Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Windows 8.1

Microsoft brengt startknop in Windows 8.1 terug

31 mei 2013 - 08:17ActueelCloud & InfrastructuurMicrosoft
Johannes van Bentum
Johannes van Bentum

Softwareleverancier Microsoft kondigt een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Windows 8 aan. Windows 8.1 biedt nieuwe functionaliteit en brengt, iets waarover al langer werd gespeculeerd, de startknop terug. Microsoft maakte de vernieuwingen bekend in een blogpost van Antoine Leblond, verantwoordelijk voor het Windows-programmamanagement.

De ingrijpendste verandering in de nieuwe Windows-versie 8.1 lijkt de terugkeer van de startknop. Het verdwijnen van de startknop was een van de grote vernieuwingen van Windows 8 ten opzichte van voorganger Windows 7. Voor het overige biedt de nieuwe versie van het besturingssysteem vooral cosmetische wijzigingen en worden kleine onhandigheidjes in de bediening weggewerkt.

Een wezenlijke verandering is een aanpassing aan de zoekfunctie: die kan worden uitgebreid met een aantal bronnen, waaronder de persoonlijke SkyDrive of SkyDrive Pro van de gebruiker. Bovendien wordt het hier mogelijk bestanden rechtstreeks in de Microsoft-cloud op te slaan. Een kopie van de SkyDrive-bestanden is bovendien beschikbaar als de gebruiker geen internetverbinding heeft, wanneer dit in de instellingen wordt aangegeven.

Het vernieuwde besturingssysteem heeft als browser Internet Explorer 11 aan boord. IE11 maakt de browser beter geschikt voor gebruikers met een aanraakscherm.

Zakelijk gebruik

De wijzigingen die nu zijn aangekondigd hebben vooral gevolgen voor consumenten die Windows 8 gebruiken. Wijzigingen die betekenis hebben voor zakelijk gebruikers zullen tijdens de developersconferentie Build van 26 tot 28 juni 2013 in San Francisco worden bekend gemaakt. Duidelijk is in elk geval dat Windows 8.1 het besturingssysteem beter geschikt maakt voor het werken met cloud-toepassingen.

Meer over

BesturingssystemenBrowsersWindows 8

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Microsoft komt met grote update Windows 8

    Computable.nl
    OpinieWerkplek & Beheer

    Windows 8 oud werkt als nieuw

    Herman Rensink
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Windows 8: desktop als centrale informatiebron

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Ultrabook en Windows 8 stuwen PC-verkoop niet

    Computable.nl
    OpinieInnovatie & Transformatie

    Windows 8 gebruiken of overslaan

    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Markt is tweeslachtig over Windows 8’

    21 reacties op “Microsoft brengt startknop in Windows 8.1 terug”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Jan van Leeuwen schreef:
      1 juni 2013 om 11:18

      De uitspraak ‘Android lonkt naar de desktop’ is zo’n typische uitspraak.
      Android is een gekastreerde versie van Linux die geleverd wordt zonder fatsoenlijke toegang tot het OS, die moet je eerst zelf tot stand brengen met ‘rooten’.

      Wie eens een flexibel systeem met rijkelijk veel funkties wil zien kan Linux proberen want daar kun je met één systeem kiezen uit verschillende desktop GUI’s bij Ubuntu zijn dat Unity, KDE, Gnome, LXDE, FVMW etc.

      Windows 8 hinkt op twee gedachten, ik heb het hier (ook) geinstalleerd.
      De ‘apps’ zijn te primitief voor zakelijk gebruik, de startknop is met een extra programmaatje geïnstalleerd en ik start in de desktop.
      Zo is 8 net zo goed bruikbaar als 7.

      Login om te reageren
    2. Willem schreef:
      3 juni 2013 om 08:59

      Graag hoor ik van alle voorstanders van de start knop waarom voor een groot deel de gebruikers hun scherm vol staat met icoontjes van veelgebruikte programma’s, recente documenten, etc. Die hebben kennelijk ook meer behoefte aan directe toegang tot functionaliteit in plaats van een zoektocht naar een applicatie in niet altijd even hanteerbare menustructuur.

      Login om te reageren
    3. Ton Strik schreef:
      3 juni 2013 om 11:31

      Een pc is geen telefoon en ook geen tablet. En die werkt ook niet met een touchscreen maar met muis en toetsenbord. Op zijn minst had Microsoft de keuze uit tegels en startknop aan de gebruiker over kunnen laten. Maar dat is waarschijnlijk te eenvoudig gedacht. Ook het feit dat een bedrijf met zoveel geld geen fatsoenlijk gebruikersonderzoek kan doen.
      Maar de wereld wil liever een Fyra trein i.p.v. een Alsthom.

      Login om te reageren
    4. Technicus schreef:
      4 juni 2013 om 00:23

      @Willem: De originele startknop is natuurlijk ook niet een erg sterke interface.

      Ik heb onder X11 een hoop window managers getest (een paar werden er door Jan genoemd) en heb een hoop betere gezien dan de industrie standaard Windows 95 GUI voortborduursel.

      Het is belangrijker dat mensen iets krijgen dat ze gewend zijn en waar ze mee kunnen werken.

      Een veel betere GUI zou natuurlijk iets dat zou werken op basis van een ‘commo rose’ in een context gevoelig menu ipv werken met X,Y-as positie keuzes. De commo rose komt voor in het FPS spel Battlefield en is bedacht om bliksemsnel keuzes te kunnen maken.

      Last but not least, is de interface keuze voor Windows 8 een stap achteruit in plaats van vooruit.

      Login om te reageren
    5. berry schreef:
      4 juni 2013 om 12:39

      @Peter, ik ben het met je eens dat we de functionaliteit willen. Alleen het overgrote deel van de gebruikers vult een functionaliteit in met de applicatie. Ook wij doen daar vaak aan mee.

      Speadsheets zijn excelletjes. Tekst verwerken doe je met Word. Mail met Outlook. Surfen met Internet Explorer. Een pc = Windows.

      Probeer dat maar eens te doorbreken. Zet maar eens iemand aan een pc met Libreoffice (Writer en Calc), Thunderbird (mail) en Firefox (browser). Dan heb ik het nog niet eens over een Linux/X-Windows-pc. Kijk eens naar de offertes waarin expliciet wordt gevraagd om specifieke applicaties ipv de gewenste functies.

      De keuze zou aan de gebruiker moeten zijn. Tiles zijn leuk op een tablet/smartphone met touchscreen. Maar niet op een desktop/laptop. Ik zou mijn werk niet eens kunnen doen met alleen een touchscreen, zelfs al zou ik het willen. Dus wil ik per definitie een startmenu. Hoe die dan is vormgegeven, daarover mogen smaken verschillen.

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      5 juni 2013 om 16:19

      Peter legt op een duidelijke manier uit wat de filosofie van kenlijk Microsoft aangaande de Metro interface is.
      Ik heb wel zo mijn twijfels of Microsoft de wereld werkelijk zo beperkt ziet, want het zou inderdaad inhouden dat men verwacht dat Windows voor weinig meer gebruikt wordt dan voor wat MS-Office toepassingen die je tegenwoordig net zo gemakkelijk, met veel minder problemen en veel goedkoper met een Android klapdoosje kunt uitvoeren.

      Er zijn echter nogal wat mensen die toch iets meer doen met hun computer dan enkel een briefje tiepen en de Telegraaf website bezoeken.
      Voor die mensen is de oude Windows interface al geen pretje maar de nieuwe al helemaal niet.

      Zoals Jan en Technicus al aangeven er zijn zat gebruikers interfaces die aanzienlijk prettiger werken.. ik tik dot momenteel op een iMac, ook niet echt een geweldig OS maar ik kan er iig mee werken en er mijn ding mee doen, met zo’n knipperende kermis van Microsoft kan ik dat beslist niet.

      Login om te reageren
    7. ICT-er schreef:
      9 juni 2013 om 22:41

      De marketing prietpraat van Microsoft is nog steeds bullshit. Bij Windows 8 zou ‘Less is more’ zijn. Dan krijgt de gebruiker bij Windows 8.1 dus minder Windows via de retro startmenu? Onzin.
      Microsoft heeft getracht om de grote massa Windows gebruikers via de ‘revolutionaire’ Windows 8 desktop te wennen aan de tegeltjes van Windows 8 RT voor de smartphone en tablet. Reden hiervoor is het magere succes van Windows Phone ten opzichte van vroeger BlackBerry en nu iOS, Android en andere Linux varianten.

      @Peter, de knop ‘Document aanpassen’ aanklikken, is dan alles opgelost? Nee, want met welk document (of database, enz.) wil je werken? Je bureaublad volplempen met bestanden is niet handig, al ken ik mensen die dit nog steeds doen. Verder moeten mensen steeds meer werken met gemeenschappelijke bestanden op een bedrijfsserver of ergens in een cloud. Dus – als het gezochte bestand niet toevallig op het eigen bureaublad staat – begin je met een knop ‘Recente documenten’, of met een knop ‘verkenner’ voor bestanden, of met een knop ‘documentbeheer’, enz.
      En als je dan het juiste bestand gevonden hebt, dan moet je er voor kiezen om deze met eerder gekozen standaardprogramma te openen, of daarvoor via een menu voor een ander geschikt programma te kiezen.

      Daarna is het zelden simpel en alleen een kwestie van wat browsen en plain tekst intypen. Je hebt meestal een hiërarchisch menu nodig van het besturingssysteem, een klassieke applicatie, een apps. (Weinigen kunnen zo’n beetje alles vanuit de prompt regelen.) En ook als je bijvoorbeeld op je werk (bijna) alles met een crm-applicatie moet doen, dan heb nog steeds een hiërarchisch menusysteem nodig met twee of drie lagen.

      M.a.w., er zijn bijna altijd meerdere stappen te nemen. Dat kan je doen vanuit één centrale startknop, of vanuit een reeks van startknoppen op het bureaublad, die iconen, widgets of tegeltjes genoemd worden, of knoppen op je toetsenbord / onderaan je smartphone, of door extra knoppen op je muis met menu’s. Zo was het eigenlijk al bij de GUI’s in de jaren 80 zoals de Apple Lisa desktop en GEM en veel later bij Windows 95. Dit is nog steeds niet wezenlijk anders bij nieuwste device aansturing m.b.v. de stem.

      Ikzelf heb graag een startknop waaronder ik alles kan vinden, naast een beperkt aantal zelf te creëren en aan te passen knoppen voor veel voorkomende functies of applicaties. Vernieuwingen alleen als het relevante verbeteringen zijn, want aanpassen kost ook tijd en geld. De startknop van Windows 8.1 van MS heb ik niet nodig, daar hebben andere meer flexibelere bedrijven zoals Pokki , IObit en Ivo Beltchev al gezorgd.

      Login om te reageren
    8. A Hoekstra schreef:
      19 juni 2013 om 09:25

      @ICT-er: wat dom, vervangers gebruiken voor de startknop. Gebruik dan gewoon iets wat *beter* is dan de door jou genoemde tools voor het terugbrengen van de startknop. Maar wat iemand prettig of beter vindt verschilt van persoon tot persoon natuurlijk,
      In W8 metro begin je gewoon te typen wat je wilt, 9 van de 10 keer binnen drie toetsaanslagen kun je aanklikken of aanraken wat je nodig hebt.
      Ik zou het wel zeer prettig vinden als ik zelf shortcuts kan definieren, zoals bijv ook met fingertips kan. Zo kan ik de plm. 10 documenten, 12 sites op intranet, een handvol applicaties en een paar macro’tjes snel gebruiken. Als een naam of locatie wijzigt hoef ik niets nieuws aan te wennen, alleen maar de shortcut bijwerken en ik kan de site Apekool of document onzin.zin weer openen zoals ik gewend ben.

      Login om te reageren
    9. ICT-er schreef:
      21 juni 2013 om 23:02

      @A.Hoekstra, er zijn inmiddels velen die een tool gebruiken om hun Windows 8 versie weer van een startknop/-menu te voorzien. (Sommigen gaan zelfs Windows 8 geïrriteerd downgraden.) Reden; niet iedereen werkt even gemakkelijk met de prompt en/of PowerShell commando’s. Bij applicaties is dit net zo. Bijvoorbeeld met een office suite werken zonder een (lint)menu en alleen met sneltoetsen, dat kan de normale Windows gebruiker niet. Er zijn ook te weinig eenvoudige sneltoetsen voor de vele opties die een moderne suite biedt. De makers van MS Office 2013 hadden dat ook door en bieden de Windows gebruikers daarom nog steeds het lintmenu.
      Wat dit met dom te maken heeft, dat ontgaat me.

      Login om te reageren
    10. ICT-er schreef:
      2 juli 2013 om 13:34

      Heb net een paar dagen met Windows 8.1 preview gewerkt. Die heeft geen echte verbeterde GUI gekregen. De startknop van de sidebar staat nog een keer linksonder, zonder een echt menu. Dat is het zo’n beetje.
      Het startscherm met “Alle-apps” is onhandig als je veel apps en tools hebt. Dan heb je je “Alle-apps” scherm meer dan vol; ook bij een groot scherm. Op de meeste van mijn devices heb ik honderden toepassingen. Dat betekent veel scrollen. Het niet zelf gemakkelijk kunnen groeperen van toepassingen is een gemis.
      Dat hebben ze bij bijvoorbeeld OS-X en Ubuntu heel wat beter geregeld. Daar past de GUI bij het type device.

      Samengevat: op deze manier gaat Microsoft haar aandeel op de desktop verliezen. En dat alleen vanwege de hoop dat ze een substantieel aandeel bij de groeimarkten van tablets en smartphones kunnen veroveren. Dat is een stapje vooruit en een stapje achteruit. In de ICT is dat achteruitgang.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs