Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Schaarste

‘Schaarste aan ontwikkelaars wordt probleem’

07 april 2014 - 07:31ActueelCarrièreYacht
Sander Hulsman
Sander Hulsman

Het aantal vacatures voor ict-professionals blijft sterk groeien, constateert detacheerder Yacht in zijn kwartaalanalyse van de vacaturemarkt. Na een groei van 20 procent in 2013 bedraagt de groei in het eerste kwartaal van 2014 13 procent. De vraag naar security officers groeit met 100 procent: een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. In het eerste kwartaal van 2014 werden ruim 15.400 nieuwe vacatures gepubliceerd.

De vraag naar hoogopgeleide ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars, laat over het eerste kwartaal van 2014 dus wederom een groei zien. Het aantal vacatures voor testers en informatieanalisten steeg met ruim 14 procent, de beheersmatige functies groeiden beperkt: 7 procent. De vraag naar softwareontwikkelaars blijft met 19 procent bovengemiddeld hoog. ‘Met name de schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer’, meent Erik Kolthof competence director Finance & ICT bij Yacht. ‘De mismatch op de arbeidsmarkt is hier debet aan.’

Security officers

Daarnaast ziet Yacht de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties, zoals security officers, stijgen met meer dan 100 procent als gevolg van een toenemende noodzaak it-systemen beter te beveiligen. De vraag naar deze specialisten is weliswaar in aantallen nog klein, maar laat wel een explosieve groei zien van 196 naar 421 gepubliceerde vacatures en zal volgens de detacheerder zeker nog verder toenemen in 2014. Kolthof: ‘Recente onrust over beveiliging speelt hierin zeker een rol.’

De vraag naar softwareontwikkelaars voor bijvoorbeeld Java, php en .Net ligt al jaren op een hoog niveau. De schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer door een aantal factoren die volgens Yacht samen een giftige cocktail vormen. ‘Het aantal schoolverlaters van hogescholen en universiteiten groeit’, aldus Kolthof, ‘maar nog onvoldoende. Het omscholen van ict’ers met verouderde kennis naar softwareontwikkelaars is kostbaar en tijdrovend. Als daarnaast werkgevers de huidige hoge eisen blijven stellen aan potentiële medewerkers, waarbij naast kennis, met name concrete werkervaring als harde eis wordt gesteld, is de giftige cocktail gemixt.’

Meer dan actueel

Kolthof onderschrijft de oproep in zijn arbeidsmarktmonitor 2013 van Nederland ICT, dat het oplossen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt belangrijk is. ‘Voor de nabije toekomst verwachten we namelijk aanzienlijke tekorten aan hoogopgeleide ict-professionals. Dit is begin 2014 al meer dan actueel geworden.’

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Hoogopgeleide programmeur verdringt MBO’er

    ActueelCarrière

    Yacht: Vraag naar ICT’ers stijgt explosief

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Middelbaar opgeleide ICT’er werkt boven niveau

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Yacht: Vraag naar hoogopgeleide ICT’er stijgt

    Geld
    ActueelCarrière

    Techneut gaat leidinggeven voor meer salaris

    De ict-sector groeit de komende twee jaar met ongeveer 30.000 banen per jaar.
    ActueelCarrière

    Yacht ziet vraag naar ICT’ers licht stijgen in 2012

    21 reacties op “‘Schaarste aan ontwikkelaars wordt probleem’”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. Technicus schreef:
      8 april 2014 om 05:52

      Precies wat Johan Duinkerken en Marcel zeggen; de salarissen reflecteren de schaarste niet.

      Login om te reageren
    2. Willem schreef:
      8 april 2014 om 08:36

      Welke schaarste? Volgens mij wordt er hier bedoeld “schaarste aan ontwikkelaars die jonger zijn dan 40 jaar en bereid zijn voor een relatief laag salaris te werken”. Die tekorten zien we altijd al. De schaarste aan 40+ ontwikkelaars die voor een inkomen van twee maal modaal wil werken is er niet, daarvan zijn er duizenden beschikbaar, inclusief ondergetekende. Voor de goede orde, 43 jaar, HTS informatica, bijna 20 jaar werkervaring, vakgebied altijd bijgehouden, veel cursussen gedaan, gecertificeerd in van alles.
      Wanneer kan ik beginnen?

      Login om te reageren
    3. Potsierlijk schreef:
      8 april 2014 om 14:00

      “De vraag naar security officers groeit met 100%. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. DUS de vraag naar functioneel beheerders en projectmanagers laat over het eerste kwartaal van 2014 wederom een groei zien”. Hoe volgt het een uit het ander? “De schaarste aan softwareontwikkelaars wordt veroorzaakt door de mismatch op de arbeidsmarkt”. Verbijsterend. “Kolthof onderschrijft zijn eigen oproep”. Ja, dat zal wel ja. “Dit is meer dan actueel geworden”. Wat is het dan: superactueel? Het lezen van dit artikel voelde inderdaad als het drinken van een giftige cocktail. Waren de eisen voor reacties ook maar van toepassing op de artikelen.

      Login om te reageren
    4. Pascal schreef:
      8 april 2014 om 14:26

      Willem je hebt gelijk, het is weer hetzelfde aloude gezever.
      Ik vraag me ook werkelijk af wat Yaght precies bedoeld met een vermeent tekort aan.
      Het bedrijf houdt zich bezig met standaard MicroSoft rommel.
      Dotnet scholiertjes zijn er zat te krijgen en die hebben allemaal een HBO opleiding.
      Dat dit allemaal niet veel voorsteld boeid daarbij niet.
      Niemand zit op mensen te wachten die echt wat kunnen.
      Niet eens zozeer om wat er kan gebeuren als zulke mensen uit je bedrijf vertrekken,maar vooral omdat geen manager zich nog kan voorstellen hoeveel je aan personeels kosten kan besparen als je al die klikklakklaar troep de deur uitgooit en er iets fatsoenlijks voor in de plaat zet.

      Ik heb overigens een superleuke baan met een fatsoenlijk salaris.

      Login om te reageren
    5. Marc schreef:
      8 april 2014 om 16:17

      Eens met @Willem,

      Zelf ben ik 45+, meer dan 25 jaren ervaring en wilde, na 10 jaar analyse, weer Java ontwikkeling doen. Je wordt zelfs niet uitgenodigd.

      Als ik dat zie denk ik dat de tekorten voorlopig nog wel meevallen.

      Login om te reageren
    6. NumoQuest schreef:
      10 april 2014 om 05:34

      Prachtige weergave van Yacht natuurlijk. De vraag die ik er bij alle openheid in stel, hoeveel van die ondernemingen zijn gewoon bereid in personeel te investeren om dat tekort op te heffen?

      Als je gedegen en ingewerkt IT personeel er uit werkt omdat dat vanwege de crisis ‘opportuun’ is en op (y)(j)acht gaat naar niet bestaand Young Upcoming Talent, dat je maar niet kunt vinden omdat je niet eens weet hoe je talent (h)erkend, dan krijg je dit soort publicaties.

      Helder.

      Login om te reageren
    7. Pascal schreef:
      13 april 2014 om 18:18

      Ik heb een paar maal geprobeerd een passende reactie te schrijven, maar ik moet toch de handoek in de ring gooien.
      Tegen zulke onzin is het lastig ageren.

      Login om te reageren
    8. John de Groot schreef:
      14 april 2014 om 09:25

      Erg vreemd dit verhaal. Ik heb zelf bij Yacht gewerkt en herken het niet.

      Probleem is inderdaad de te lage salarissen. ZZP’ers worden ingehuurd voor 65 euro per uur en de betalingstermijn gaat naar zes maanden. Heb je een klus uitgevoerd dan kan je vervolgens nog eens een half jaar op je geld wachten met alle gevolgen van dien.

      Eerst was outsourcen het grote woord en zou er een overschot van IT’ers ontstaan op de Nederlandse markt. En nu, iedereen weer omscholen met alle gevolgen van dien?

      Login om te reageren
    9. Willem schreef:
      14 april 2014 om 15:19

      Na bijna een week wachten heb ik nog steeds geen enkele aanbieding mogen ontvangen. Toch raar hoor, ben een volledig gediplomeerde, ervaren programmeur maar niemand wil ook maar een eerste gesprek aanbieden en dat in tijden van ‘grote schaarste’?

      Lijkt wel of men meer interesse heeft om een ‘kenniswerker’ naar Nederland te halen, die uiteraard geen belasting hoeft te betalen en zo kan werken tegen een laag loon, om zo in vijf jaar EU burger te worden. Of een omscholer die met een leuke subsidie van de overheid wat cursussen krijgt, om daarna tegen een laag loon aan de slag te gaan.

      Login om te reageren
    10. Nico schreef:
      14 april 2014 om 15:30

      De vraag naar software ontwikkelaars is onverminderd groot, maar dan wel tegen een salaris van iemand uit India of uit landen als Roemenië en Bulgarije. De concurrentie uit lageloonlanden begint veel te groot te worden.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs