Dermatoloog Herm Martens heeft de Doctorpreneur Award 2016 gewonnen. Hij krijgt die prijs voor zijn activiteiten op het gebied van innovatie in de zorg. Martens is de maker en bedenker van www.digitaledermatoloog.nl. Dat is een beveiligd online platform waar patiënten via een smartphone of computer een vraag aan hun arts kunnen stellen. Ook kunnen ze online foto's uploaden van huidaandoeningen en daar vragen over stellen.

De prijs is uitgereikt door MobileDoctors. Die groep van medisch specialisten richt zich op innovatie in de zorg. Zij reikten voor de tweede keer de publieksprijs uit aan een zorgaanbieder die zich nadrukkelijk profileert op het gebied van innovatie en ondernemerschap. De prijs is uitgereikt tijdens de vakbeurs Zorg & ICT die 14 tot en met 16 maart 2017 plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht.
Martens is als dermatoloog verbonden aan het UMC Maastricht en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij runt daarnaast zijn eigen start-up www.digitaledermatoloog.nl. Daar kunnen patiënten via een internetportal in contact treden met aangesloten huisartsen en dermatologen. Martens: ‘Ik merkte in mijn omgeving de behoefte om snel een antwoord te krijgen op vragen over de huid. Het liefst via een appje of e-mail.’ Hij ontwikkelde samen met ontwikkelaar Re:Public een beveiligd platform waar patiënten via een smartphone of computer een vraag aan hun arts kunnen stellen.
Het digitale platform moet voorkomen dat mensen onnodig naar een specialist gaan en zorgen voor tijds- en kostenbesparing voor zowel patiënten als zorgverleners. Martens benadrukt dat binnen zijn digitale platform de communicatie tussen patiënt en zorgexpert (huisarts of een dermatoloog) leidend is.
Opspraak
In 2015 raakte dermatologie-apps in opspraak doordat ze geen betrouwbare analyse zouden kunnen geven van gevallen van huidkanker. Dat ging over apps zoals Skinvision, waarbij een algoritme bepaalt of een moedervlek op een foto een melanoom bevat.
Martens vertelt dat de communicatie van zijn digitale platform verder gaat dan alleen het versturen van een foto. ‘Bovendien worden foto’s altijd door artsen bekeken en wordt er niet op basis van een algoritme een advies gegeven’, verduidelijkt hij.
Eerst regionaal
Martens begint regionaal en wil daarna landelijk en internationaal uitbreiden. Op dit moment heeft het platform enkele honderden gebruikers in en rond Maastricht. In 2018 wil hij het systeem uitbreiden naar aangesloten artsen en patiënten in heel Nederland. Daarna hoopt hij ook in het buitenland het platform in te zetten. Er is inmiddels een investeerder betrokken en zorgverzekeraar VGZ heeft declaraties voor deze vorm van digitale zorg goedgekeurd.
Andere genomineerden
De andere genomineerden voor de Doctorpreneur Award waren Ashis Brahma en Stefan van Rooijen. Brahma is arts infectiebestrijding; hij werkt onder meer aan digitale onderwijsplatformen voor zorgverleners in afgelegen gebieden. Arts-onderzoeker Van Rooijen ontwikkelt verschillende voorlichtingsapps en zet virtual reality in waarmee patiënten zich kunnen voorbereiden op een ingreep.
Zorg & ICT 2017
Zorginstellingen moeten steeds meer vanuit de behoefte van de patiënt gaan denken. Met alle gevolgen van dien. Van sociale innovatie tot bedrijfsvoering en it. Op de vakbeurs Zorg & ICT 2017 staat dit jaar het thema ’De patiënt als partner’ centraal. Laat u zich ook inspireren van 14 t/m 16 maart 2017? Zet Zorg & ICT 2017 in uw agenda. Ga voor meer informatie en het volledige programma naar www.zorg-en-ict.nl.