Wereldwijd is het gebruik van IPv6 de 10 procent gepasseerd en het zal de komende tijd een groeiversnelling laten zien. Na de lancering in 2012 van IPv6 op de websites en services van Google, Apple, Microsoft en Facebook, is het steeds belangrijker geworden in ict-omgevingen. IPv6 is ontworpen als vervanger van IPv4. Kunnen we, nu IPv6 steeds breder beschikbaar wordt, IPv4 uit gaan zetten?

IPv4 en IPv6 worden nu naast elkaar gebruikt, en dat zal nodig blijven zo lang er nog gebruikers zijn die IPv6 niet kunnen toepassen. Het ondersteunen van twee protocollen vergt echter extra werk, en we blijven last hebben van de problemen rondom IPv4. Daarom is het eind-doel om IPv4 uit te zetten en volledig over te gaan op IPv6.
Bedrijven die zich niet voorbereiden op IPv6 en geen maatregelen nemen, zullen tegen verschillende problemen gaan aanlopen. Internetgebruikers van wie het IPv4-adres, als gevolg van het adrestekort met meerdere gebruikers wordt gedeeld, krijgen te maken met identificatie- en security-problemen. IPv6 is een belangrijk onderdeel van de grootste netwerken in de wereld. De grootste websites ondersteunen het, en banken voeren het in om betere controle over het online betalingsverkeer te houden.
Toch stellen veel bedrijven de invoering van IPv6 nog uit. Deels uit onwetendheid, deels uit koudwatervrees. Wat zijn de kosten van de invoering van IPv6, wanneer ben je klaar met de invoering, wie moet je er in je organisatie bij betrekken, waar moet je op letten? Wellicht dat Stichting IPv6 Nederland in een speciaal seminar op dinsdagmiddag 8 november 2016 duidelijkheid in deze materie kan scheppen en vragen over het hoe en wat met IPv6 kan beantwoorden.
De invoering van ipv6 wordt niet omarmt en daar zijn veel redenen voor te bedenken.
1) Grotere bedrijven hebben veel public, misschien zelfs wel teveel, en hebben een intern goed afgebakend ip beleid waarin de infrastructuur voldoende kan groeien. Intern is er dus niet snel een “drive” om over te stappen.
2) Veel bedrijven hebben van oudsher veel ip-blokken gekregen maar die zijn vergeven in een tijd dat NAT nog niet of nauwelijks bestond / werd toegepast. De noodzaak voor bedrijven om echt publics te gebruiken is er natuurlijk wel maar niet in die mate zoals ze destijds zijn uitgegeven. Veel mensen vinden dan ook dat deze gewoon teruggeven moeten worden.
3) Kennis gebrek. Bij ons intern zijn de publiek ip adressen zo goed als op. Een simpele gerouteerde many to one infra voor bv een data backup netwerk zou zich ideaal lenen voor ipv6. Dit stuit op weerstand omdat we er zelf niet vertrouwd genoeg mee zijn. Ook geloven wij niet dat het vrij is van issues om echt IPv6 te gebruiken ook al claimt de fabrikant van de backup software van wel.
4) Enz,
Dus de discussie om ipv4 uit te zetten moet je nuanceren. Op het internet zal IPv6 geleidelijk aan meer en meer gemeengoed worden. Intern zal men nog lang aan IPv4 vasthouden denk ik.
Natuurlijk moeten alle grote ontwikkelingen genuanceerd worden, en is de slogan van het seminar zo gekozen om “te prikkelen”. Dat neemt niet weg dat het uitzetten van IPv4 het einddoel is waar naartoe gewerkt moet worden.
Grote internetbedrijven zoals Facebook hebben IPv4 al verwijderd uit hun datacenters en bouwen alles intern op IPv6. Mensen die Facebook over IPv4 bezoeken moeten daardoor eerst door een backwards-compatibility laag heen, wat mede verklaart waarom Facebook sneller is over IPv6 (zie http://www.internetsociety.org/deploy360/blog/2015/04/facebook-news-feeds-load-20-40-faster-over-ipv6/).
Bedrijven die nu nog niet aan IPv6 begonnen zijn zullen zeer waarschijnlijk eerst een gewenningsperiode nodig hebben waarin ze zowel IPv4 als IPv6 dual-stack gebruiken, maar vanwege de extra beheer-last die het onderhouden van twee protocollen met zich meebrengt zal dat na verloop van tijd naar een IPv6-only situatie verschuiven. Hoe snel dat zal gaan zullen we op het seminar bespreken 🙂
Veel oudere software kan toch ook niet met IPv6 omgaan. Vier zal nog lang bestaan, niet ieder land op deze planeet kan zich veroorloven de infrastruktuur te vervangen, die sluit je uit als je alleen op IPv6 zet.
Bij software is de IPv6 ondersteuning wisselend. Op Apple’s iOS is IPv6 ondersteuning tegenwoordig verplicht, en ook veel reguliere desktop applicaties werken prima met IPv6. Sommige software zoals Microsoft Exchange heeft IPv6 zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Met maatwerk applicaties is het echter minder goed gesteld. Daar hebben we een aantal jaren geleden met de Software Improvement Group (SIG) naar gekeken en toen bleek de IPv4 afhankelijkheid ongeveer 12% van de software te zijn.
IPv4 zal zeker nog lang bestaan (er zijn vast nog plekken waar IPX/DECNET/SNA/etc draait) maar op een gegeven moment verschuift de verantwoordelijkheid. Nu is IPv4 de norm wordt van iedereen verwacht dat te ondersteunen. Over een aantal jaren zal IPv6 de norm zijn en val je buiten de boot als je alleen maar IPv4 ondersteunt. Het zal wel gebeuren, maar wat verandert is wie er op aangekeken wordt.
En als je leverancier nu nóg geen IPv6 doet, moet je misschien ook een andere leverancier zoeken.
Helaas is er geen klant die de eis stelt. En IPv6 ready is ook een wassen neus. Je doet IPv6 of je doet het niet.
Grootste probleem: Er is geen business model. Je kunt er nog niets mee verdienen. Want je moet nu eenmaal ook alles op IPv4 aanbieden.
Als providers IPv4 adressen voor dienstverleners gratis maken mits ze ook de diensten op IPv6 aanbieden dan motiveert dat om IPv6 te gaan doen.
Helaas kiezen veel ISP’s ervoor om gewoon veel geld te vragen voor IPv4 zonder IPv6 te motiveren.
@Sander,
ik ben groot voorstander van IPv6 invoering maar dat helpt weinig bij bedrijven die die stap nog niet gemaakt hebben, daar kun je alleen proberen te motiveren.
Nederland loopt daar redelijk voorop, hier in Oostenrijk heb ik met bedrijven (internationale) te doen die niet begrijpen dat een (andere) leverancier die geen IPv6 aanbiedt ze letterlijk klanten kost.