Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Sommige applicaties niet geschikt voor cloud

28 augustus 2014 - 11:183 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

Steeds meer it-managers gaan over op de cloud. Nederland ICT verwacht in 2014 een groei in het gebruik van clouddiensten van 25 tot 50 procent. De verschillen in kosten, flexibiliteit en mogelijkheden in vergelijking met on-premises it zijn enorm en verleiden it-managers om applicaties naar de cloud te brengen.

Ik heb als SAP-consultant vele migraties naar de (private) cloud mogen verzorgen. Met enige regelmaat spreek ik met it-managers en velen van hen hebben het liefst alle applicaties in de cloud draaien. Dit is goed te begrijpen, want het maakt de boel overzichtelijk en daarmee bespaar je kosten. Toch ben ik van mening dat ‘alles in de cloud’ een utopie is. Sommige applicaties of combinaties van applicaties werken niet of niet goed in de cloud. Een bittere pil misschien, maar die kun je maar beter nemen.

Beperkte ondersteuning

Sommige clouddiensten zijn redelijk goedkoop te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de databases, webservices en storage-oplossingen die Amazon aanbiedt. Het grote probleem hierbij is dat de ondersteuning heel erg onpersoonlijk is en gericht is op de zelfredzaamheid van de klant. Dat is natuurlijk ook het verdienmodel.

Heb je pure rekenkracht nodig, dan zeg ik: ga ervoor. Maar wil je dergelijke diensten onderdeel maken van een complexere infrastructuur dan is de keuze voor deze cloud niet verstandig. Het is niet duidelijk hoe het zit met upgrades, bugs, interfaces, security en meer.

Problemen met interfacing

Een applicatie in de cloud plaatsen betekent ook niet dat alles zomaar gelijk goed functioneert. In de meeste gevallen, mits goed voorbereid, functioneert je applicatie samen met alle interfaces prima in de cloud. Maar dit is niet vanzelfsprekend.

Denk aan de communicatie tussen hardware op kantoor en de applicatie in de cloud, bijvoorbeeld een printer. De printer staat gewoon in de kantooromgeving, maar moet communiceren met de printerinterface in de cloud. Als de communicatie tussen die twee niet goed verloopt dan kan het gevolg voor de continuïteit desastreus zijn. Misschien niet wanneer het een gewone kantoorprinter betreft voor het printen van documenten, maar wel als het bijvoorbeeld een printer is die de barcodestickers print voor het magazijn. Hierdoor kan het werk uren of zelfs dagen stil komen te liggen. Het is dus erg belangrijk van te voren goed (te laten) checken of de verschillende applicaties wel samenwerken en te beslissen of het wel of niet geschikt is voor de cloud.

Flexibiliteit

Over het algemeen geldt: hoe meer standaard de oplossing, hoe beter dit past in de cloud. Als er steeds meer specifieke eisen komen, is het handig terug te gaan naar de tekentafel en een realistisch beeld te schetsen van kosten, baten en risico’s. Misschien kom je dan tot de conclusie om het applicatielandschap te moderniseren of maak je de keuze een applicatie niet in de cloud op te nemen. Hoe jammer ook.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    10 reacties op “Sommige applicaties niet geschikt voor cloud”

    1. Henri Koppen schreef:
      1 september 2014 om 09:57

      Pascal, wat is de private cloud volgens jou? Wat is een voorbeeld van een private cloud?

      “Het grote probleem hierbij is dat de ondersteuning heel erg onpersoonlijk is en gericht is op de zelfredzaamheid van de klant.”
      Dit is niet helemaal waar. Je kunt gewoon ondersteuning inkopen en bij grotere klanten (SAP gebruikers) kun je zelfs gepersonaliseerde ondersteuning krijgen. Dus een telefoonnummer en email van iemand die je 24/7 kunt bellen. Even los van of dit goedkoop is of niet.

      Dan geef je een voorbeeld van de printer… maar in mijn beleving is die printer altijd wel een soort van uitdaging omdat de hardware vaak in een datacenter staat, ook als je geen cloud diensten gebruikt. Dan gaat het feitelijk over de communicatie met de printer, deze is niet heel anders als je bijvoorbeeld AWS gebruikt, er zijn genoeg mogelijkheden om robuuste koppelingen te maken tussen AWS en de on-premises omgeving.

      Dit staat even los van waarom je SAP middels cloud computing zou willen hosten, en of de combinatie SAP en cloud computing wel überhaupt een zinvolle keuze is.

      Persoonlijk vind ik de kostendruk van SAP incl. implementatie sowieso een lastige keuze, maar daarmee ga ik off-topic.

      Login om te reageren
    2. Felix The Cat schreef:
      2 september 2014 om 06:24

      Een beetje serieuze bedrijfsapp en de realiteit. Dan wordt het lastig met Cloud he, Henri 😉

      Login om te reageren
    3. Johan Duinkerken schreef:
      2 september 2014 om 06:38

      Typisch weer van die onder water steken als er iets gezegd wordt wat iemand niet bevalt. De schrijver heeft wel degelijk een punt. Voor alles is een tijd en een plaats. En soms is dat niet in de cloud want die is nog steeds niet heilig ondanks het zware vermoeden van sommige mensen hier.

      SCADA systemen voor de besturing van een fabriek ga je niet in de cloud zetten. Zeker als het om een fabriek gaat waar elke minuut uitval extreem veel geld kost. Want dan kan je nog zo’n duur onderhoudscontract hebben maar als het langer dan 15 minuten duurt dan zijn er bijv. al meer kosten dan het hele contract kost gedurende de looptijd van het contract.

      Dat is wellicht een extreem voorbeeld en in de praktijk zal het niet zo zwart wit zijn maar als het gaat om ondersteuning bij calamiteiten dan is het altijd maar afwachten of je waar voor je geld krijgt en is dus wel degelijk een punt. Wat dat betreft is het ook een kwestie van vertrouwen opbouwen en niet meteen alles op rood in te zetten.

      Login om te reageren
    4. Ad Gerrits schreef:
      2 september 2014 om 07:02

      Bij een SAP implementatie komt uiteraard veel meer kijken dan wanneer je als MKB’er een eenvoudig boekhoudpakket nodig hebt. Je stelling dat sommige applicaties niet geschikt zijn voor ‘de cloud’ klopt dan ook en zal blijven kloppen. Je stelt terecht: “Over het algemeen geldt: hoe meer standaard de oplossing, hoe beter dit past in de cloud.” Omdat IT steeds meer standaard wordt zal er dus wel steeds meer IT geschikt zijn voor gebruik in de cloud. De verschuiving van steeds meer onpremise naar cloud-omgevingen zal dus nooit 100% worden, maar de komende decennia wel door blijven gaan.

      Login om te reageren
    5. Louis Kossen schreef:
      2 september 2014 om 08:25

      @Felix Cloud of geen cloud, we virtualiseren er vrolijk op los. Met extra mogelijkheden en ook weer nieuwe beren op de weg. Of je dat nou in je eigen datacenter of bij de cloud provider doet. Misschien bedoelt de schrijver wel dat zelf het beheer van systemen en applicaties en ontwikkeling in eigen hand houden blijft. Dat geloof ik ook. Beheerd met software waarbij het op een gegeven moment niet meer uitmaakt waar je je computerkracht vandaan trekt.

      Login om te reageren
    6. Henri Koppen schreef:
      2 september 2014 om 10:35

      Felix, flauw.

      Louis, precies. Uiteindelijk moet het hebben van ijzer, of het afnemen van ijzer niet meer uitmaken, zolang alles wat automatisch kan ook automatisch is en dat je een basis stuk veiligheid “erbij” krijgt.

      Johan, duh, waarom zou je SCADA in de cloud of aan de cloud willen zetten. En zo zijn er veel zaken die je je echt niet per se in de cloud wilt zetten. Het moet geen doel worden om naar de cloud te gaan.

      Mijn ervaring is alleen dat veel zaken zoals samenwerken, data opslag, flexibele IT afdeling nu eenmaal goed gaat met goede cloud computing providers.

      Om de titel van het stuk uit te bereiden: Sommige bedrijven zijn ook niet geschikt voor de cloud. Want ook cloud computing consumeren is een competentie en sommige bedrijven krijgen hun compliance niet rond.

      Wat ik alleen vaak lees is dat men “tegen” de cloud is omdat het een bedreiging vormt. Als je netwerken en ijzer beheerd voor klanten, wil je niet dat ze naar de cloud verhuizen en grijp je ook alles aan om tegen te zijn.

      Login om te reageren
    7. Pascal Ottens schreef:
      2 september 2014 om 11:07

      Beste Henri,

      Mijn visie op een private cloud oplossing is een oplossing waarin je niet perse eigenaar bent van de oplossing, of de enige gebruiker, maar je weet wél waar deze oplossing zich (fysiek) bevindt en waar de data zich bevindt. Op deze manier ben je in staat om een oplossing deel uit te laten maken van je eigen WAN.

      Mijn beeldvorming van grote cloud providers zoals Google en Microsoft is dat die erg onpersoonlijk zijn. Met het inkopen van persoonlijke ondersteuning heb ik geen ervaring. In mijn beleving is het hebben van een email adres en een telefoonnummer nog geen persoonlijke ondersteuning (al is het wel een voorwaarde). Ik ben wel erg benieuwd naar jouw ervaring hierin.

      Je reactie over de printer bevestigt juist mijn punt, “in mijn beleving is die printer altijd wel een soort van uitdaging”. Mijn punt is niet dat het niet kan, mijn punt is dat het wel kan maar dat het niet vanzelf gaat. Bovendien moet je van tevoren goed nadenken of je het überhaupt wel wil doen en dan wellicht juist besluiten om het niet te doen.

      Niet voor elk bedrijf en elke situatie , maar ik denk dat de combinatie van Private Cloud en SAP een heel haalbare zaak is.

      Login om te reageren
    8. Felix The Cat schreef:
      2 september 2014 om 15:23

      Henri, mijn reactie is jouw herhaalde Clouddiscussie met Ewout in een notedop.
      Louis, zelden is een auteur in zijn artikel zo duidelijk wat hij bedoelt : “Sommige applicaties zijn niet geschikt voor cloud”

      Login om te reageren
    9. Henri Koppen schreef:
      2 september 2014 om 18:31

      Dag Pascal,

      Dank voor je reactie!

      Niet voor de betweterigheid, enkelt ter leering ende vermaeck: In de basis weet je ook waar je AWS of MS Azure servers staan (bijvoorbeeld Ierland of in de buurt van Amsterdam, preciese locatie is niet interessant en onderdeel van de strenge veiligheid). In de basis kun je ook je LAN/WAN verbinden met de diensten van respectievelijk Amazon en Microsoft, waarbij Amazon net wat meer mogelijkheden biedt.

      Met MS heb ik wat meer persoonlijke contacten (spreken elkaar aan met voornaam) dan bij Amazon, maar in de basis is de ondersteuning on par met wat ik bij andere dienstverleners aan tref.

      Mijn punt is dat er niet heel erg veel verschil zit tussen de (managed) hosting partijen en bepaalde cloud computing providers qua mogelijkheden. Als een duimregel zijn de hosters (dat wat jij wellicht als private cloud aanduid) wel wat meer performant, ofwel ze zijn iets specialistischer met het leveren van brute kracht tegen een soms aantrekkelijke prijs, maar dat gaat ten kosten van flexibiliteit en functionaliteit.

      Een paar voorbeelden: Bij MS betaal je in gevallen per minuut of per uur, bij private cloud / hosters heb je vaak een contract per maand. Opschalen maar vooral ook krimpen gaat bij private cloud / hosters trager of kan gewoon niet. Die diensten zijn vaak dus niet “elastisch”.

      De grootste verschillen en in mijn ogen dus ook voordeel zit hem in de uitgebreide API; de mogelijkheid om met code en functies functionaliteit in te zetten. Als je kijkt naar mogelijkheden en ontwikkelingen zijn de veranderingen bij bepaalde cloud providers wekelijks, terwijl een hoster / private cloud per kwartaal misschien iets veranderd. Daarnaast bieden bepaalde cloud providers krachtige aanvullende diensten die overigens ook wel te koppelen zijn aan je private cloud / on-premises. Denk hierbij aan datawarehouse (Redshift), SES (Simple email services) en queues ofwel a-synchrone verwerking.

      In het geval van SAP en diens eigenschappen bekijkend:
      – Zijn er grote pieken in benodige performance? Nauwelijks
      – Veranderd de omgeving snel? Nauwelijks
      – Is de benodigde hardware / capaciteit voorspelbaar? Zeker

      Dan is een hoster / private cloud een prima oplossing. Er zit eigenlijk niet veel verschil in met eigen ijzer.

      Overigens biedt zowel AWS als MS Azure ook echte private cloud oplossingen aan. Je krijgt dan hardware toegewezen die alleen door jou gebruikt wordt en de omgeving wordt vrij rigide afgeschermt voor de rest van de wereld / internet. Als je dan een Venn diagram maakt zie je dat de cirkel van de grote cloud providers gewoon groter is. Past wat jij nodig hebt in de kleinere cirkel van je hoster / private cloud aanbieder? Sure, go ahead.

      Al gaat cloud computing niet over zelf doen of uitbesteden, maar juist over de extra’s zoals API’s en krimpen die cloud-magie mogelijk maken, al betekent dit wel een mind-shift en een organisatie verandering waarbij visie nodig is. Zonder visie weinig voordeel van cloud computing.

      Zo, dat ei is weer gelegd. Ik kijk uit naar je toekomstige stukken en hoop wat extra perspectief eraan te geven.

      Login om te reageren
    10. Louis Kossen schreef:
      2 september 2014 om 20:05

      @Felix Niet alles past in die cloud van amazone of microsoft daar heeft de schrijver gelijk in. Als dat de cloud is. Maar ik reageerde op wat je zelf schreef maar ik geloof dat ik niet goed begrepen heb wat de clou was en waar ik nu op reageerde. Het ging mij meer over virtualisatie wat ook in de eigen omgeving toegepast wordt (kan worden). Daar kan SAP vast wel wat mee. Dat schuurt tegen de cloud aan. Zou je de kantoorprinter ook mee moeten kunnen aansturen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs