De rechtbank Midden-Nederland ziet geen zaak in een beroepsprocedure van Daan Rijsenbrij. De oud-hoogleraar ICT wil de voorzitter van de raad van bestuur van UWV dwingen om te reageren op de in zijn ogen aanhoudende ict-problemen binnen die uitvoeringsorganisatie. Rijsenbrij gaat in beroep.
De rechtbank heeft de zaak niet-ontvankelijk verklaard omdat voor hen niet duidelijk is tegen welke beslissing Rijsenbrij precies procedeert. Bovendien is volgens de rechtbank niet voldaan aan een verzoek om een toelichting te geven op de zaak. Dat blijkt uit een ‘uitspraak buiten zitting’ die in handen is van Computable.
Recent publiceerde Rijsenbrij op LinkedIn een uitgebreid verslag over de situatie rondom de ict binnen het UWV. Volgens de oud-hoogleraar, die zich op LinkedIn ‘strateeg digitalisering, auditor digitale architecturen en it-fluisteraar voor hoger management’ noemt, kampt UWV al jaren met structurele ict-problemen en heeft het management onvoldoende grip op de digitalisering. Hij riep samen met een aantal ict-experts de minister op om het digitaliseringsprogramma tijdelijk stop te zetten totdat de voorbereidingen op orde zijn. Hij stelt dat er een stevige hervorming nodig is om het UWV toekomstbestendig te maken.
Tussen 2023 en 2025 diende Rijsenbrij meerdere Wet open overheid (Woo)-verzoeken in over de voortgang van de digitalisering bij het UWV. Hij is onder meer kritisch over grote externe adviesbureaus die het UWV inschakelde zonder transparantie over de resultaten te bieden. Ook waren er problemen met de beantwoording van Woo-verzoeken en werd informatie over falende it-projecten en begrotingen volgens Rijsenbrij niet verstrekt.
Rijsenbrij laat desgevraagd aan Computable weten dat hij nooit een verzoek voor het geven van extra informatie heeft ontvangen en dat hij ‘in verzet’ gaat tegen de uitspraak. Dat loopt volgens de procedure via een verzetschrift. Daarnaast gaat hij de rechtbank vragen om dat verzetschrift mondeling toe te toelichten op een zitting in de rechtbank.
“Mocht het tot een proces komen, dan gaat het volgens de criticaster om een ‘unicum in Nederland’ waarin een burger de hoogste ambtenaar van een overheidsorganisatie aanklaagt wegens de ‘zeer slechte it’.”
En dan raakt er natuurlijk nog ergens van de rechtbank een verzoek aan die burger kwijt over toelichting geven, want hoewel bla bla zorgvuldigheid raakt er natuurlijk van alles kwijt in de bureaucratie met allerlei belangen.
Ook Daan zelf zag het aankomen.
Maar als het hem lukt ga ik misschien een rechtzaak tegen oudlid beginnen, weet nog niet precies op welke gronden 😉
We zien de aangetekende dagvaarding met vertrouwen tegemoet Dino. Want de roep om aandacht als IT-fluisteraar voor het hogere management had tegen beter weten in de hoop dat hij voor een unicum in Nederland kon zorgen. Je trekt dan grote schoenen aan met een even grote kans om te struikelen. Deze publicitaire stunt van de stratenmaker-op-zee is leuk voor de kijkcijfers maar inhoudelijk zinloos als je op de man gaat spelen in plaats van de bal. Tenslotte is een rechtbank niet bedoeld als het podium voor politieke spelletjes.