Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘God geeft rust in de jachtige ICT-maatschappij’

10 november 2011 - 14:145 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur
Laura Kempenaar
Laura Kempenaar

Donderdagavond. Het personeel van Stabiplan in Bodegraven is al een paar uur naar huis, maar er brandt in een vertrek nog licht. Een innovatieadviseur die een presentatie moet geven, schuifelt zachtjes het pand binnen met een geurig ruikende pizzadoos. Rustig steekt hij kabeltjes van zijn laptop in een televisie, voordat hij zich verontschuldigend aan zijn pizza begint. Als de andere leden van ict-netwerk Impict binnendruppelen, begint hij niet haastiger te eten. Hij weet dat er eerst nog iets anders komt voordat zijn presentatie begint: het gebed.

Wat kun je in derde wereldlanden als ict'er betekenen? Daar proberen de leden van Impict antwoord op te geven in een sessie over 'ict voor een betere wereld'. Impict is een van de netwerken van Stichting Impact Netwerk, dat als doel heeft christelijke young professionals met elkaar te verbinden. Hiermee hopen ze christelijke ict'ers te kunnen stimuleren in het werk, hun relaties en het leven als navolger van Jezus Christus. Organisator Hans Admiraal voegt daaraan toe: 'En hen te helpen in afhankelijkheid van en overgave aan Jezus te leven en een aan Jezus gelijkvormige levensstijl te ontwikkelen, waardoor iemands omgeving verandert.'

Hans Admiraal is coördinator van Impict en in het dagelijks leven zelfstandig analist bij KLM. Hij staat op van tafel om zijn broer te bedanken. Admiraal: 'Gert, dank je wel voor het regelen van deze accommodatie. Het is nu de tweede keer dat we op deze locatie bijeenkomen en we zijn dankbaar dat Stabiplan ons wil sponsoren.' Gert Admiraal werkt als Stabicad-ontwerper bij Stabiplan. Hij neemt het bedankje met een knikje in ontvangst.

Hemelse Vader

Hans Admiraal vindt het moeilijk om het verschil tussen christen-ict'ers en niet-christelijke ict'ers aan te geven. Admiraal: 'Het enige wat ik kan zeggen, is dat Christenen zich geborgen voelen bij hun hemelse Vader, omdat God je altijd zal opvangen, hoe diep je misschien ook valt. Dat geeft een zekere rust in deze jachtige maatschappij. Jezus droeg ons op om God lief te hebben met ons hele hart en onze medemensen even lief te hebben als onszelf. Ik denk dat dat ook in het werk tot uitdrukking komt in een betere sfeer en een beter functioneren, hoewel je als mens soms ook verschrikkelijk de fout in kunt gaan.'

Admiraal vouwt zijn handen in elkaar voor het gebed. Het is een gebruikelijk ritueel voorafgaand aan een Impict-samenkomst. Admiraal vraagt God hen bij te staan in de meeting en na een gemeenschappelijk 'amen', wordt Arjen Joosse van hulporganisatie World Vision naar voren geroepen voor zijn presentatie over ict in de derde wereld. Hij heeft zijn pizza inmiddels verorberd en vertelt open over hoe zijn carrière tot nu toe verlopen is.

God stuurt mensen aan

Zo werkte Joosse onder andere bij Medair. Niet in een veilig kantoor in Nederland, maar in het veld in conflictgebieden als Uganda en Darfur. Hij is heel duidelijk in zijn redenatie om van het ene naar het andere land te gaan. 'Het is mijn geloofsovertuiging dat als er een god is, deze mensen aanstuurt.'

Er zijn ongeveer tien Impict-leden bijeen gekomen en ze luisteren aandachtig naar Joosse's verhaal. Ze zijn tussen de twintig en zestig jaar oud. Sommigen zijn systeembeheerder, anderen zijn ontwikkelaars of werkloos. De leden werken bij bekende bedrijven als de Provincie Groningen, Sogeti, ABN Amro, maar ook op universiteiten en in de energiebranche. Vier keer per jaar komen de kerkelijke ict'ers samen om te discussiëren over onderwerpen die zowel met ict als godsdienst te maken hebben. In totaal zijn er 36 leden, waaronder een vrouw.

Push-alerts

Joosse legt uit hoe een ict'er zijn bijdrage kan leveren in een derde wereldland. Hij doet dat aan de hand van een voorbeeld van World Vision. Joosse: 'In Darfur reden we met een team van World Vision over een weg. Een van de twee auto's werd beschoten en datzelfde bleek 72 uur eerder ook te zijn gebeurt. Als we die informatie hadden geweten, dan konden we een andere route nemen. Daarom hebben we in samenwerking met andere hulporganisaties een systeem gemaakt waarin met push-alerts op de telefoon wordt aangegeven welke wegen wel en niet veilig zijn. We hebben dat zelfs op een Google Maps-achtige manier in kaart kunnen brengen, zodat er op een veilige manier gereisd kan worden.'

Ook het uitdelen van voedsel in arme gebieden kan door ict een stuk efficiënter en daardoor levensreddend gebeuren. 'Vroeger stonden mensen in de rij en werd er op papieren opgezocht wie ze waren en op hoeveel goederen ze recht hadden. Dat nam uren in beslag. Nu doen ze dat met handhelds die gekoppeld zijn aan erp-systemen. In Nederland worden zulke apparaten gebruikt door pakketbezorgers om te registreren dat een pakket is afgeleverd.'

Tijd gewonnen

Ict is in de derde wereld misschien niet zo vergevorderd als in het Westen, het is een vakgebied dat levensreddend kan zijn. Joosse: 'In Afrika zijn mensen met voedsel uitdelen, aanzienlijk sneller klaar. En de registratie van mensen, die vroeger vijftig uur duurde, is in een half uur klaar. En denk eens aan medische toepassingen, waarbij even bloed wordt geprikt en uit het apparaat meteen een uitslag komt. Vroeger gebeurde dat in een ziekenhuis en dan moesten mensen weken op uitslagen wachten. Die tijd hadden mensen vaak niet meer.'  

De Impict-leden zijn ingetogen. Ze praten niet door de presentatie heen, maar ze hebben wel hun bedenkingen. Zo worstelen ze bijvoorbeeld met het geven aan goede doelen. Ze praten daarover na bij een kopje koffie en delen hun gevoelens over de derde wereld. Sommigen geven zelfs aan dat ze het jammer vinden dat er niet meer op de innovatie van ict werd ingezoomd tijdens de presentatie, omdat ze graag willen weten wat ict nog meer kan doen.

Meer over

Laptops

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    14 reacties op “‘God geeft rust in de jachtige ICT-maatschappij’”

    « Oudere reacties
    1. Peter schreef:
      15 november 2011 om 09:06

      Bij elk geloof zit wel een component waarbij verspreiding van het woord belangrijk wordt gevonden. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat deze mensen niet oprecht goed willen doen. Dus wat dat betreft is het in deze belangrijker dat deze mensen willen helpen dan de blijde boodschap.

      Wat in deze context kwalijker is het feit dat de hulp die geboden wordt ter discussie staat. Niet dat er iets mis is met mensen voeden hebben die honger hebben en het verzorgen van zieken. Maar om die mensen nou afhankelijk te maken van westerse techniek en hulp zonder dat ze zichzelf kunnen bedruipen kan je bij afvragen of dit wel echt helpen is op de lange termijn.
      Er zijn al langer stemmen van mensen die decennia lang ontwikkelingshulp hebben geboden en moeten toegeven dat ze generaties hebben geleerd hun hand op te houden en ze zichzelf niet meer kunnen redden als de liefdadigheidsindustrie ophoudt.
      In sommige delen van Afrika is de bevolking de laatste 20 jaar verdubbeld maar de uitgaven van de regeringen zijn daar niet op aangepast. Die hebben juist nog meer wapentuig gekocht mede gefinancierd door westerse organisaties. Wat dat betreft heeft het de weg om naar China voor hulp te bieden alleen maar makkelijker gemaakt. Die besteden wat dat betreft veel beter aandacht aan wat voor hulp ze bieden en werken ook veel beter samen zonder de westerse arrogantie.

      Login om te reageren
    2. Webmaster Grumpy schreef:
      15 november 2011 om 11:24

      yea, keep pushing the imaginary friend. Geloof heeft niks te zoeken bij ICT.

      Login om te reageren
    3. Arie schreef:
      15 november 2011 om 11:39

      En je weet maar nooit waar zaken toe leiden binnen ICT bedrijven. Mij is het volgende overkomen. In 2005 heb ik 2 voedselbanken in Amsterdam gestart. Het zwaarste is het proces om uit intakes te halen wie recht heeft op een voedselpakket. Mijn eigen database opgezet. Maar niemand anders kon daarbij. Bij een werkgever( een grote jeugdzorgorganisatie in Amsterdam) kwam Asolutions vaak voor opdrachten over de vloer. Op een dag mijn database laten zien. Asolutions zocht al langere tijd een maatschappelijk project om te ondersteunen. Uiteindelijk boden zij aan voor Amsterdam http://www.voedselbank.nu te bouwen. Een webbased intakeprogramma. Anno 2011 maken in Nederland veel voedselbanken hier gebruik van. En het gaat het officiele intakeprogramma voor de voedselbanken Nederlanden worden. En dat allemaal gratis! Wat Asolutions doet is de logistiek van deze vrijwilligers organisaties op een gebruikersvriendelijke manier ondersteunen. Misschien leuk als we binnen onze eigen omgeving kijken wat we voor onze omgeving met kennis van ICT kunnen betekenen. Christen of niet christen 🙂

      Login om te reageren
    4. Emanuel schreef:
      17 november 2011 om 23:28

      Ik was ook bij deze meeting (maar spreek nu op eigen titel) en natuurlijk preekte de heer Joosse voor eigen parochie en niet voor de lezers van Computable op deze avond. Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo van die zalvende woorden en vind ik dat je daden meer zeggen dan je woorden. En natuurlijk kan je vanuit verschillende motivatie je omgeving ten positieve willen veranderen met behulp van IT, daar hebben christenen geen alleen-recht op. En christenen zijn net mensen: sommige zijn misschien wat star, maar dat kan ook van IT-ers in zijn algemeenheid gezegd worden (om maar eens wat te noemen). Maar ik denk dat bijv. ‘Muhatma’ Gandi het bij het juiste eind had, toen hij zei: “You must be the change, you wish to see in this world”. En daar gaat het om, dat je ook als (Christelijke) IT-techneut of manager hier een bijdrage aan kan leveren.

      Ook ik ben sceptisch over ontwikkelingshulp, maar niets doen is ook geen optie (kijk maar naar Congo, er draait nu hierover een documentaire op Discovery waar je echt van huivert). En natuurlijk is ontwikkelingshulp een zeer complexe materie, waar je *soms* ook meer schade berokkend dan je goed doet, maar dat geldt voor al het pionierswerk. We leven niet in utopische wereld, maar we kunnen het wel voor elkaar allemaal wat dragelijker en menselijker proberen te maken.
      @Arie: super dat initiatief van Asolutions! Er is best veel verborgen armoede in Nederland en dus niet alleen in ontwikkelingslanden!

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs