Wil je het IT-team binnen jouw organisatie uitbreiden? Dan is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereid. Want goed IT-talent is schaars én gewild. Zorg er daarom voor dat je weet naar wie je op zoek bent, welke kosten hieraan verbonden moeten zijn en in hoeverre flexibiliteit een rol speelt. Waar je aan kunt denken als je je IT-team wil uitbreiden, zetten we in de onderstaande blog voor je op een rij.
Wat heb je écht nodig?
Als je graag je bedrijf wil uitbreiden met IT-specialisten, dan is het natuurlijk wel goed om te kijken wat je écht nodig hebt binnen je bedrijf. Zo is het goed om te kijken of je iemand zoekt die goed is in de ontwikkeling en in het programmeren, of juist iemand voor support en beheer, iemand voor de veiligheid van je websites en bestanden, iemand die alle data snapt en weet bij te houden of zoek je iemand voor de projectmanagement. Binnen de IT-sector heb je namelijk verschillende banen en voor jou als bedrijf moet je goed kijken wat je echt kunt gebruiken bij jullie op kantoor. Maak daarom vooraf een takenlijstje met skills en benodigdheden en ga op zoek naar nieuwe IT-specialisten.
In dienst nemen of inhuren?
Je kunt iemand in dienst nemen, maar je kunt natuurlijk ook iemand inhuren die jouw IT-team gaat versterken. Er zijn verschillende mogelijkheden waar je aan kunt denken. Zo kun je bijvoorbeeld een freelancer inschakelen, maar kun je ook een vast personeelslid in dienst nemen. Wil je wel graag een vast teamlid, maar heb je geen behoefte aan bepaalde personeelszaken? Dan zou je kunnen overwegen om via een payroll service te werken. Met een payroll service werkt de medewerker wel voor jou, maar is de werkgever in principe het payrollbedrijf. Dit betekent ook dat het payrollbedrijf verantwoordelijk is voor de salarisadministratie en het verzuimbeleid.
Wil je wel graag dat jouw toekomstige IT-talent bij jou in dienst is en dat je ook verantwoordelijk bent voor de personeelszaken, maar zie je het nog niet helemaal zitten om de HR volledig op je te nemen? Dan zou je ook ondersteuning kunnen vragen wat betreft HR. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van interim HR services. Je krijgt zo ondersteuning wat betreft HR, zoals bij verlof of het werken met freelancers.
Werken met remote of internationaal IT-talent
Het kan ook zijn dat je in Nederland niet altijd helemaal goed tot je recht komt op het gebied van IT. Ook kan het zijn dat het bij jou op kantoor enorm druk is, waardoor er weinig plek is. Zo kun je er wel voor kiezen om iemand remote voor je te laten werken, of juist een IT-talent te laten werken uit het buitenland. Je kunt gemakkelijk iemand aannemen in het buitenland, wel volgens de juiste regels natuurlijk. Het is zeker een goed alternatief als je bijvoorbeeld in de buurt zelf niet iemand kan vinden die de taken voor je op kan pakken. Het is echter wel van belang dat je rekening gaat houden met de keerzijde van medewerkers uit het buitenland. Zo is het goed dat je nadenkt over tijdzones, dat je de cultuur begrijpt en dat je gebruikmaakt van goede communicatie.
Budget en kostenplaatje
Als laatste moet je ook rekening houden met je eigen budget. Het salaris van een IT-specialist is maar een deel van de kosten die je daadwerkelijk kwijt bent. Het is dus goed om te beseffen dat je echt nadenkt over het kostenplaatje. Je moet er namelijk voor zorgen dat diegene ergonomisch kan gaan werken, dat hij of zij de juiste software tot beschikking heeft, de juiste opleidingen gaat volgen, dat er verzekeringen worden afgesloten en dat er tijd in gaat zitten om hem of haar up-to-date te brengen. Zorg er daarom voor dat je een duidelijk kostenplaatje maakt, zodat je zonder problemen je IT-specialist kan betalen.
Onboarding en cultuur: vergeet de menselijke kant niet
Bij het aannemen van een IT’er is het ook enorm belangrijk om jouw nieuwe werknemer een warm welkom te geven. Goed inwerken is daarom een must met een onboarding. Zeker bij remote of hybride teams is goed inwerken cruciaal. Zorg daarom voor goede documentatie, een inwerktraject, regelmatige check-ins en investeer in tools voor samenwerking.