Vergeet de voorspellingen over het einde van het enterprise datacenter. Terwijl cloud first het afgelopen decennium de it-wereld domineerde, gaat de slinger volop in de andere richting. De hybride aanpak werd al vaak voorspeld, maar lijkt er nu echt te komen. Met dank ook aan artificiële intelligentie (ai).
Een opvallend beeld tijdens de recente Benelux Summit van AWS in Amsterdam. Twee van de klanten die AWS als showcase naar voren schoof, werken volop met een eigen datacenter. De AWS-cloud is voor hen wel van tel, maar aanvullend.
Tot voor kort waren het bij AWS-conferenties vaak aankondigingen van bedrijven die hun hele hebben en houden verplaatsten naar de AWS-Cloud. Maar in 2025 klinkt toch vaak een andere toon. Al is het maar omdat een partij als AWS bijvoorbeeld ook volop zijn eigen Bedrock ai-managed service in de verf zet.
Rinke van de Rhee, cdo bij netbeheerder Alliander, had het letterlijk over hun aanpak van het hybride datacenter. ‘We runnen onze eigen datacenters voor kritieke taken, maar benutten tegelijkertijd de kracht van de AWS-cloud voor innovatie’, legde Van de Rhee uit. ‘De cloud komt in beeld waar het geen impact heeft op de dagelijkse operaties’, zo klonk het.
Daar is ai
Deze aanpak weerspiegelt een bredere trend waarbij organisaties (in kritieke sectoren) een genuanceerder beleid ontwikkelen over welke workloads waar draaien. Een andere klant is KBC, dat onlangs bekend maakte dat het eigen datacenters bouwt die het in 2027 in gebruik wil nemen.
KBC werd tijdens de AWS Summit alom geroemd voor zijn innovatie in ai. ‘Zij kunnen hiermee hypergepersonaliseerde diensten aanbieden aan klanten, en het is fijn dat wij hier als aanbieder aan kunnen bijdragen’, aldus Danielle Gorlick, general manager Benelux bij AWS. ‘Wij stellen overigens vast dat de Benelux een leidende rol speelt in ai en digitale transformatie.’
Ook Jef Loos van Whitelane Research bevestigt de impact van ai op cloud en datacenters. ‘Er komen bij veel organisaties meer ingrijpende ai-projecten.’ Dergelijke ai-ontwikkelingen hebben directe gevolgen voor het (publieke) cloudgebruik. Organisaties bekijken dat namelijk op hun manier. ‘Sommige bedrijven willen ai eerder in de public cloud afhandelen, maar andere inderdaad on-premises, aldus Loos. ‘Vergeet niet dat ai heel veel computerkracht vergt. En dat houdt bedrijven bezig.’
Kostenaspect
Er zijn nog andere elementen die meespelen waardoor veel organisaties uiteindelijk uitkomen op een hybride it-realiteit. Naast ai spelen zeker ook de toenemende cybersecurityrisico’s en de neiging naar datasoevereiniteit. Denk aan regelgeving die organisaties dwingt om controle te houden over hun data-infrastructuur.
Daarnaast speelt het economische aspect een rol. ‘Ook de publieke cloud is niet gratis’, oppert Loos. Ook al wijzen cloudpartijen als AWS erop dat ze in volle transparantie en helderheid dat kostenaspect benaderen. Maar met fluctuerende en stijgende cloudkosten en verbruiksgebaseerde prijsmodellen als storage-as-a-service (staas), vinden sommige organisaties het intussen zelfs voordeliger om bepaalde dataworkloads on-site te verwerken en op te slaan. Het enterprise datacenter is in the game.
Voorspellingen zijn altijd leuk als de vader de wens van de gedachte is want de opkomst van hybride IT werd al in 2021 door de experts in een Computable-panel voorspeld. Kristallen bol van experts ging toen om allerlei technische en juridische obstakels welke een decennium later aangevuld zijn met eisen over duurzaamheid. Want hedendaagse hybride IT-model gaat om het kruispunt van techniek, governance, beleid en duurzaamheid waardoor eerdere cloud-first dogma’s niet meer volstaan.
AWS Glacier zette ooit de standaard voor goedkope, trage (cold) opslag in de cloud maar inmiddels zijn dezelfde principes van storage tiering en koude data-opslag ook uitstekend on-premises en hybride toepasbaar. En anno 2025 is LTO nog steeds de meest duurzame oplossing voor een langdurige, passieve opslag van petabytes aan ongestructureerde data zonder fluctuerende kosten als we kijken naar de TCO van tape.
AI is geen probleem als we kijken naar de bandbreedte van RAIL door meerdere tapedrives tegelijk te gebruiken in een lineaire doorvoer. Tape is namelijk niet traag maar groen waardoor hyperscalers zoals AWS, Microsoft, Google en Meta dit medium steeds vaker gebruiken in combinatie met asynchrone prefetching en staging voor AI workloads door caches lineair te laden. Hierdoor is Storage-as-a-Service niet alleen interessant vanuit een hybride IT visie maar ook door het idee van multicloud.
Same shit, different day in hybride IT gaat plan B om een gegarandeerde toegang tot je data met nieuwe geopolitieke uitdagingen waardoor de eerdere cloud-first dogma’s voor wat uitdagingen met een soevereine opslag zorgen. De compliance kosten rijzen dan ook de pan uit als we kijken naar AVG, NIS2 en ESG-doelstellingen. Maar ook de verbruiksgebaseerde prijsmodellen blijken niet zo voordelig als we kijken naar de mobiliteitskosten.
Voorspellingen over het einde van het enterprise datacenter zijn trouwens nog altijd valide als we kijken naar ontwikkelingen hierin. Maar zolang in het land der blinde éénoog koning is zijn de experts als een roepende Messias in de woestijn.