Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Healey neemt afscheid

07 juli 2005 - 22:006 minuten leestijdAchtergrondGovernance & Privacy
Jasper Bakker
Jasper Bakker

Met een symposium nam Computable vorige week woensdag in kasteel De Vanenburg te Putten afscheid van columnist Martin Healey. Presentaties van ict-adviseur Rick van der Lans, Cordys-ceo Jan Baan, ict-analist Rob Creemers en Healey zelf luisterden de pensionering van de zeventigjarige ict-kenner op.

De productiviteit van Java- en .Net-programmeurs is allerbelabberdst, betoogt Computable-columnist Van der Lans op de bijeenkomst ter ere van Healey. Uit Belgisch onderzoek is volgens Van der Lans gebleken dat de productiviteit van programmeurs met een factor tien verlaagd is sinds de opkomst van Java.
Deze programmeertaal presteert ver beneden peil bij het bouwen van klassieke administratieve systemen, zo blijkt uit diverse afleveringen van de door Software Release Magazine georganiseerde programmeerwedstrijd Rad Race. Java-programmeurs blonken in deze competitie “wel uit in het ontwerpen van een 25-lagen architectuur, maar konden vaak geen fatsoenlijk werkende applicatie laten zien”, aldus Van der Lans.

Nieuwe dilemma’s

Van der Lans stelt dat we aan de vooravond staan van een nieuwe generatie programmeertalen die de efficiëntie van die gemiddelde programmeur flink zullen opkrikken. “Net als in de jaren tachtig bevindt de ict-industrie zich op dit moment in een crisis. Java en C-Sharp voldoen niet. Het is tijd voor iets anders.”
Volgens Van der Lans breken er nu systemen door die aan de hand van in UML (Unified Modelling Language) gecodeerde bedrijfsprocessen het grootste deel van de coderegels met een druk op de knop automatisch genereren. De programmeur past vervolgens 10 tot 15 procent van de code aan om een werkende applicatie te krijgen.
Hij geeft ook de ict-afdelingen ervan langs. Hij meent dat in veel organisaties bij de ontwikkeling van applicaties de gebruikersinterface en de eigenschappen voor het doelplatform te veel verweven zijn met de code voor basisfunctionaliteit in de software. Men let er bij de oplevering van nieuwe applicaties te weinig op of de basisonderdelen voldoende geabstraheerd zijn.

Healey’s colums, haat of liefde?
“Liefde. Ik vond het prachtig hoe hij iedere week weer tegen Microsoft wist aan te schoppen.”
M. Vogler, CrossMarx
 
“Ik vind het een wel erg binaire vraag. Liefde, in het begin, want ik was het erg met hem eens. Haat, op het laatst, want de it verandert; de it’er maakt de dienst niet meer uit.”
Hans Appel, Sun Microsystems
 
“Ik houd niet zo van binaire vragen, ik heb zijn columns ook nooit zo bekeken. Ze waren wel sterk technologisch, dat is ook zijn kracht, maar ja; de it verandert.”
F.W. Bosch, Unisys
 
“Liefde. Hij scherpt je zinnen en dwingt je tot nadenken, maar ik ben het lang niet altijd met hem eens.”
J.B. Roodbeen, Profinity ICT Groep
 
“Beide. Soms ben ik het voor 180 procent met hem oneens. Andere keren kan ik me helemaal in zijn stellingen vinden. Zijn columns wekken in ieder geval altijd gevoel op.”
M.P.T. Hoogenboom, ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
 
Lezer Andre, via mail:
“Geachte redactie, eindelijk gaat Martin vertrekken en het was hoog tijd. Toen ik de Computable nog aan huis kreeg, was hij een columnist. Een man zonder visie die altijd maar zat te klagen over de huidige systemen. Het tegenovergestelde van Bill Gates. Moest ik ff kwijt.”
“Het zal ict-afdelingen voor nieuwe dilemma’s plaatsen als fonkelnieuwe applicaties straks volledig herschreven moeten worden wanneer de grafische interfacetechnologie Avalon van de nieuwe Windows-versie Longhorn ten tonele verschijnt.” Hij vindt de huidige generatie informaticastudenten op hogescholen en universiteiten absoluut niet geschikt om dit onderscheid goed door te voeren in nieuwe software.

Niet overboord

De volgende spreker is Jan Baan, oprichter en ceo van softwarebedrijf Cordys. Hij legt uit hoe de fabrikant bedrijfsprocessen centraal wil stellen bij veranderingen in de software. Hij stelt dat bedrijven het zich niet meer kunnen veroorloven om bestaande systemen overboord te gooien. “In de Baan-tijd ben ik meerdere malen met een schone lei begonnen aan een nieuwe versie van het Triton- of Baan-systeem. De razendsnelle opkomst van internet zou een zelfde aanpak kunnen rechtvaardigen, maar de tijden zijn veranderd”, aldus de topman.
Het is nu de kunst om de bestaande applicaties te laten draaien en daar bovenop of naast nieuwe functionaliteit aan te brengen. Een belangrijke voorwaarde voor dit systeem is de introductie van XML. Deze standaardtaal voor webdocumenten maakt het mogelijk dat oudere applicaties via een generieke ‘enterprise service bus’ informatie uitwisselen met nieuwere softwarecomponenten.

Drijfveren

Analist Creemers, evenals Healey een oude rot in het vak, houdt zijn presentatie over brede technologische, economische en sociologische kwesties die het bedrijfsleven overkomen. Het netwerk doet afstanden en grenzen verdwijnen. Daarmee hebben we ons wat op de hals gehaald, betoogt hij. Hij begint met de vraag wie in de zaal een idee heeft wat we in 2015 doen. Healey steekt als enige zijn hand op. Gelach volgt. Creemers lacht mee en vervolgt zijn lezing. “Convergentie dwingt it-leveranciers naar consumentenelektronica”, legt hij uit. Daar valt immers veel te verkopen, ook nieuwe dingen. Hij haalt de Wet van Moore aan als één van de voornaamste drijfveren. “We zullen straks meer computers weggooien dan we kopen.”
Rfid (radio frequency identification) is een andere drijfveer. “Dat verandert nu alleen de bevoorradingsketen, maar straks veel meer. Een pak melk in de winkel kan bij de kassa aangeven dat hij niet verkocht mag worden omdat hij over de datum is. Over een patiënt in de operatiekamer zal alle informatie beschikbaar zijn. Chips zullen ook �n het menselijk lichaam gaan.” Overigens liet Microsoft-topman Bill Gates eind vorige week nog weten daar zelf niets voor te voelen.
Creemers waarschuwt voor twee grote problemen: vergrijzing en globalisering. Vooral in het Westen dalen de geboortecijfers en worden mensen steeds ouder. Globalisering begon als middel om goedkope goederen te importeren. Inmiddels kan uitbesteding wereldwijd plaatshebben. Dat leidt tot export van werkgelegenheid. Waakzaamheid en innovatie is de boodschap, drukt Creemers het publiek op het hart.

Ongelijk

Healey sluit zelf de dag af met een praatje en een korte presentatie die hij met trots en een ondeugende glimlach doet middels een overheadprojector. De plastic vellen zijn echter niet zijn enige communicatiemedium; hij praat vooral. “Ik gebruik ook wel Powerpoint, maar voor illustraties vertrouw ik toch op CorelDraw. Dan importeer ik ze wel in Powerpoint.”
“Ja, ik maak mijn column in Word, want dan heb ik weer een reden om te vloeken en te rebooten.” Hij geeft het publiek nog een voorspelling mee: “Zoeken zal een grote uitdaging zijn. HTML is namelijk ongestructureerde data, dat moet naar XML, maar we begrijpen documenten eigenlijk nog steeds niet goed.”
Tot slot toont Healey dat hij er ook wel eens naast zit. Op de overheadprojector verschijnt een kopie van een oud artikel van zijn hand, ‘Junking the mainframe’. Dat heeft hij geschreven als jonge onderzoeker. Zijn collega’s in de onderwijswereld namen hem dat niet in dank af. Een ander oud artikel is getiteld: ‘A viable OS for the pc’. “De IBM PC was toen vier jaar oud. Ik had het hier over OS/2, maar eigenlijk heb ik toch gelijk gehad; alleen hebben we het nu pas en heet het Windows XP”, bekent de columnist, die bekend staat om zijn Microsoft-antipathie.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Computable.nl

    Strategische alternatieven voor VMware

    Ontdek 3 strategieën voor een succesvolle overstap

    Meer lezen

    AchtergrondData & AI

    ISO 42001 veelbelovend als standaard voor verantwoorde ai

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Onderzoek naar omkoping bouw Microsoft-datacenter Wieringermeer  

    AdvertorialGovernance & Privacy

    Impact van NIS2 op fysieke beveiliging

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Digitale soevereiniteit vraagt om herziening van cloudstrategie  

    Rusland, hacker
    ActueelGovernance & Privacy

    AIVD: Rusland steeds agressiever, China bespioneert bedrijven

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    3 alternatieven voor trainen van ai zonder gebruikersdata

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs