Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Eindgebruiker moet eigen software kunnen maken’

04 oktober 2007 - 08:053 minuten leestijdActueelGovernance & PrivacyBEA Systems
Rian van Heur
Rian van Heur

Eindgebruikers moeten hun eigen applicaties kunnen maken, zegt BEA Systems. Dit moet de druk verlagen op de ict-afdelingen en gebruikers kiezen er dan minder snel voor applicaties buiten de deur te gebruiken.

Ict-afdelingen kunnen niet altijd goed inspelen op de vraag van eindgebruikers als het gaat om applicaties die voor korte tijd gebruikt worden. Het kost vaak teveel tijd om deze oplossingen te maken. "Als ik een applicatie nodig heb die ik alleen gebruik, dan maakt de it-afdeling dat niet voor mij. Ook omdat ik het misschien maar voor een korte periode nodig heb. Veel mensen maken een dergelijke applicatie nu in Excel", zegt Martin Percival, technical evangelist bij BEA Systems.

BEA wil dat eindgebruikers gemakkelijk hun eigen applicaties kunnen maken. Volgens de leverancier kiezen zij vaak voor oplossingen buiten de firewall van de bedrijfsinfrastructuur, omdat de applicaties binnen de deur niet aan de wensen voldoen. "Ik heb maar een kleine mailbox, maar ontvang regelmatig grote bestanden. Door een mailbox bij Google aan te vragen kan ik deze bestanden wel ontvangen", zegt Percival.

De leverancier van middleware liet tijdens BEA World al een glimp van hun nieuwe product, codenaam ‘Genesis', zien. Genesis maakt deel uit van de bovenste laag van een service oriënted architectuur (soa). BEA kondigt in Shanghai eind dit jaar de roadmap voor het product aan. Zeker is dat de it-afdeling beperkingen kan inbouwen welke informatie een eindgebruiker mag inzien en gebruiken in een nieuwe applicatie. Percival kan nog niet zeggen of het mogelijk wordt dat de it-afdeling het aantal applicaties dat gemaakt wordt kan beheren.

De leverancier gebruikt voor ‘Genesis' een nieuw betalingsmodel, en laat de gebruiker betalen voor het aantal applicaties dat gemaakt wordt. "Zo kunnen bedrijven er ook voor kiezen een saas-product op deze manier aan klanten te leveren", zegt Percival.

Virtualisatie

Als een gebruiker een component van een applicatie meerdere keren kan gebruiken, kan dat extra druk leggen op de server. BEA Systems kondigde eerder al het product BEA Liquid VM aan, het product is sinds oktober verkrijgbaar. Hiervoor wordt samengewerkt met VMWare, leverancier van virtualisatiesoftware. Door de laag met het besturingssysteem eruit te halen kan de prestatie 30 tot 40 keer sneller, zegt BEA. De software van BEA  draait dan zonder besturingssysteem op de processor. "Je hebt geen problemen meer met het patchen en het beheren", zegt Guy Churchward, General Manager van de Java Runtime Products Group. "Ook heb je minder problemen met virussen", vult Robert Brusse, directeur Nederland aan. Volgens Brusse hebben al verschillende Nederlandse bedrijven interesse getoond in het product.

BEA werkt momenteel voor BEA Liquid VM zoals gezegd samen met VMWare, maar kijkt ook naar de mogelijkheden om gebruik te maken van de kennis bij XenSource, dat net gekocht is van Citrix. Percival verwacht dat Microsoft de volgende in lijn zal zijn waar BEA mee gaat samenwerken.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    GenAI: Veiligheidsrisico of wapen tegen dreiging?

    Wat AI betekent voor jouw securityaanpak? Alles over de risico’s en strategieën om GenAI verantwoord in te zetten.

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelSoftware & Development

    Meer uitleg over zakelijk gebruik web 2.0 nodig

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Oracle introduceert zakelijk web 2.0 met WebCenter

    8 reacties op “‘Eindgebruiker moet eigen software kunnen maken’”

    1. ronald schreef:
      4 oktober 2007 om 08:42

      Helemaal mee eens. Waarom binnen een bedrijf nog langer afhankelijk zijn van een ander?? Geeft een leuke impulse aan het service oriented development model, mooie vorm van concurrentie binnen een bedrijf en rechtstreeks acces naar de data die JIJ nodigt hebt om je werk goed te kunnen doen.

      Login om te reageren
    2. Kees van Dijk schreef:
      4 oktober 2007 om 15:04

      Het idee is goed dat de eindgebruiker zelf software maakt. Maar waarom moet er een apart product worden ontwikkeld dat dat mogelijk maakt en waar dan ook voor betaald moet worden?
      Geef de medewerkers een boek over VBA (Visual Basic for Applications), en iedereen met MS Office op z’n pc kan maken wat hij leuk vindt. The sky is (not) the limit.

      Login om te reageren
    3. Felix schreef:
      4 oktober 2007 om 18:29

      Ik vraag mij af of dit in de praktijk werkt. Software ontwikkelaars hebben vaak al moeite juist werkende software op te leveren, laat staan een gemiddelde eindgebruiker. Gebruikers gaan o.b.v. informatie uit niet juist werkende software beslissingen nemen wat grote bedrijfs risico’s met zich mee kan brengen. Ook denk ik dat dit principe niet druk verlagend, maar juist druk verhogend op een it-afdeling zal werken, omdat de afdeling de gebruikers zal moeten ondersteunen bij het maken van de software en zal moeten ondersteunen in het opsporen en verhelpen van bugs, wat doorgaans een zeer tijdrovend zaak is, vooral als de software door een ander geschreven is.

      Login om te reageren
    4. itspec55 schreef:
      4 oktober 2007 om 19:58

      Wat een ultiem geblaat weer van Computable, zoals we van dit blad gewend zijn.

      Programmeren is een vak! Net zoals timmerman of loodgieter dat is.

      Ik heb respect voor handwerklieden omdat ik zelf niet handig ben, ik hoop dat Computable ooit eens het respect opbrengt voor de honderden mensen die het maken van goede software als hun vak hebben gekozen.

      Login om te reageren
    5. Testco schreef:
      5 oktober 2007 om 11:29

      Enerzijds is het goed mogelijk, kijk naar de macro’s die door menig werknemer worden gebruikt. Wie kent het niet: een collega bouwt een access database, teamleider stelt het beschikbaar voor de directe collega’s, het wordt wat doorontwikkeld & aangepast en na verloop van tijd heeft men het over een bedrijfskritische applicatie, zonder documentatie, regressietest, backups, beheer ed. Als het bedrijfskritisch wordt is dat in ieder geval een goede verantwoording van ontwikkelbudget. Wordt het niet bedrijfskritisch en blijft tijdelijk, waar in het artikel over gesproken wordt, wat is er dan mis met Office, macro’s & VB?

      Die firewall zit er trouwens niet voor niets…

      Al met al ben ik heel benieuwd. Met bijv. Dreamweaver en Access zijn we al een heel eind!

      Login om te reageren
    6. Paul schreef:
      8 oktober 2007 om 11:07

      Ik ben ervan overtuigd dat Felix de spijker op de kop slaat. Wil een eindgebruiker de juiste software op kunnen leveren, dan zal h/zij daar veel tijd aan moeten besteden. Degenen die daar lol in hebben en goede producten opleveren worden op enig moment meestal gewoon als nieuwe ontwikkelaar in de IT-afdeling opgenomen en verder opgeleid.
      Ik heb veel te vaak excel en macro oplossingen gezien die veel te ver gaan, vervolgens afhankelijk zijn van de ontwikkelaar, waarbij bij vervanging niets, maar dan ook niets op papier stond.
      Het gaat echt niet om het middel, maar gewoon om de organisatie van de informatievoorziening. Een IT-organisatie moet de flexibiliteit leveren die gewenst is. Zo als je capaciteit en gelden voor onderhoud kunt inplannen, kun je dat ook doen voor de ad hoc toepassingen/voorzieningen.

      Login om te reageren
    7. Michiel Schipperus schreef:
      8 oktober 2007 om 16:19

      Het is vanuit marketing oogpunt natuurlijk geweldig om te zeggen dat de eindgebruiker zelf in staat is om z’n eigen tools te ontwikkelen. De eindgebruiker weet toch zelf het beste welke behoefte hij heeft?
      De gemiddelde inkoper zal dit dan ook als muziek in de oren klinken: geen uitgebreide specificatie trajecten meer, geen implementatie meer door een derde partij, geen iteraties achteraf. Wat wil je nog meer?

      Helaas bestaat dit niet. Security, trainingen, betrouwbaarheid, performance, professionaliteit ontbreken of doen afbreuk aan het concept van snel en tegen lage investeringen decentraal software oplossingen ontwikkelen.

      Marketing blijft toch een geweldig instrument.

      Login om te reageren
    8. pewe schreef:
      8 oktober 2007 om 17:31

      Helemaal niet mee eens. Kijk maar eens wat er in het verleden en nu nog met bijv. spreadsheets “geklooid” werd. Iemand maakte iets en het verdween door de organisatie heen met elk weer eigen “lichte?” aanpassingen. Met als gevolg onvergelijkbare informatie.
      En als een zaak duidelijk moet zijn is dat dat de informatie consistent en uitwisselbaar moet zijn.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialData & AI

    Private AI helpt gemeenten met vertrou...

    In een tijd waarin gemeenten geconfronteerd worden met groeiende verwachtingen van burgers, toenemende wet- en regelgeving en druk op budgetten,...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs