Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Geslaagd Ngi-NGN Cloud Event

09 november 2014 - 11:356 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Henri Koppen
Henri Koppen

Donderdag 6 november vond het cloud event plaats van Ngi-NGN. Naast dat ik daar zelf een sessie heb gegeven, heb ik ook zoveel mogelijk andere sessies gevolgd. Wat ik als prettig ervaarde is dat de sessies gericht waren op de inhoud en niet om iets te verkopen.

De keynote en aftrap van de dag werd gegeven door Marcel Krom, cio van PostNL. PostNL heeft gekozen voor een “cloud only” strategie en Krom heeft deze keuze met verve toegelicht. Leuke gimmick was dat de sessie begon met veel mist en dat deze tijdens de sessie langzaam optrok. Wat ik erg sterk vond aan de sessie over PostNL is een aantal opvallende keuzes.

Burning platforms

PostNL heeft gekozen voor alles standaard software te gebruiken en hierop geen maatwerk te laten maken. Daarnaast wordt maatwerk zoals een App alleen gemaakt als dit onderscheidend vermogen oplevert.  PostNL doet voor de kritische infrastructuur alleen zaken met cloud providers die ’too big to fail’ zijn. Dus providers die toch wel gered worden als ze dreigen om te vallen. Cloud only betekent ook echt geen eigen servers en datacenter meer. De keuze hiervoor is niet alleen gemaakt om kosten te besparen – bittere noodzaak omdat de inkomsten al jaren onvermijdelijk teruglopen – maar ook omdat ze steeds meer concurrentie krijgen van kleine partijen, waar grote investeerders achter staan. Als zo’n partij iets innovatief op de markt brengt, waar PostNL geen antwoord op heeft, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Krom had het over burning platforms en dat veel bedrijven soms nog niet eens beseffen dat ze bedreigd worden in hun voortbestaan. Hier ben ik het overigens volledig mee eens.

Webservices

Tot de afsluitende keynotes toe waren er steeds drie sessies parallel aan elkaar over de onderwerpen cloud veiligheid, impact van de cloud en cloud beheer. In die laatste categorie was mijn sessies de eerste en die ging over webservices. Omdat ik veel te vertellen had kon ik niet overal even diep op ingaan, maar wat ik achteraf zelf een leuke constatering vond is dat mijn onderdeel dingen raakte die in overige sessie dieper werden uitgelicht. En dat is precies wat webservices zijn: De lijm in de cloud.

IAM

Identity Management in de cloud werd gegeven door Martijn Bellaard van TriOpSys, één van de sponsoren van het event. Hij begon uitgebreid over wat identiteit is en hoe deze verlengt kan worden in de cloud en waarmee je dan rekening moet houden. IAM is in mijn ogen een van de meest cruciale onderdelen voor cloud computing en om het beheer(s)baar te maken bijna een noodzaak (dank Ewout voor de woordspeling). Bellaard verwacht dat OpenId – de open standaard voor gebruikers identificatie – de standaard wordt. Ondanks dat ik herken dat OpenId voor consumenten steeds meer gebruikt wordt, heb ik er sterk mijn twijfels over of bedrijven dit ook zullen omarmen. De sessie kon overigens niet geheel afgemaakt worden door tijdgebrek. Iets wat ik vaker die dag zag gebeuren en dat is jammer.

Azure

Azure Infrastructuur as a Service versus private cloud was de volgende sessie die ik gevolgd heb en werd gegeven door Eric Klomp van ICT-Advantage. Deze sessie viel helaas wat tegen. Niet alleen werd precies de helft van de presentatie gehaald tot de tijd op was, maar het verhaal was te positief voorgesteld. Nu vind ik Microsoft Azure een fantastisch platform, maar het werd vergeleken met on-premises it van een fictief bedrijf, wat wel heel ouderwets was en daar is het snel provisionen van een server nu niet hetgeen waarmee je de wereld wint.

Nu moet ik zeggen dat ik wellicht als Azure-deskundige niet de doelgroep ben van deze sessie en was het wel degelijk onderhoudend en boeiend genoeg om volledig bij de les te blijven.

Hybride cloud

Bart Veldhuis van ReasonNet deed zijn verhaal over hybride cloud. Na de definitie ging hij in op een specifieke case. Naast dat ik het tempo van Veldhuis geweldig vind, spat de ervaring er vanaf. Ik ben altijd huiverig voor wat men private cloud noemt, maar door de voorbeelden maakte hij duidelijk dat hij het echt over cloud-eigenschappen had en niet traditionele on-premises. Wat me wel opvalt is dat veel cloud computing vooral vanuit een infrastructuur-oogpunt wordt benaderd. De zachte kant van cloud waar de functionaliteit zit – de software – blijft zo wel erg onderbelicht. Dit werd echter geheel goedgemaakt door veel interactie, die mij weer enkele inzichten verschafte.

Vertrouwen in de cloud

De laatste subsessie was van Michiel Steltman van DHPA. Als je het over boegbeelden voor Nederlandse cloud-aanbieders hebt, dan is Steltman daar absoluut één van. Met anekdotes en voorbeelden liet hij ons weer zien waarom we trots mogen zijn op ons land en dat we wel veel over de politiek te klagen hebben, maar dat we het in vergelijking met veel andere landen ook politiek goed doen. Ook Steltman liet de interactie plaatsvinden en had veel parate kennis, waardoor hij vragen kon beantwoorden met voorbeelden. Ook de kansen voor Nederland schatte hij hoog in. Zo was het later op de dag nog steeds een sessie die mij bij de les kon houden en informatie verschafte die voor mij nieuw was.

Afsluiting

De afsluitende keynote was van prof. dr. Peter Müller. Ik twijfelde nog of ik voor de files wilde gaan rijden, maar vond het ook wel weer zo netjes om tot het einde te blijven. Een zeer goede keus….

Müller is van SAP en ging het over rekencentra van SAP hebben. Strak in het pak betrad hij het podium… en begon heel saai in het Duits voor te lezen. Dit had een hoog WTF gehalte en je zag blikken van mensen naar elkaar toe gaan. Na een paar minuten onderbrak Rick Strijbos van de organisatie hem en vroeg of hi ook in het Nederlands kon spreken. Met een zwaar accent gaf hij gehoor aan Rick’s verzoek.

En toen begon het, de ene grap naar de andere werd de zaal ingeslinged. De geijkte grapjes tussen Nederlanders en Duitsers ging razend snel over in politiek, koningshuis en economie. ‘Vorig jaar stonden we aan de rand van de afgrond, dit jaar hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt.’ Toen de Griekse douane aan de Duitser vroeg ‘occupation?’ antwoordde hij ‘No, just holiday this time’. Episch.

En zo sloot een geweldige dag op een geweldige manier af. Meestal heb ik een gevoel van teleurstelling als ik zo’n hele dag volg, maar daar was deze keer geen sprake van. Alles was goed geregeld, goede sprekers, goed tempo, geen focus op reclame en verkoop, ik kan dus niets anders dan de organisatoren feliciteren met een zeer geslaagde dag.

Bedankt!

Meer over

AppsAzureCIO

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    Start
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Vergunning voor datacenter EvoSwitch, piepjonge Perry haalt 1,6 miljoen op (en meer)

    Filter
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Ddos-aanvallen (en waarom L3-filtering niet optioneel is)

    Handen, samenwerken, fusie
    ActueelOverheid

    Meer regie en samenwerking bij digitalisering overheid

    ActueelGovernance & Privacy

    Microsoft: we zijn geen hulpsheriff

    ActueelCloud & Infrastructuur

    HPE-Juniper vormt blok tegen Cisco

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Opkomst van soevereine clouds: stel dataportabiliteit centraal

    Eén reactie op “Geslaagd Ngi-NGN Cloud Event”

    1. Reza Sarshar schreef:
      10 november 2014 om 12:43

      Mooie samenvatting Henri! Duidelijk, gestructureerd en begrijpelijk voor iedereen. Ik vond het ook een interessante dag.

      PostNL:
      Ik vond de presentatie van Marcel Krom zeer interessant, kundig en compleet. Zijn antwoord op mijn vraag of PostNL met haar Cloud strategie minder ICT kosten heeft duidt aan dat Cloud niet goedkoop is. Ben je met cloud verder dan je concurrenten? Misschien! Afhankelijk hoe je dit middel inzet.
      Ik vond het interessant hem te confronteren met het feit dat PostNL blij is met haar cloud strategie terwijl haar branchegenoot, Sandd terug is gegaan naar eigen datacenter.

      Marcel Kron geef ik zeker een dikke 10 voor zijn presentatie.

      IAM:
      Begin dit jaar heb ik geprobeerd met het artikel “I AM in de Cloud” ( https://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/5029849/2379248/i-am-in-de-cloud.html) aandacht te besteden aan IAM en cloud ontwikkelingen.
      Ondanks de aanwezige kennis van Martijn Bellaard vond ik de sessie niet efficiënt opgezet en gepresenteerd. Misschien komt dat doordat je verschillende aspecten van IAM niet in 1 sessie kunt bespreken. In dit kader heb ik de organisatie een voorstel gedaan om in de volgende sessie als spreker iets te vertellen over IAM en de cloud-strategie.

      Hybride Cloud:
      De naam had me op verkeerde been gezet! Wat versta je eigenlijk onder hybride cloud? Mijn definitie kwam helaas niet overeen met de kern van het verhaal van Bart Veldhuis.
      Bart kan heel goed presenteren en zijn kennis en ervaring zijn meer dan voldoende, mijn complimenten. Maar de sessie voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen, iets wat niks minder doet aan de kwaliteit van Bart.

      Vertrouwen in de Cloud:
      Tja, is mijn vertrouwensgevoel voor Cloud na de sessie van Michiel Steltman veranderd? Nee!
      Michiel Steltman weet heel goed waar hij het over heeft. Ik ben blij dat er organisaties zoals DHPA en CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) bestaan en zich bemoeien met cloud ontwikkelingen. Ze boeken wel vooruitgang maar helaas niet snel genoeg (dat ligt niet aan hen)

      Ngi-NGN
      Een van interessante bijeenkomsten die ik dit jaar meegemaakt heb. Niet gedreven vanuit leveranciers, marketing van hun producten maar wel de ontwikkelingen en ervaring van mensen uit het vak.

      Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs