De groei van internetwinkels voor consumentenelektronica lijkt te suggereren dat het nodige aan het veranderen is. Het lijkt gemakkelijk om online te gaan, maar er gaan ook weer net zoveel e-shops onderuit.
Het vinden van een onderscheidende positionering die ervoor zorgt dat de klant regelmatig terugkomt in de virtuele winkel, is het gros van de nieuwe shops niet gegeven. De bekende online winkels liggen er dus niet wakker van. Al deze kleine shops als ook nieuw en groots opgezette 'longtail' winkels lijken moeite te hebben om zich onderscheidend te positioneren. Dit komt omdat er nog steeds niet echt rekening wordt gehouden met de wensen van de consument.
Afhankelijk van het product gaat 70 tot wel 99 procent van de consumenten online om productinformatie in te winnen. Eerder publiceerde Ernst & Young in een onderzoek, dat de grootste ergernis bij consumenten de forse verzendkosten zijn. Volgens Forrester is de grootste drijfveer van de consument om online te kopen het vinden van een evident prijsvoordeel. Het achterwege blijven van zo'n 'evident' prijsvoordeel door soms extreem hoge en veelal onlogische bezorgkosten bezorgen de (potentiële) klant een kater van jewelste!
Daarnaast doen merkfabrikanten van verschillende producten er alles aan om de prijsverschillen met het traditionele retailkanaal zoveel mogelijk te beperken. Zij managen steeds zorgvuldig de uiteindelijke online prijs van hun product om te grote verschillen met de traditionele winkels te voorkomen. De klant die het significante prijsvoordeel van een bepaald merk of product zoekt, is daarbij te zeer afhankelijk van een specifieke aanbieding van deze of gene winkel en kan zich daarom niet consequent verlaten op een voor hem bekende online winkel.
Harrit Kingma
Oprichter en Directeur bij Bambooming.com