexibel en kostbaar. Als bedrijven hun werknemers op dit gebied onvoldoende ondersteuning bieden, zullen zij de ict-afdeling omzeilen en daar zelf voor zorgen.

Deze nieuwe cloudstrategie zal vanaf 2013 steeds effectievere oplossingen bieden voor de beveiligingsproblemen die gepaard gaan met de snelle opkomst van zakelijke mobiliteit. Volgens een enquête van Harris Interactive maakt 81 procent van alle werknemers gebruik van minimaal één persoonlijk mobiel toestel voor werkdoeleinden. De kans is groot dat zij ook buiten het bedrijfsnetwerk zullen samenwerken en gevoelige bedrijfsinformatie opvragen. Om een einde te maken aan deze beveiligingsproblemen zullen ict-managers in 2013 een holistische cloudaanpak hanteren. Hiertoe zullen ze een beroep doen op uitgebreide oplossingen die de beveiliging en beschikbaarheid van hun bedrijfsgegevens waarborgen, zowel binnen als buiten de traditionele ict-infrastructuur.

Meer over

Storage

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Cloud & Infrastructuur

    Kort: WBSO populair bij ict-bedrijven, 6 cloudtrends Gartner, EU-alternatief voor CVE-database VS

    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Maak haast met investeringen in digitale infrastructuur’

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    8 reacties op “Cloudopslag in 2013 cruciaal bij ICT-strategieën”

    1. Ruud Mulder schreef:
      3 januari 2013 om 11:35

      Dirk,

      Ik deel je mening dat het hebben van flexibile opslag vanuit de Cloud steeds belangrijker gaat worden. Echter is het wel van belang om goed na te denken over bandbreedte en (IO) performance. Zeker dat laatste is nog steeds een grote spelbreker aangezien er vaak op “shared” storage omgevingen gewerkt wordt en daar is de IO performance niet altijd je van het.

      Maar het is natuurlijk ook afhankelijk waar voor je het gaat inzetten is het puur voor de opslag van Office documentjes of gaan er veeleisende zaken opdraaien. Quality op service op IO performance is iets wat daar steeds belangrijker gaat worden. Zodat de performance ook echt gegarandeerd kan worden.

      Login om te reageren
    2. Ruud Mulder schreef:
      3 januari 2013 om 11:50

      Dirk,

      Ik deel je mening dat het hebben van flexibile opslag vanuit de Cloud steeds belangrijker gaat worden. Echter is het wel van belang om goed na te denken over bandbreedte en (IO) performance. Zeker dat laatste is nog steeds een grote spelbreker aangezien er vaak op “shared” storage omgevingen gewerkt wordt en daar is de IO performance niet altijd je van het.

      Maar het is natuurlijk ook afhankelijk waar voor je het gaat inzetten. Is het puur voor de opslag van Office documentjes of gaan er veeleisende zaken opdraaien. Quality of service op IO performance is iets wat daar steeds belangrijker gaat worden. Zodat de performance ook echt gegarandeerd kan worden. Het vooraf goed in kaart brengen van de benodigde performance en bandbreedte voorkomt een hoop problemen.

      Login om te reageren
    3. Mickel van der Horst schreef:
      3 januari 2013 om 12:09

      Dik, Ruud,

      Mooi artikel en mooie feedback. Ik denk dat je een fase beschrijft en aspecten die vrij snel aan het oog van de gebruiker onttrokken zal worden. De inhoud is natuurlijk van groot belang, echter dit zal vrij snel automatisch gedaan kunnen worden. Kijk naar de voortuigang op dit vlak in de afgelopen 10 jaar.

      Net zoals bij eletriciteitsbedrijven, zijn wij ook niet meer bezig hoe dit aangelegd moet worden. Het is er gewoon, en voldoende. Zelfs als je een nieuw datacenter neerzet, wat nogmal wat stroomgebruik betekent.

      Wat mij meer triggerde is de kostprijs en dienstverleningsaspecten, lees strategie. Die zijn nog steeds onderbelicht. Op het moment zijn er geen echte goede benchmarks of assessments voor de cloud. En standaarden missen ook nog steeds, tenzij je VMware, Google of Amazon als de defacto standaard benoemd.

      In het artikel van klaas de Jong van 28 december benoemt hij veel aspecten die in dit verlengde liggen en van groot belang zijn voor bedrijven, vooral als je een strategie uitwerkt.

      Techniek is maar techniek. Hoe de gebruikers dit ervaart en wat het kost, wordt de essentie van het geheel. Bandbreedte, latency en dergelijk zijn onderdelen van de strategie.

      het grootste voordeel, schaalbaarheid en management van de data groei wordt de essentie. Nog sterker, ik denk dat cloud en al zijn vormen outsourcing vrij hard gaat raken. Deze strategische stap van bedrijven zie je ook al komen.

      Login om te reageren
    4. Ruud Pieterse schreef:
      3 januari 2013 om 13:37

      Ik begrijp nog steeds niet of die geproduceerde data altijd bewaart moet blijven. Veel data moet bewaart worden vanuit legal redenen, of vanuit bedrijfsprocess redenen. In plaats van kijken naar kwantiteit denk ik dat er meer gekeken moet worden naar kwaliteit van de data en welke resulteert naar het terugbrengen van hoeveelheden of kijken naar media waar de opslag op een kost efficientere manier wordt bewaart met andere restore tijden.

      Login om te reageren
    5. Ewoud D. schreef:
      3 januari 2013 om 14:47

      Cloud storage biedt een dynamiek welke onbetwist voordelen heeft en met initiatieven als Google Drive, Dropbox enzovoort ook al breed geaccepteerd wordt als de USB-stick in de wolken. Maar net als dat er aan een USB-stick nadelen kleven heeft cloud storage ook een keerzijde welke hier in mijn optiek onvoldoende belicht wordt. De nadelen van snelheid, welke afhankelijk is van de netwerk bandbreedte en latency wordt al genoemd door Ruud en ik wil daar nog een paar aan toevoegen zoals exit strategie, beveiliging en eigenaarschap.

      Het is namelijk erg simpel om data naar de cloud te repliceren maar soms veel moeilijker om deze daaruit weer te verwijderen. Natuurlijk biedt encryptie een zekere mate van bescherming maar alleen als de sleutels in eigen beheer zijn en deze voldoende sterk zijn. Bij een hybride storage oplossing verschuift volgens mij dan ook de aandacht van medium naar datamangement. Dat is natuurlijk uit te besteden maar dan komt uiteindelijk wel de vraag van eigenaarschap en beveiliging weer terug. Hippe termen als holistische cloudaanpak worden in mijn ogen dus nogal hol als niet de totale kosten meegenomen worden, de TCO van de cloud. En zeker als er niet wordt gedacht aan de kosten van migratie, bij terrabytes aan data kan de Return on Investment namelijk nog behoorlijk tegenvallen.

      In reacties wordt al aangegeven dat toenemende hoeveelheid data ook beperkt kan worden door eens op te ruimen, de vele kopieën te verwijderen die er steeds gemaakt blijven worden. Data migreren, repliceren en kopiëren naar de ‘shuregard’ in de cloud is namelijk misschien wel helemaal niet zo kosten effectief en vaak is er al een grotere besparing te behalen door de data eerst eens te classificeren en op grond hiervan de juiste opslag te kiezen. Dat scheelt namelijk niet alleen in schijfbeslag maar ook in de bandbreedte die nodig is.

      Login om te reageren
    6. PaVaKe schreef:
      3 januari 2013 om 22:58

      Wat ik me al langer afvraag, en na het lezen van dit artikel weer een beetje meer, is de rol van de hoeveelheid data t.o.v. van de prijs, maar vooral ook de performance.

      Ik kan me zo voorstellen dat je voor kleine hoeveelheden data net zo goed zelf een fileserver of NAS aan kunt schaffen, in plaats van cloud-opslagdiensten af te nemen
      Vervolgens zul je een gebied krijgen waarin het gebruik van cloud-opslagdiensten voordeliger is dan zelf je data beheren.
      Maar, er zal ook aan de andere kant van het spectrum een moment komen dat het afnemen van de cloudopslag te duur wordt omdat je gigantische hoeveelheden data hebt en de (netwerk-)performance onder de maat blijft door deze grote hoeveelheden.

      Hoe liggen deze breakpoints eigenlijk?

      Login om te reageren
    7. Henri Koppen schreef:
      4 januari 2013 om 12:43

      @PaVaKe:

      Breakpoints zijn lastig omdat het niet alleen om de hoeveelheid gaat, maar ook over de beschikbaarheid, betrouwbaarheid et cetera. Dus lastig om appels met appels te vergelijken.

      Ik heb zo’n 200 GB aan foto-backups gemaakt in Amazon Glacier. Dat kost me nog geen 2 euro per maand, maar als ik files terug wil halen duurt dit zo’n 4 uur.

      Maar ik gebruik ook Azure Storage. Deze is GEO redundant (fail-over naar Ierland). 100 GB opslag kost zo’n 8 euro per maand en is vrij rap. Hoe meer ik opvraag, hoe sneller het word. Maar dan betaal je ook nog voor bandbreedte (in/uit) en dat is voor 100Gb verkeer ook zo’n 8 euro.

      Duw je die data in objecten, dan werkt het weer anders.

      Wat cruciaal is, is dat het zeer veel voordelen heeft om je applicatie te draaien waar je data staat. Ten eerste is dat snel en gaat het nauwelijks ten koste van je “lokale” bandbreedte.

      Ach, je kan dagen volpraten over storage. Waar het op neer komt is dat je operationele kosten gelijk op moeten trekken met de business. Heb je veel business, mogen de kosten ook hoger zijn. Als dit goed gekoppeld is , is de businesscase simpel.

      In beide gevallen geldt overigens wel dat je een back-up wilt. Ook deze oplossingen zijn on-premise weer anders dan in de cloud. Vaak betaal je in de cloud alleen voor de opslag en is de IO binnen de regio of datacenter dan gratis.

      Login om te reageren
    8. PaVaKe schreef:
      4 januari 2013 om 13:20

      @Henri

      100 GB kost je dus zeg maar €16 per maand. Daarvoor moet je zelf niet moeilijk gaan lopen doen zeg ik dan.

      De storage die ik gebruik voor mijn werk is enkele TB. Onlangs een nieuwe NAS aangeschaft waar ik 8 TB op kwijt kan. Trek ik dit even door naar de door jou genoemde tarieven, dan kom ik op 80*€16 = €1280 per maand.

      Voor dat soort tarieven wordt het voor mij toch wel aantrekkelijker om 2 NASsen te kopen, 1 thuis neer te zetten, 1 op kantoor en ’s nachts via een VPN verbinding te syncen. Dat hoeft me echt geen €1280 per maand te kosten, toch?

      Of denk ik nu te simpel (ik heb het nu puur over een vergelijk met cloudopslag overigens)

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs