77 procent van de organisaties weet niet welke veranderingen nodig zijn om te voldoen aan de European Data Governance Act (DGA), terwijl de wetgeving al sinds september 2023 van kracht is. Dit blijkt uit onderzoek van it-dienstverlener SureSync, onderdeel van Visma. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 330 managers, beslissers en C-level-uitvoerders binnen Nederlandse organisaties.
De European Data Governance Act is opgesteld om gegevensuitwisseling tussen bedrijven, non-profit organisaties, burgers en overheden veiliger en transparanter te maken, maar ook beter te reguleren. De wet verandert hoe we in Europa met data omgaan.
Uit het onderzoek van SureSync blijkt dat zo’n driekwart van de organisaties niet weet wat ze moet doen om te voldoen aan de wet. Deze uitkomst is op zich niet vreemd; twee op de vijf (41 procent) organisaties geven namelijk ook aan dat ze niet bekend zijn met de inhoud.
Kennis ontbreekt
De meeste organisaties zijn eigenlijk al te laat met uitzoeken wat de wet voor hen betekent. Een derde van hen (34 procent) heeft wel een uitgebreide impactanalyse uitgevoerd. Met zo’n analyse worden de potentiële gevolgen en veranderingen uiteengezet. De volgende stap in het proces naar compliance is implementatie. Deze stap is door een kleine groep afgerond: slechts zestien procent heeft alle processen waarop de Europese DGA van toepassing is aangepast.
Positief punt is dat 39 procent van de organisaties een intern projectteam heeft opgezet. Bij 35 procent is extra budget vrijgemaakt voor de invoering, en één op de drie heeft al een stappenplan klaarliggen om te voldoen aan de wet.