Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Zo navigeer je door data-gedreven economie 

21 oktober 2024 - 14:234 minuten leestijdOpinieData & AI
Tony Bishop
Tony Bishop

BLOG – We bewegen van een digitale naar een op data gebaseerde economie, waar elke klik, like en interactie een sprankje data ontsteekt. De fysieke plekken waar veel bedrijvigheid plaatsvindt, zijn ook het centrale punt voor het creëren, verwerken en uitwisselen van bedrijfsdata. Hoewel dit kansen voor bedrijven biedt, heeft de medaille ook een keerzijde.

Met de groei van data neemt ook data gravity toe. Dat zijn grote datasets die kleinere datasets aantrekken, waardoor ze blijven groeien. Het is de kracht die ontstaat door het genereren en delen van data, wat leidt tot de aantrekking van toepassingen, servers en andere data. 

Naarmate er meer data worden gemaakt en uitgewisseld, versnelt dit exponentieel door die aantrekkingskracht. Vooral in de centra waar veel data bewegen, is deze data-explosie lastig voor oudere servers en toepassingen. Als gevolg vormt data gravity uitdagingen die de efficiëntie, veiligheid, klantbeleving en innovatie wereldwijd belemmeren. Er zijn vijf trends die van invloed zijn op de data-economie, en daarmee ook op data gravity: 

  • Digitale revolutie meets ai

De snelle ontwikkelingen van krachtige computertoepassingen zoals kunstmatige intelligentie (ai) en de grote hoeveelheid verzamelde en verwerkte brengen een ware digitale revolutie teweeg. Terwijl bedrijven hard werken aan de ontwikkeling van ai-gestuurde diensten en producten, vergroot dit ook de hoeveelheid data-uitwisseling wereldwijd.  

  • Beleid rondom datalokalisatie 

Door de groeiende invloed van regionale regelgeving moeten bedrijven hun strategieën voor datalokalisatie, het beleid van het opslaan en verwerken van data, officieel vaststellen. Het verkrijgen van inzichten uit gelokaliseerde data op een compliant en efficiënte wijze blijft een voortdurende uitdaging voor innovatie. Bovendien neemt data gravity toe naarmate het aantal locaties, gebruikers en apparaten groeit. Het ontwerp van een bedrijfsstrategie die tot succes moet leiden, zal automatisch rekening houden met de impact van data gravity. 

  • Fusies en overnames 

Fusies en overnames creëren een sterke groei van het aantal databronnen dat betrokken is bij data-uitwisselingen. Data gravity vormt hierbij een obstakel voor data-intelligentie omdat het verplaatsen van grote hoeveelheden data moeilijk en kostbaar is, wat leidt tot latency-problemen en beperkte toegankelijkheid. De belemmering van data gravity voor de toegang tot data-intelligentie maakt het volledig verwerken, samenvoegen en analyseren van data een cruciale uitdaging. 

Om deze barrière proactief aan te pakken, is het essentieel dat bedrijven een flexibele, op data gerichte architectuur opzetten. Bedrijven moeten hierbij bijzondere aandacht schenken aan de manier waarop datasets worden ingezet en met elkaar verbonden zijn. 

  • Integratie van cyberfysieke systemen  

In cyberfysieke systemen (cps) komen de fysieke en digitale wereld samen. In deze systemen werken fysieke processen en digitale technologieën samen voor realtime controle en automatisering. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat bedrijven cps integreren om internet of things (iot)- technologie te beschermen, bijvoorbeeld tegen inbraak. Volgens McKinsey kan iot tegen 2030 wereldwijd tot ruim twaalf miljard dollar aan waarde genereren. 

Naarmate kwaadwillenden steeds sluwer worden, is het voor bedrijven essentieel om cps te integreren om zo de realtime-veiligheid van kritieke infrastructuur te waarborgen. Met de toename van het aantal bedrijven die cps integreren, groeit echter ook het type en de hoeveelheid gecreëerde en uitgewisselde data, wat leidt tot een toename van data gravity. 

  • Datagroei wordt gestimuleerd door bedrijven 

Wereldwijd genereren bedrijven aanzienlijke hoeveelheden data. Deze toename van data wordt aangewakkerd door de ‘always-on’- en ‘sensorized’-mentaliteit van bedrijven, waarbij voortdurend data worden gecreëerd en verzameld. Dit resulteert op zijn beurt in een groeiende invloed van data gravity. 

Stimulans

Om deze datagroei bij te houden, moeten bedrijven plannen ontwikkelen die data beschouwen als een belangrijke stimulans voor innovatie. Door een datacentrische architectuur in datacenters met meerdere huurders te implementeren, kunnen bedrijven de uitdagingen van data gravity effectief aanpakken. 

Data gravity vereist een nauwe samenwerking tussen bedrijven, connectiviteitsproviders, cloud-aanbieders en contentleveranciers. Deze aanpak integreert de kernsystemen, cloud-infrastructuur en randapparatuur op de centrale punten van data-uitwisseling. Daarnaast wordt er een veilige, datacentrische hybride it-architectuur geïmplementeerd op wereldwijde knooppunten van bedrijven.

Tony Bishop is senior vice president, platform & solutions bij Digital Realty

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Meer lezen

    Handen, samenwerken, fusie
    ActueelOverheid

    Meer regie en samenwerking bij digitalisering overheid

    grens België - Nederland
    ActueelData & AI

    Ai in de Benelux: veel strategie, weinig uitvoering

    Jacob Spoelstra argwanend
    OpinieData & AI

    Spoelstra Spreekt: Veel te laat

    Europese Unie
    AchtergrondData & AI

    Wake-up call voor inkopers ai

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: reorganisatie bij TomTom, investeringen in ai betaalt zich snel uit (en meer)

    5 reacties op “Zo navigeer je door data-gedreven economie ”

    1. Een oudlid schreef:
      21 oktober 2024 om 22:44

      Data gedreven of informatie gedreven?

      Wat betreft het DIKW-model is data nutteloos zonder de context en het is nog maar de vraag of AI voor de slimme datasynthese zorgt want nauwe samenwerking tussen bedrijven, connectiviteitsproviders, cloud-aanbieders en contentleveranciers stuit niet alleen op wet- en regelgeving als we kijken naar de data gravity. Zo levert de aantrekkingskracht van foute data ‘nepnieuws’ op als integriteit van data niet bewaakt wordt. Helaas hobbelt niet alleen de waarheid achter de leugen aan want hetzelfde geldt voor wet- en regelgeving als we kijken naar compliance issues aangaande het recht om vergeten te worden.

      Niet alleen deze contentleverancier heeft daar nog wat moeite mee want driekwart van de gesprekken die ik voer over het datamanagement gaan om de Tip-ex door het ‘need to know’ principe van privacy. Dat marketing nog weet wat ik de vorige zomer deed is voor mij reden om de verbintenis te beëindigen en mijn rechten op verwijdering uit te oefenen hoewel aan laatste meestal geen gehoor gegeven wordt omdat de wijze van opslag er niet op ingericht is. Ik kan daarom beter de kwaadwillende tippen dan de toezichthouder om mijn grondwettelijke rechten uit te oefenen.

      Digitale zelfverdediging is een onontgonnen juridisch gebied voor de verzetshelden van de toekomst maar samenwerking tussen bedrijven, connectiviteitsproviders, cloud-aanbieders, contentleveranciers en de overheid gaat om Big Brother van George Orwell want AI zegt dat Digital Realty informatieplichtig is aan:

      1. Patriot act
      2. Cloud act
      3. FISA

      Login om te reageren
      • Jack Jansonius schreef:
        22 oktober 2024 om 10:20

        Oudlid, opvallend dat je nooit verder komt dan de eerste 2 treden van de beroemde DIKW-piramide.

        Data gravity wordt veroorzaakt door data-gedrevenheid en dat heeft als ander nadeel een vastlopen in complexiteit.

        Wordt het niet tijd om door te schakelen naar service-gedrevenheid?

        Login om te reageren
    2. Een oudlid schreef:
      23 oktober 2024 om 20:16

      De bovenste 2 treden of de onderste treden Jack?

      Neem bijvoorbeeld de wijsheid van de oude stier die bovenop de heuvel het enthousiasme van de jonge stier temt als het om een kudde koeien gaat. Heideggeriaanse interpretatie van deze wijsheid zou benadrukken dat de oude stier niet alleen geduldiger is, maar ook bewuster in harmonie met de wereld en tijd. De jonge stier zit gevangen in een beperkte, ongeduldige kijk op handelen en doelgerichtheid waardoor je service-gedrevenheid nog altijd als een seksueel overdraagbare ziekte klinkt.

      Login om te reageren
      • Jack Jansonius schreef:
        24 oktober 2024 om 11:22

        Mooi dat je de operationele doelen van de jonge stier al duidt als dienstbaarheid terwijl de oude stier veel meer in alle rust nadenkt over de strategische doelen.

        Wat betreft deze doelen is het denken van Heidegger inderdaad een terug naar de toekomst.

        Overigens bevindt het denken van Heidegger zich op het kruispunt van 2 belangrijke stromingen namelijk fenomenologie en hermeneutiek.

        Zie bijvoorbeeld:
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenomenologie
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Hermeneutiek

        Maar ook deze artikelen zijn zeer informatief:
        https://plato.stanford.edu/entries/phenomenology/
        https://plato.stanford.edu/entries/hermeneutics/

        Login om te reageren
    3. Een oudlid schreef:
      24 oktober 2024 om 22:49

      Even terug naar de beschuldiging Jack want je vergeet een heleboel context in je filosofische overwegingen als het om een kruispunt gaat. De empirische wijsheden aangaande de keus van de afslag gaat veelal om het gevoel. Zeg maar het ZIJN voor de gewone stervelingen want je kunt niet zoals Dino me beschuldigen van kortzichtigheid om vervolgens doodleuk de discussie te ‘downlevelen’ als het om de heuveltop met uitzicht gaat. Tenslotte wees ik op de ‘vergetelheid van het zijn’ in mijn eerste reactie omdat het kruispunt in de discussie meer om een keus tussen doelmatigheid en rechtmatigheid gaat.

      Wel bij de les blijven Jack want Heidegger viel door de tijd van zijn voetstuk af omdat zijn dienstbaarheid aan het nationaalsocialisme een politieke vergissing bleek te zijn. Graag ingaan op mijn verwijt over je service-gedrevenheid want ik verfoei namelijk een toekomst van vergaande controle middels het residu van ons handelen. Wat betreft het kruispunt van de menselijkheid in een technocratische wereld is AI eerder een vloek dan een zegen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs