Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Encryptie is een kwestie van bijblijven’

25 maart 2015 - 09:19OpinieSecurity & Awareness
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het belang van encryptie. Net als met tanden poetsen, is het een kwestie van bijblijven.

Encryptie blijkt vaak een probleem bij datadiefstallen, accountkapingen, afluisteroperaties en andere security-incidenten. Concreet gaat het dan om gebrek aan encryptie, of gebrek aan krachtige encryptie – al dan niet in combinatie met hashing. Maar ook als een organisatie wél encryptie heeft geïmplementeerd, is de kous daarmee niet af.

Encryptie is immers niet simpelweg een vinkje op een security-checklist, voor een eenmalig uit te voeren operatie. Het is een kwestie van analyseren, implementeren, evalueren, opschroeven, en weer overnieuw beginnen. Want de krachtige versleuteling van vroeger is de makkelijk kraakbare schijnveiligheid van nu. Encryptie moet dus niet alleen nu beveiligen, maar ook later. En dat betekent een constante race. Wat vind jij?

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    GenAI: Veiligheidsrisico of wapen tegen dreiging?

    Wat AI betekent voor jouw securityaanpak? Alles over de risico’s en strategieën om GenAI verantwoord in te zetten.

    Meer lezen

    Filter
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Ddos-aanvallen (en waarom L3-filtering niet optioneel is)

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kort: Innovatiezone in Almere, grote Defensiedeal Pro Warehouse (en meer)

    AchtergrondSecurity & Awareness

    Dit gaat NIS2 jouw bedrijf aan tijd en geld kosten

    compliance
    OpinieGovernance & Privacy

    Waarom Dora- en NIS2-compliance beginnen met assetmanagement

    OpinieSecurity & Awareness

    5 stappen ter voorbereiding op de verkorte levensduur van TLS-certificaten

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    13 reacties op “‘Encryptie is een kwestie van bijblijven’”

    Nieuwere reacties »
    1. Johan Duinkerken schreef:
      27 maart 2015 om 07:36

      Software is een constante stroom van veranderingen. Encryptie is daar geen uitzondering in en hoeft als zodanig ook niet speciaal behandeld te worden. In de praktijk is vaak de beveiliging een sluitpost en verdient wat dat betreft dusdanige aandacht dat het een van de centrale onderdelen is van elke architectuur en software ontwerp.

      Login om te reageren
    2. Johan Rakhorst schreef:
      27 maart 2015 om 08:25

      Hierbij is het ook altijd belangrijk om je sleutelbeheer zeer goed onder controle te hebben. Voor wat betreft de versleuteling van data in rust, het is afhankelijk van de informatie hoe belangrijk het is hoe zwaar de beveiliging moet zijn.

      Als we bijvoorbeeld kijken naar de versleutelde informatie uit de koude oorlog, deze wordt nog steeds leesbaar gemaakt om te bepalen waar de gemaakte keuzes van toen op gebaseerd zijn. Of dit relevant is voor organisaties nu, dat zal elke organisatie zelf moeten bepalen.

      Het bepalen van die relevantie, met de juiste maatregelen, daar zit de (mooie) uitdaging!

      Login om te reageren
    3. Henri Koppen schreef:
      27 maart 2015 om 09:38

      Hoe beter beveiligd hoe lager de performance of minder gebruikers gemak. Dat is een krachten driehoek die altijd op gaat… tenminste, het is natuurlijk een enorme business case als je veilig kunt combineren met snel en makkelijk.

      Nu heb je diensten zoals LastPass die en in de cloud functioneren en veilig zijn doordat de sleutels bij de gebruiker liggen. LastPass kan niet eens je data overdragen omdat zij deze zelf ook niet kunnen lezen. De kanttekening is echter dat je dat als gebruiker niet echt zeker weet. Daarnaast werkt dit wel voor een case van LastPass, maar werkt dit niet voor de versleuteling van een high performance database, maar ook daar zie je interessante ontwikkelingen.

      Basis blijft : Doe het net wat beter dan het gemiddelde, dan kom je al een heel eind… en geen enkele versleuteling werkt tegen “human stupidity”

      Login om te reageren
    4. Johan Rakhorst schreef:
      27 maart 2015 om 10:10

      Basisbeveiliging in de vorm van Full Disk Encryption (FDE) tegenwoordig geeft niet zoveel performance issues. Niet sinds Intel (weet niet zeker of andere fabrikanten dit ook doen) de AES-NI instructieset heeft opgenomen op de i3, i5, i7 CPUs. Dit zorgt ervoor dat er een dedicated stukje hardware de ver- en ontsleuteling voor haar rekening neemt. Hogere beveiliging, zonder (merkbare) performance verlies.

      High performance databases maken het ook mogelijk om gebruik te maken van versleutelde informatie in de verschillende cellen. Ook JOINS kunnen bijvoorbeeld nog prima uitgevoerd worden.

      Versleuteling kan ook gebruikt worden puur voor het wissen van informatie, zoals de toepassing op mobiele telefoons. Of voor het verwijderen van gevoelige informatie van mediadragers (NASA doet dit om de kosten te drukken voor het vernietigen van hardeschijven).

      “Human stupidity” blijft altijd een issue, juist met versleuteling door het kwijtraken van wachtwoorden/tokens/etc.

      Alleen beter doen dan het gemiddelde is mijn inziens niet voldoende, misschien voor de incidentele inbraak/besmetting en voldoen aan de eisen van een toezichthouder o.i.d., maar niet voor een gerichte aanval.

      Login om te reageren
    5. Q schreef:
      27 maart 2015 om 10:40

      @Jasper Bakker, 27-03-2015 08:00: ‘En dat betekent een constante race. Wat vind jij?’

      Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld onconditioneel bewijsbaar veilige encryptie, zie bijvoorbeeld phys.org/news/2015-03-cyber-criminals-quantum-solutions.html

      Login om te reageren
    6. Ewoud D. schreef:
      27 maart 2015 om 13:11

      Beveiliging moet je vanuit een economisch perspectief zien, hoe hoger de kosten voor de aanvaller hoe lager de kans dat je slachtoffer wordt. Tot nul is het niet te reducereren omdat uiteindelijk de motivatie het spel bepaalt. Kortom, je neemt maatregelen tegen een afgewogen risico en ENISA heeft een prachtig schrijven uitgebracht dat luistert naar de naam: ‘Mapping security services to authentication levels’ want de kunst van cryptografie in het delen van geheimen (data-in-motion) kent een lange geschiedenis met constant wisselende technische middelen.

      Idee van Q betreffende kwantum-computing zal waarschijnlijk veel van de nu gebruikte encryptie zinloos maken maar tot op heden is gebruik hiervan economisch nog niet rendabel, hoever overheden zijn is een geheim want het blijft een wedloop. Hetzelfde geldt voor idee van ‘homomorphic encryption’ omdat het de verwerking van data zodanig vertraagd dat economische toepassing ervan zinloos is. Economische waarde van informatie wordt namelijk bepaald door het voor- of nadeel dat partijen hier aan hebben, privacy krijgt bijvoorbeeld weer een stijgende waarde omdat velen het opgeven ervan als nadelig beschouwen.

      Tijd is zoals hier al naar voren gebracht inderdaad een kritische factor, als je ‘doofpotten’ 40 jaar of langer in stand moet houden dan is encryptie (data-in-rest) niet voldoende. Beveiliging is dan ook geen product dat je installeert maar een proces dat je implementeert waarbij de motivatie bepalend is voor de inspanning, voorbeeld van Johan aangaande veilig weggooien is wat dat betreft exemplarisch. Punt is namelijk dat door de prijserosie in opslag we steeds minder zijn gaan weggooien met als logisch gevolg een grotere kans op het lekken van geheimen. En geen geheim meer is de ontsleutelplicht die overheden opleggen, in dat kader is de U.S. Cyberspace Electronic Security Act uit 1999 voor sommigen misschien interessant om eens te lezen. De door Henri aangehaalde ‘human stupidity’ betreffende het niet zeker weten laat zien dat de Steen van Rosetta in geheimschrift alleen om techniek gaat.

      In reacties komt tijd – in de vorm van performance – telkens weer naar voren, de tijd die het kost om petabytes aan informatie (opnieuw) te versleutelen kost geld en dus is het misschien handiger om eerst je informatie te classificeren voordat je het middel van beveiliging kiest want uitgaande van ‘halfwaarde-tijd’ principe is het nieuws van gisteren minder waard dan het nieuws van morgen.

      Login om te reageren
    7. Q schreef:
      27 maart 2015 om 15:10

      @Ewout Dekkinga, 27-03-2015 14:11: ‘Idee van Q betreffende kwantum-computing zal waarschijnlijk veel van de nu gebruikte encryptie zinloos maken maar tot op heden is gebruik hiervan economisch nog niet rendabel’

      We adviseren je niet alleen het artikel te lezen waarnaar we refereren maar ook de gegeven reactie en de referenties daarin te bekijken.

      Mogelijk is het bezoeken van een Congres op dit gebied ook inzichtgevend, bijvoorbeeld ‘Randomness in Quantum Physics and Beyond’,
      May 4-8, 2015, zie qrandom.icfo.eu/

      Login om te reageren
    8. Martijn Sprengers schreef:
      27 maart 2015 om 16:49

      @Henri Koppen:
      Inderdaad, tegen menselijke fouten is niet op te werken (“Je vrouw als zwakste schakel” ;-). En LastPass claimt inderdaad dat ze jouw sleutels niet kennen. Zeker, producten zoals LastPass verhogen het gevoel van veiligheid. Echter, encryptie wordt meestal omzeild, niet gebroken (Zie hierover ook mijn artikel over Encryptie van vorige maand op Computable.nl).
      Bijvoorbeeld in de casus van LastPass zou ik als hacker niet de database van LastPass stelen, maar juist proberen malafide JavaScript code in hun webserver te injecteren.
      Het is namelijk de JavaScript code in de browser van de gebruiker die de wachtwoorden lokaal ontsleuteld.

      Login om te reageren
    9. Q schreef:
      28 maart 2015 om 12:52

      @Ewout Dekkinga, 27-03-2015 14:11: ‘Hetzelfde geldt voor idee van ‘homomorphic encryption’ omdat het de verwerking van data zodanig vertraagd dat economische toepassing ervan zinloos is. ‘

      Op computable.nl/artikel/nieuws/security/5220347/1276896/ut-komt-met-nieuwe-encryptie-tegen-aanvallen.html kun je zien dat we deze encryptie ook reeds operationeel hebben. Je kunt de source gratis downloaden.

      Login om te reageren
    10. Ewoud D. schreef:
      29 maart 2015 om 21:24

      Q
      Als ik ‘randomness’ van alle links er even uit filter dan blijk ik opmerkelijk vaak uit te komen bij WUALA welke eerder informatie aangaande uitdagingen in ‘long-term confidentiality’ publiceerde. Kan er naast zitten maar als idee van Quantum Computing gaat om vervanging voor nu gebruikte vormen van encryptie dan blijft uitdaging van ‘long term confidentiality’ nog steeds bestaan. Want waarschijnlijk zul je namelijk opnieuw moeten encrypten wat je eerder opgeslagen hebt.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs