Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Financiering finance geld

Risico’s beoordelen met beperkt budget blijft riskant

21 maart 2018 - 13:384 minuten leestijdOpinieSecurity & Awareness

Beveiliging is niet het meest geliefde topic op managementmeetings. De vraag is meestal: kunnen we gezien de meest recente risicobeoordeling het beperkte budget voor beveiligingsinvesteringen rechtvaardigen? Maar wat als ik u zou vertellen dat die beoordelingen meestal gebaseerd zijn op volledig verkeerde veronderstellingen en onjuiste gegevens?

Een tijdje geleden schreef ik over de noodzaak om beveiliging grondig opnieuw uit te vinden. De belangrijkste conclusie van dat stuk kan misschien in het verkeerde keelgat schieten bij het management. Ik impliceer dat een proactieve benadering de reactieve niet zou mogen vervangen, maar een aanvulling moet zijn. Dit vraagt uiteraard extra budget, een vraag die meestal niet zo gewenst is, zeker als die van de beveiligingsafdeling komt.

Wanneer het budget gemaakt wordt, wordt er zelden eerst geld opzij gezet voor informatiebeveiliging. Dat komt meestal pas tegen het einde, als alle andere verzoeken ingewilligd zijn en één slimmerik in de kamer erop wijst dat ze beveiliging niet mogen vergeten. Daarna volgt een nieuwe uitdaging: net genoeg geld uitgeven zodat iedereen zich goed voelt over de staat van de beveiliging, niet meer, niet minder. Een nogal bedrieglijk gevoel in de meeste gevallen, maar de pijnlijke waarheid voor veel organisaties. 

Toegegeven: in veel bestuurskamers heeft beveiliging ondertussen eindelijk de lijst met topprioriteiten bereikt, maar helaas nog niet de lijst van prioritaire investeringen. Heel vaak is dat te wijten aan een volledig verkeerde risicobeoordeling, die op lange termijn tot tragedies kan leiden.

Risicobeoordeling

Het management begrijpt de risico’s tot op zekere hoogte. Bij nieuwe projecten is het namelijk gebruikelijk om een ​​risicobeoordeling te doen. Het grootste probleem is echter dat die beoordelingen gebaseerd zijn op onjuiste gegevens. Laat ons ervan uitgaan dat alle bekende inbreuken bij andere bedrijven en de daarbij horende gevolgen worden meegenomen in de berekening van het risico. Dan vergeten we het voor de hand liggende nog altijd: veel bedrijven delen niet dat ze iets hebben meegemaakt, of minimaliseren de schade.

Bijgevolg is de conclusie maar al te vaak: het risico is te laag om enorme investeringen te rechtvaardigen. Een conclusie die niet alleen verkeerd is omdat ze gebaseerd is op verkeerde informatie. Ze begint ook met de verkeerde veronderstelling. De vraag moet namelijk niet zijn hoe waarschijnlijk het is dat er iets gebeurt. De vraag moet zijn: ‘Hoelang duurt het vooraleer er iets gebeurt?’. 

Bovendien kijken bedrijven vaak naar individuele risico’s, in een wereld waar alles geconnecteerd is. Eén individueel risico dat klein lijkt, zou de volgende doos van Pandora kunnen worden als het een echte aanval wordt.

Natuurlijk kan je niet elke aanval voorkomen. En natuurlijk kan geen enkele organisatie het zich veroorloven om enorme percentages van hun budget uit te geven om de infrastructuur volledig risicobestendig te maken. Maar ik heb het heus niet over geavanceerde gerichte aanvallen of hyper-ingewikkelde scenario’s die af en toe gebeuren. 

Bedrijven zouden op zijn minst kunnen beginnen met het voor de hand liggende, zoals het op tijd uitvoeren van patches. Als er één ding is wat WannaCry ons heeft geleerd, is het wel dat. Geen enkel bedrijf had moeten lijden door die ransomware, als ze de beschikbare patches tijdig hadden toegepast. Op de een of de andere manier zijn bedrijven erin geslaagd die updates te blokkeren. Ik vraag me af hoe zo’n manier van werken een kwalitatieve of kwantitatieve risicobeoordeling heeft doorstaan: de kosten van patches zijn laag in vergelijking met de ravage die een succesvolle aanval kan veroorzaken.

WannaCry en GDPR

De queeste naar een veiligere ict-omgeving is inderdaad bijna net zo moeilijk als die naar de Heilige Graal. Maar dat betekent niet dat we het moeten opgeven of onze inspanningen moeten verminderen. Bij elk nieuw serieus veiligheidsincident, met WannaCry als meest recente voor de hand liggende voorbeeld, kan de beveiligingsmedewerker boze blikken krijgen. Maar als u het goed speelt, kan dit incident ook in uw voordeel spelen bij de volgende risicobeoordeling. 

De door GDPR afgedwongen meldingsplicht kan ook een bondgenoot zijn bij het vragen van de broodnodige managementondersteuning voor beveiligingsinvesteringen. Hoe meer incidenten worden blootgelegd, hoe meer organisaties zullen begrijpen dat het risico veel hoger is dan dat ze dachten toen ze het vorige beveiligingsbudget maakten.

Meer over

PatchesPhishing

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    GenAI: Veiligheidsrisico of wapen tegen dreiging?

    Wat AI betekent voor jouw securityaanpak? Alles over de risico’s en strategieën om GenAI verantwoord in te zetten.

    Meer lezen

    Filter
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Ddos-aanvallen (en waarom L3-filtering niet optioneel is)

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kort: Innovatiezone in Almere, grote Defensiedeal Pro Warehouse (en meer)

    AchtergrondSecurity & Awareness

    Dit gaat NIS2 jouw bedrijf aan tijd en geld kosten

    compliance
    OpinieGovernance & Privacy

    Waarom Dora- en NIS2-compliance beginnen met assetmanagement

    OpinieSecurity & Awareness

    5 stappen ter voorbereiding op de verkorte levensduur van TLS-certificaten

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    Eén reactie op “Risico’s beoordelen met beperkt budget blijft riskant”

    1. René Civile schreef:
      26 maart 2018 om 09:18

      Als IT professional heb ik vanaf de begintijd geleerd wat Automatiseren is, waar het om gaat, hoe je dat het beste doet. Daarbij heb ik het geluk gehad van verschillende experts in mijn begin tijd kennis en ervaring op te hebben mogen doen wat heeft geleid uiteindelijk wat ik vandaag de dag ken.

      Veiligheid/security begint bij de IT professional. Die zal de klant, gebruik(st)er, stakeholder, uit moeten leggen wat automatiseren is. Let op, automatiseren, niet IT. Omdat IT alles te maken heeft met automatiseren, zit daar de grootste beknelling die leid tot tal van ongewenste zaken waaronder ook de enorme open deur die IT professionals en commercie de crimineel, hacker, bedrijfsspion heeft gegeven.

      En wat doen IT professionals? In plaats van de deur stevig dicht te doen, in de eerste plaats, gaat men dingen roepen dat de deur de verkeerde kleur heeft, dat het beslag van een verkeerde soort is, dat het slot wel heel erg ouderwets is en allang had moeten zijn vervangen. Niemand die er klaarblijkelijk op komt eerst en gewoon de deur dicht te doen en desnoods met eenvoudige middelen te baricaderen.

      Er is een gemene deler in Digitale Automatisering (DA) en IT. En tot mijn stijgende verbijstering zijn er steeds minder IT professionals die hiervan weten laat staan dat zij deze door kunnen geven aan hun klant, de stakeholder, manager, gebruik(st)er of de boardroom. Neen, stelselmatig wandeld men van de ene in de andere ‘visie’ maar kijkt voorts niet naar de materie, de universele principes, en vooral, wat was nu ook alweer het uitgangspunt van automatiseren.

      DA/IT 100% voorspelbare materie
      Gaat men een eenvoudige risico analyse doen die gebaseerd is op wat er is in combinatie met hoe de stakeholder, klant, CEO, CIO, CFO, management daar tegen aankijkt, komt men tot een zeer eenvoudige slotsom. Dat de IT professional klaarblijkelijk, na meer dan dertig jaar DA nog steeds niet in staat is eenduidig aan de andere wereld over te brengen wat DA is, hoe die zich beweegt, hoe daarmee om te gaan en … raar maar waar, dat er maar éé eenvoudig doel is en word gedient met DA en IT.

      Dat noem ik dan nog eens het grootste risico ….

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs