Institutionele beleggers verwachten problemen door autonome ai’s en banenverlies door artificiële intelligentie. Maar tegelijkertijd denken ze dat de ai-markt zal uitgroeien tot drie biljard dollar.
Pensioenfondsen lijken op rozen te zitten, met stijgende dekkingsgraden voor het tweede kwartaal op rij. Maar institutionele beleggers maken zich zorgen over de grote veranderingen die ai veroorzaakt. Twee derde zit vooral in over autonome ai-systemen die beslissingen nemen zonder menselijke tussenkomst, concludeert een onderzoek van fondsbeheerder Robocap vandaag.
Zes op de tien is ook bezorgd over de mogelijke banenverdringing en negatieve impact op de werkgelegenheid. Eenzelfde aantal van de ondervraagde beleggers, die een gezamenlijk belegd vermogen van 1.200 biljoen dollar vertegenwoordigen (ter vergelijking: het bbp van Nederlands ligt rond de 1 biljoen euro), maakt zich zorgen over de ethische implicaties en het mogelijke misbruik van ai.
Wegen voordelen op tegen nadelen?
Vrijwel allemaal zijn ze echter ook van mening dat de regelgeving in de EU rond ai en robotica te streng is, waardoor creativiteit en innovatie beperkt zou zijn. ‘Dit in vergelijking met andere markten zoals de VS en China, waar soepelere wetgeving juist in het voordeel was van toonaangevende ai- en roboticabedrijven die daar gevestigd zijn.’
Desondanks verwachten ze ook allemaal dat de ‘baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van computerkracht, big data en next-gen-modellen een explosieve groei van investeringen in ai-gestuurde automatisering, precisiegeneeskunde, autonome systemen en ethisch ai-bestuur zullen veroorzaken,’ tot uiteindelijke een omvang van tussen de 2,5 en 3 biljard dollar.