De door Alibaba gesteunde Chinese startup Moonshot heeft Kimi K2 gelanceerd, een opensource-taalmodel dat zich richt op softwareontwikkeling. Moonshots lancering past in de trend van Chinese ai-bedrijven die concurreren met (voornamelijk) Amerikaanse techgiganten door opensource-technologie en lagere prijzen te combineren.
Het bedrijf brengt twee versies uit: een basismodel voor onderzoekers en ontwikkelaars, en een op instructies afgestemde variant geoptimaliseerd voor chat en autonome agenttoepassingen.
Een onderscheidend kenmerk zijn de ‘agentic’-mogelijkheden, ofwel het vermogen om autonoom tools te gebruiken, code te schrijven en uit te voeren, en complexe meerstappentaken te voltooien zonder menselijke tussenkomst. Het model beschikt over een biljoen parameters, waarvan 32 miljard geactiveerd worden in een mixture-of-experts-architectuur. Dat maakt het een groot model.
Vooral de prestaties van Kimi K2 inzake coderen lijken opmerkelijk. Moonshot claimt dat het model zowel Claude Opus 4 als OpenAI’s coding-gerichte GPT-4.1 overtreft op verschillende industrie-benchmarks. Het model behaalde onder meer 65,8 procent nauwkeurigheid op SWE-bench Verified, een software-engineering benchmark.
Gratis
Het model is gratis beschikbaar via Kimi’s app en browserinterface, terwijl concurrenten als ChatGPT en Claude maandelijkse abonnementen hanteren voor hun nieuwste modellen. Voor api-toegang rekent Moonshot 15 cent per miljoen input tokens en 2,50 dollar per miljoen output tokens. Ter vergelijking: Claude Opus 4 kost vijftien dollar per miljoen input tokens en 75 dollar per miljoen output tokens.
Volgens Wei Sun, principal analist bij Counterpoint, is Kimi K2 ‘ongetwijfeld een wereldwijd concurrerend model én ook open source’, stelt hij aan CNBC. Wel merkt Sun op dat het model nog tools ontwikkelt voor effectieve integratie met andere systemen, waardoor de overstap voor ontwikkelaars vanuit concurrenten naar Kimi in veel gevallen nog niet meteen aan de orde is. Dit maakt de verbeterde codeercapaciteiten ‘minder een game changer’, althans op korte termijn.
De lancering valt samen met OpenAI-ceo Altmans aankondiging dat het eerste opensource-model van zijn bedrijf opnieuw wordt uitgesteld vanwege veiligheidszorgen.