Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Slimme en groene retrofit geeft datacenter tweede leven

26 april 2024 - 14:414 minuten leestijdOpinieData & AI
Ronald van Veen
Ronald van Veen

BLOG – Naarmate de digitale transformatie versnelt, is de uitbreiding van datacenterfaciliteiten onontkoombaar. In plaats van direct te kiezen voor het bouwen van nieuwe faciliteiten, loont het om de kansen van een duurzame verbouwing te verkennen. Zo’n verbouwing noemen we een retrofit, en dit biedt uitzicht op efficiënte koeling, optimaal stroomverbruik en een flexibele operatie.

De vraag naar dataverkeer blijft toenemen. Dit is deels toe te schrijven aan de opkomst van ai (lees grotere rekencapaciteit). Organisaties hebben behoefte aan krachtigere servers en meer datacenterservices. Dit vergt tegelijkertijd weer meer resources van die datacenters: voornamelijk stroom en koeling. De stijgende vraag naar ai in applicaties zet organisaties daardoor onder druk om aanzienlijke veranderingen in hun datacenter-operations aan te brengen. Oudere faciliteiten zijn slecht toegerust om de implementatie van high-density computing, die nodig is om ai te ondersteunen, mogelijk te maken. De Dutch Data Center Association (DDA) liet in de Telegraaf dan ook weten dat de capaciteit van Nederlandse datacenters over één of twee jaar is bereikt.

Conclusie

Een groot aantal organisaties zal dan ook snel tot de conclusie komen dat hun bestaande datacenter moet worden aangepast aan de nieuwe eisen van ai. Het bouwen van nieuwe datacenters, in eigendom van bedrijven of colocatie-omgevingen, ligt dan ook voor de hand. Iets wat het ministerie blijkens het artikel in de Telegraaf een goede optie vindt. Tegelijkertijd moeten we constateren dat (lagere) overheden niet zitten te springen om nieuwe blokkendozen die in hun ogen te veel energie verbruiken. Not in my backyard, hoor je ze denken. Daarnaast is er in verschillende regio’s sprake van netcongestie, wat uitbreiding van bestaande datacenters lastig maakt en het bouwen van nieuwe haast onmogelijk. Dit terwijl de druk op datacenters dus juist verder zal toenemen door de populariteit van ai.

Not in my backyard, hoor je ze denken

Waar nieuwbouw een complexe en wellicht ook langdurige aangelegenheid wordt, is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘retrofit’. Het gaat hierbij om het aanpassen, upgraden of moderniseren van bestaande datacenterfaciliteiten, -systemen of -apparatuur om de efficiëntie en capaciteit te verbeteren. Een goed voorbeeld van zo’n optimalisatie is de installatie van high-density-systemen. Dit heeft echter tot gevolg dat er meer warmte ontstaat. Traditionele luchtkoelsystemen lijken moeite te hebben om deze toegenomen warmte efficiënt af te voeren. Het is een optie om verouderde koelsystemen te vervangen en over te stappen op koeling met vloeistof. Vloeistoffen hebben een hogere warmtecapaciteit en kunnen warmte over langere afstand transporteren zonder veel energie te verliezen. Resultaat is dan  ook dat apparatuur dichter op elkaar is te plaatsen, zonder risico op oververhitting. Een datacenter hoeft dus niet per se fysiek groter te worden maar kan de bestaande ruimte beter benutten.

Update

In het kader van de retrofit moet je ook kijken naar een update van de stroomvoorziening om aan hogere energie-eisen te voldoen. Hoewel het stroomverbruik van datacenters al ontzettend efficiënt is, ontkom je er niet aan dat er meer stroom nodig is in de nabije toekomst. Het is dan ook essentieel dat datacenters zich richten op energieoplossingen die hen in staat stellen om in grote mate zelfvoorzienend te zijn, zoals het gebruik van microgrids. Deze kleinschalige stroomnetwerken integreren traditionele energievoorzieningen met energie die lokaal is opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Een sleutelaspect van microgrids is hun vermogen om de productie van lokale energie te faciliteren, inclusief energie uit wind- en zonne-energie, waterkrachtcentrales, biogasinstallaties, en dieselgeneratoren. Je kunt zelfs voorrang geven aan hernieuwbare energiebronnen, waarbij enkel naar fossiele brandstoffen wordt overgeschakeld wanneer het nodig is. Denk aan langdurig gebrek aan zonlicht of wind, of tijdens momenten van hoge energieconsumptie.

Prefab

Ten slotte is het goed om te wijzen op de mogelijkheid om bij een retrofit van een datacenter modulaire prefab-oplossingen in te zetten. Deze oplossingen bestaan uit vooraf vervaardigde modules die ontworpen zijn om snel en efficiënt datacenterinfrastructuur te implementeren. Dit varieert van complete datacentergebouwen tot specifieke systemen voor koeling, stroomvoorziening en beveiliging. Je kunt dus snel capaciteit en andere resources bijplaatsen, exact volgens de behoefte van de organisatie. Zo wordt de fysieke ruimte optimaal benut.

Het is duidelijk dat de capaciteit van datacenters moet worden uitgebreid. Soms ontkomen we dan niet aan het bouwen van nieuwe, omvangrijke faciliteiten. Maar bekijk ook eerst de mogelijkheden om de bestaande omgeving een facelift te geven en zo optimaal te benutten.

Ronald van Veen is technical solutions architect datacenters bij Vertiv

Meer over

Datacenter

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Meer lezen

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: reorganisatie bij TomTom, investeringen in ai betaalt zich snel uit (en meer)

    ActueelData & AI

    EU breidt ai-platform uit met marktplaats en tools voor gen-ai

    ActueelData & AI

    Fundament onder Groningse ai-fabriek

    Ontslagen
    ActueelCarrière

    ASML ontslaat it-manager om dubbelrol, IFS brengt ai-agent naar fabrieksvloer (en meer)

    Eén reactie op “Slimme en groene retrofit geeft datacenter tweede leven”

    1. Een oudlid schreef:
      29 april 2024 om 15:28

      Wat betreft verbouwen of verhuizen komen ‘huisvestigingskosten’ vaak niet ten laste van de afdeling IT maar nu energieprijzen door het dak gaan ontstaat er meer bewustzijn over de ecologisch impact van ‘serverless’ ICT omdat er geen draadloos stroom is. Prijseenheid van Watts per transactie is echter niet het probleem door wet van Moore. Hierdoor verdubbeld rekenkracht elke 8 maanden als je niet vastzit aan afschrijvingstermijn van 7 jaar want virtualisatie zorgt dat densiteit per vloertegel verhoogd wordt. Replatforming van de eerdere rekken vol met inefficiënte blade servers door industrie standaard servers zorgt al voor een 40% lager ecologische footprint. Want wet van de remmende voorsprong zit vooral in het verhuizen van je data, de modulaire prefab van verhuizing middels steekkar gaat om edge-managed systemen die onderling geschakeld een grid kunnen vormen want het verplaatsen van rekencapaciteit kost niet veel tijd. Het opspinnen van een virtuele server kost maar enkele seconden maar door de netcongestie duurt het verplaatsen van de data minuten tot uren.

      Wat betreft vertrouwen of verbouwen moet de portabiiteit van data niet vergeten worden want het vraagstuk van AI gaat om de keus tussen een Rus in je achtertuin of een Amerikaan in je keuken. Edward Snowden waarschuwde ons voor bedrijfsspionage in de cloud want je wilt niet dat ChatGPT getraind wordt met jouw bedrijfsdata. Nu is AI is meer dan de gen-AI van LLM als we kijken naar de technologische singulariteit van AI met de voortschrijdende automatisering want zelfvoorziening in de edge gaat ook om een technologische vooruitgang op het slagveld met autonome wapensystemen waardoor er meer bewustzijn komt over de strategische infrastructuur. De conclusie van DDA is dus twijfelachtig want de facelift van een andere gevel waar achter nog altijd het achterstallig onderhoud van netcongestie zit gaat niet om een ondercapaciteit maar inefficiëntie.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs