Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Jacob Spoelstra

Spoelstra spreekt: ING, nee!

10 april 2013 - 07:47OpinieCloud & Infrastructuur
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra

Lang voordat we ons de vraag stelden ‘Is de cloud wel veilig?’ hadden we ons geld er al in gezet. En als je heel erg veel pech hebt, dan heb je dat gedaan bij de ING. De cloud van ING wordt voortdurend aangevallen door cybercriminelen of jongetjes van vijftien, dat is nog niet bekend. Hierdoor is de bank te pas en te onpas niet bereikbaar. Zelfs de banken in Cyprus waren de afgelopen dagen vaker open dan de ING.

Maar is dit een ramp? Als je de reacties op de website van de Telegraaf leest wel. Als dit soort dingen gebeuren dan vind ik het altijd leuk om de reacties op de website van de Telegraaf te lezen. Als je die reacties leest, kom je er ook achter dat er ook mensen zijn die een IQ hebben dat niet boven de kamertemperatuur uitkomt, maar toch kunnen lezen en schrijven.

Gulden

Dit is een bloemlezing van de reacties die onder het nieuwsbericht over de ING op de Telegraaf website stonden: ‘Dit is diepe ellende’, ‘Wanneer gaat de beerput open?’en ‘En Den Haag doet weer niks’. Ook de uitdrukking ‘grote graaiers’ in combinatie met ‘bonussen’ viel natuurlijk weer.

De mooiste reactie vond ik: ‘Ik heb het altijd al gezegd, we hadden nooit naar de euro moeten gaan’. Maar natuurlijk! We hadden de gulden moeten houden, dan was dit nooit gebeurd. Dat kon ook niet, want we hadden toen geen internet. Je moest toen nog fysiek naar de bank die slechts vijf dagen in de week open en tussen de middag gesloten was.

Kwartiertje storing

We wennen veel te snel aan 24-uurs dienstverlening. Maar het goede nieuws is, aan storingen wen je ook wel weer. Ik hoorde vanochtend nog iemand zeggen: ‘ING lag er weer uit maar het viel mee, het duurde maar een kwartiertje’. Zo kan het dus ook.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Meer over

Cybercrime

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Meer lezen

    Jacob Spoelstra
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Spoelstra spreekt: Gevangen in de cloud

    Jacob Spoelstra
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Spoelstra spreekt: Facebook is voor vrouwen

    Jacob Spoelstra
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Spoelstra spreekt: Uit de planning

    Jacob Spoelstra
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Spoelstra spreekt: Met Apple uit de crisis

    Computable.nl
    OpinieCarrière

    Spoelstra spreekt: De koning van de ICT

    Computable.nl
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Spoelstra spreekt: Slim in de cloud

    11 reacties op “Spoelstra spreekt: ING, nee!”

    Nieuwere reacties »
    1. Wim de Bok schreef:
      10 april 2013 om 08:21

      Ben het wel eens, waar computers en mensen zijn kan wel eens iets misgaan. Wat een hele slechte beurt was dat gebruikers erachter moesten komen dat iets was misgegaan aan de hand van verkeerde saldi bij de rekening van het internetbankieren. Daar hadden ze bij de ING al veel sneller achter moeten komen, als het internetbankieren platgegooid was tot het was opgelost had veel ellende gescheeld.

      Login om te reageren
    2. Maarten Oberman schreef:
      10 april 2013 om 08:40

      @Jacob,

      Je wekt de indruk dat je nog in de tijd leeft van de papieren overboekingen. Gemiste kans om een in(g)teressante voorbode van wat nog gaat komen op dit gebied tijdig aan de kaak te stellen.

      Login om te reageren
    3. Rick van den Hoogenhof schreef:
      10 april 2013 om 08:57

      @Maarten, misschien is dat wel helemaal niet de bedoeling van Jacob?

      Ik vind het een leuk geschreven artikel. De storingen bij ING zijn bijzonder vervelend, maar ik verbaas me ook regelmatig over boze consumenten die tien euro per jaar betalen en denken dat zulke systemen 100 procent betrouwbaar zijn.

      Login om te reageren
    4. Erwin schreef:
      10 april 2013 om 10:54

      @Rick

      De banken doen er wel alles aan om ons massaal van de balie weg te houden. Geld pin je maar uit de muur, een acceptgiro kost een euro extra, noem maar op. Daarnaast worden de iDeal, apps en andere internetgebaseerde tools ons van alle kanten aangeprezen. Bankier waar jij wilt, wanneer jij wilt. Mobiel betalen, overboeken met je appje, probeer eens een sofa te betalen met contanten, de winkelier vertrouwt je voor geen meter. Daarnaast stelt elke bank dat de administratie van de bank als volledig bewijs geldt, behalve als jij tegenbewijs kan leveren. Als je de bank belt dat je geld mist, is de eerste reactie dat je dan zelf wel ergens je pincode hebt laten slingeren.

      Is het dus vreemd dat het overgrote deel van het publiek er van uitgaat dat deze systemen 100 procent beschikbaar zijn en 100 procent betrouwbaar zijn? Wat kun je over een tijdje nog bij een bank op kantoor? Een kopje koffie halen, op afspraak?

      Het probleem is al eerder aangekaart. Internetbankieren en mobiele apps zijn niet nieuw, en zijn over de jaren betrekkelijk weinig mee geëvolueerd met de mogelijke dreigingen die er steeds weer opduiken. Je kon dus wachten op een aanval, en dit zal echt niet de laatste zijn. Er zal iets moeten veranderen aan de architectuur. Dat zal ook inhouden dat bepaalde functionaliteit beperkt wordt, of kan worden, of dat meerdere partijen een stuk gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten gaan nemen.

      Login om te reageren
    5. @rjwdm schreef:
      10 april 2013 om 11:16

      Internet in Nederland brak door in 1995-1996. Planet Internet bijvoorbeeld startte in september 1995. Om dus te stellen dat er ten tijde van de overgang van de gulden naar de euro in 2001 nog geen internet bestond, zoals hierboven geschreven wordt, doet de geschiedenis wel erg veel geweld aan.

      Login om te reageren
    6. berry schreef:
      10 april 2013 om 12:03

      XS4all is gestart op 1 mei 1993. En daarvoor was het ook al mogelijk om via bedrijven of universiteiten op het internet te komen.

      Internetbankieren bestond al in 1999. En heel stikt genomen, via videotex en de Franse versie minitel was het al in de jaren 80 mogelijk om ‘online’ te bankieren.

      Dus inderdaad, de online bank bestond al ruim voordat de euro werd ingevoerd.

      Login om te reageren
    7. Rob Smit schreef:
      10 april 2013 om 13:09

      Die Jacob! Wat jij vergeet in jouw relaas is dat een bank valt zodra het vertrouwen van haar klanten wegvalt. Het amateuristische optreden van ING op de storingen van de afgelopen weken is bepaald niet vertrouwenwekkend te noemen. Los van het feit of zo’n storing te wijten is aan boefjes, boeven of gammele ING-systemen, mogen we van een bank verwachten dat er prompte, accurate berichtgeving is. Wat ING bij mij heeft bereikt is dat ik geen snars geloof van een storing vanwege verbeteracties, of een DDoS-aanval die twintig minuten duurt en dan succesvol wordt afgeslagen. Of de melding ‘nee, er is geen storing, u heeft last van de vorige storing’. Los van de humor die in die melding zit, bekruipt mij het gevoel dat ING de grip op zijn ict heeft verloren. En dat is voor een bank, waar mijn banktegoed alleen nog maar bestaat uit cijfertjes op mijn beeldscherm, een dodelijk gegeven.

      Login om te reageren
    8. Technicus schreef:
      10 april 2013 om 13:24

      Je hebt ook nog de tijd gehad, dat je met de modem contact maakte met de bank om zo te telebankieren. An sich was dit veiliger, want je stond alleen in contact met de klant als bank, niet met het grote boze internet.

      Verder erg grappig artikel omdat het zo gechargeerd is.

      Login om te reageren
    9. Simon van Dijk schreef:
      10 april 2013 om 17:31

      DDoS-aanvallen zijn gewoon het wat ingewikkeldere alternatief voor muren met graffiti spuiten. Zo’n aanval is relatief eenvoudig: standaard programmatuur en zelf een botnet opbouwen of huren. Gewoon 100.000 keer per uur inloggen in het systeem, je komt nergens maar je zit wel anderen in de weg. Dat ING niet bereikbaar was had NIETS te maken met al of niet gammele systemen. Dit soort uitspraken is geneuzel van mensen die geen idee hebben wat er gebeurd is. Wel wordt erg snel over het probleem heen gesprongen dat veel mensen verkeerde saldi hadden. Dit is niet direct het gevolg van gammele systemen, maar van slechte werkprocedures, met bijbehorende beveiliging. Verder worden ook makkelijk de problemen van/met iDeal onder het kleed geveegd. Zoals gewoonlijk is er dus weinig echte informatie. Typisch Telegraaf (en ook alle ander bladen zijn zo) wel interesse in de hype, de sensatie, maar geen benul of interesse in waar het werkelijk is fout gegaan.

      Login om te reageren
    10. Oskar Hendriks schreef:
      10 april 2013 om 21:56

      Ja, beste meneer Spoelstra. In Oostblok- en Zuid-Europese landen is het heel normaal dat je regelmatig zonder stroom zit, laat staan een internetverbinding hebt, of sterker nog geld op de bank of sterker nog een bankrekening. Dus wat zeuren wij nou dat we regelmatig, tijdens een bankencrisis, waar het vertrouwen in de banken beneden het nulpunt is gedaald, niet ons saldo kunnen raadplegen of bij de supermarkt gewoon onze nodige boodschappen kunnen afrekenen ondanks vermeend voldoende saldo, en als we dan per ongeluk wel verbinding hebben er duizenden euro’s van het konto (zonder kredietlimiet) is verdwenen en we plots vet rood staan? U heeft natuurlijk volkomen gelijk met een IQ ver boven het kookpunt, met de stelling dat internet en banken zaligmakend zijn. Die troep is gebouwd door jongens die per uur even veel kosten als een Poolse stucadoor per week, en ik meen mij te herinneren dat dit laatste een verkapt citaat uit uw koker is? Maar als dit stukje grappig bedoeld was… ja grappig.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs