Over het algemeen zijn studenten ontevreden met de vergoeding die ze krijgen op hun stageplek. Stagiairs die in de ict-sector ervaring opdoen zijn daarop een positieve uitzondering. Hun stagevergoeding zou in sommige gevallen zelfs hetzelfde zijn als die van een gemiddelde starter.
Studenten die stage lopen bij een bedrijf in de ict, hebben over het algemeen weinig te klagen over hun stagevergoeding. Terwijl de algemene gemiddelde vergoeding blijft steken tussen de tweehonderd en driehonderd euro, ligt het gemiddelde onder ict-stagiairs rond de vijhonderd euro. Dat blijkt uit onderzoek van Stageplaza.
Volgens Rogier Kind, creative consultant bij de stagebemiddelaar, komt het regelmatig voor dat ict-stagiairs tot wel achthonderd euro ontvangen. "Er schijnen zelfs uitschieters te zijn naar vijftienhonderd euro stagevergoeding per maand, ofwel een normaal starterssalaris. En bij sommige stages horen zelfs leaseauto's voor de ict-stagiair!" Hij merkt wel op dat het om geruchten gaat die hem tijdens netwerkdagen ter ore komen.
Krapte
De relatief hoge vergoeding van ict-stagiairs heeft voor een groot deel te maken met de arbeidskrapte in de sector. Ook in de technische branche en de accountancy kunnen studenten een flinke vergoeding tegemoet zien. Vaak zien bedrijven het aannemen van stagiairs als een manier om personeel te werven. Om het nog aantrekkelijker te maken, stellen de bedrijven een hoge stagevergoeding in het vooruitzicht.
De resultaten zijn afkomstig van het Nationaal Stageonderzoek 2007 dat Stageplaza kortgeleden hield onder ruim zevenhonderd studenten. In totaal hebben bijna vijfduizend studenten zich bij deze stagebemiddelaar ingeschreven. Het merendeel van hen is afkomstig uit het mbo en het hbo.