De consultancy-divisie van Atos Origin Nederland heeft te lijden onder het besluit van opdrachtgever KPN om een groot deel van het ict-werk weer in eigen hand te nemen. Ook de divisies MO en SI draaien matig.
In het eerste halfjaar van 2008 heeft de Nederlandse tak van ict-dienstverlener Atos Origin slechte resultaten geboekt, blijkt uit de gepresenteerde halfjaarcijfers. Vooral de consultancy-divisie leed onder het besluit van KPN om zijn ict-activiteiten deels in eigen hand te nemen. Omdat de automatiseerder het verlies van de KPN-opdracht niet volledig kon compenseren, daalde de bedrijfsmarge in het eerste halfjaar van dit jaar aanzienlijk ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal 2008 tekende het bedrijf wel belangrijke overeenkomsten met chipfabrikant NXP en energiebedrijf Nuon
Insourcing bij KPN
Rob Pols, algemeen directeur van Atos Origin Nederland, verklaarde al eerder dat de dalende omzet bij zijn bedrijf vooral te wijten is aan het besluit tot insourcing bij KPN, een van de grootste klanten van Atos Origin. Hij vertelde dat zijn bedrijf ‘een mooi nieuw contract met KPN heeft gesloten’. Het betreft een verlenging van een deel van de dienstverlening tot 2010. "Als je KPN buiten beschouwing laat, is onze omzet het afgelopen kwartaal (januari tot april 2008, red.) gegroeid met 12 tot 14 procent."
Het is niet alleen in Nederland dat de divisie Consultancy te wensen overlaat. Wereldwijd zag Atos Origin zijn consultingwerkzaamheden in het eerste halfjaar 2008 afnemen met 1,6 procent, ondanks een forse groei op de Franse markt (13 procent).
MO en SI
Ook de resultaten van de Nederlandse divisie Management Operations (MO) blijven achter bij die in andere landen. Wereldwijd boekte de divisie een organische groei van 7,4 procent. Dat is vooral te danken aan de resultaten in de regio’s Azië/Oceanië, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en overig EMEA (zonder Nederland en Duitsland).
De divisie System Integration (SI) groeide in het eerste halfjaar 2008 wereldwijd met 7,5 procent, voornamelijk met dank aan de activiteiten in Frankrijk, Duitsland en de rest van de regio EMEA (zonder het Verenigd Koninkrijk en Nederland). De automatiseerder heeft geen cijfers vrijgegeven over de resultaten van SI in ons land.
Spannend halfjaar
In verschillende landen staat de ict-dienstverlener op gespannen voet met zijn medewerkers. Zo is in Nederland het overleg over de cao 2008 door de werkgever eenzijdig afgebroken. Inmiddels is een externe bemiddelaar aangesteld om de lucht tussen werkgever en vakbonden te klaren.
Bovendien heerste er eerder dit jaar onrust onder de aandeelhouders, die pas kortgeleden wegebde door een herstructurering van de raad van commissarissen.
In juni kocht een Franse investeringsmaatschappij zich in het bedrijf in en werd op slag de grootste aandeelhouder.